• Kínai Enterovírus-71 járvány: 34 halott

    Szerző: Független Hírügynökség

    Már 34 kisgyerek halt meg Kínában a márciusban kitört járványban - közölte a kínai állami médiára hivatkozva az AFP francia hírügynökség pénteken.

    A kínai állami hírügynökség szerint csütörtökre a betegek száma elérte a 24 934-et. A kínai egészségügyi minisztérium szerint a járvány most ért abba a szakaszba, hogy már többen gyógyulnak meg, mint ahányan újonnan megfertőződnek.

    Hirdetés

    Az új megbetegedések ráadásul kevésbé súlyosak, mint korábban. A járvány első eseteit márciusban észlelték, de csak május elején számoltak be róla az illetékes hatóságok. A keleti Anhuj tartományban a legsúlyosabb a helyzet: itt tört ki a járvány, és egyetlen városban 22 gyerek halt meg a betegségben.

    A betegség lázzal jár, a szájban fekélyek jelennek meg, a végtagok bőrfelületén kiütések jönnek elő, hasonlóan az úgynevezett kéz-láb-száj betegséghez (nem száj- és körömfájás). A betegség ritkán agyvelő- illetve agyhártyagyulladáshoz, súlyos idegrendszeri elváltozásokhoz, esetleg halálhoz vezethet. A kór elsősorban a gyenge-, nem teljesen kialakult immunrendszerű gyermekeket támadja meg. A vírus főként a melegebb éghajlaton elterjedt, Kínában május és július között tetőzik.

      Korábban írtuk

   • Mi is az enterovírus?
   • Újabb gyermek halt meg a kínai járványban
   • Enterovírus-71 járvány Kínában - 25 halott
   • Kínában nem ez az első Enterovírus-71-járvány. 2007-ben több mint 80 ezer ember fertőződött meg, és 17-en vesztették életüket.

    EV-71 járvány Magyarországon utoljára 1978-ban okozott komoly gondot, összesen 1550 esetet regisztráltak, a betegség akkoriban 45 halálos áldozatot követelt.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2008.05.09 12:01
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Diabétesz gyermekeknél

    Diabétesz gyermekeknél

    Dr. Horváth Balázs

    Gyermekkorban többnyire az 1-es típus alakul ki, de a 2-es is egyre gyakoribb.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Ismét megjelent Szerbiában a nyugat-nílusi láz

    Ismét megjelent a nyugat-nílusi láz Szerbiában, eddig három esetet jegyeztek fel - számolt be a szerb sajtó kedden a belgrádi Batut Közegészségügyi Intézet jelentéséről.

    Kanyaró - Válaszok a leggyakrabban feltett kérdésekre

    Összegyűjtöttük a leggyakrabban felmerülő kérdéseket kanyarótémában. Tünetek, lappangási idő, komplikációk, megelőzés.

    31 kanyarógyanús megbetegedés van az országban

    Harmincegy kanyarógyanús eset van országszerte, közülük 13 embernél a laboratóriumi vizsgálat igazolta is a betegséget - közölte az Országos Epidemiológiai Központ főigazgató-főorvasa.

    Levonulóban az influenzajárvány

    Az influenzaszerű megbetegedések száma a 7. héten elérte a maximumát, és az elmúlt 2 hét során csökkent az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók becsült száma.

    Influenzajárvány - Csökkenni kezdett az influenzaszerű megbetegedések száma

    Az influenzaszerű megbetegedések számának hét hete tartó folyamatos emelkedése a 8. héten megállt, és az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók becsült száma mérsékelten csökkent az előző héthez képest.

    Járványhelyzet - Egyre több beteg, látogatási tilalmak

    Háromszorosára emelkedett az elmúlt héten az influenzaszerű tünetekkel orvosnál jelentkezők száma Borsod-Abaúj-Zemplénben; a 20 százalékos lakossági mintán végzett megfigyelés alapján megállapítható, hogy a 4. héten a megyében körülbelül 1300 ember fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - tájékoztatta a megyei kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szerve szerdán az MTI-t.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.