Enterovírus-71 járvány Kínában

WEBBeteg összeállítás
megjelent:

A gyorsan terjedő Enterovírus-71 elérte Pekinget. A közegészségügyi hatóságok adatai szerint a kínai fővárosban időközben 1482, országszerte pedig 9000 gyermek betegedett meg, közülük 25-en életüket vesztették a fertőző betegségben.

A hivatalos adatok szerint az összes beteg hat éven aluli gyermek, a legtöbbjük csak kétéves. A stern.de információi szerint Anhui tartományban, Fuyang városában - ahonnan a járvány indult - 22 gyermek halt meg.

"Véleményem szerint a járvány nem jelent veszélyt az olimpiai játékokra. Ez egy olyan betegség, mely minden kisgyermeket megtámad" - mondta a kínai sajtónak Hans Troedsson a WHO (Egészségügyi Világszervezet) képviselője. Troedsson védelmébe vette a mostanában erős kritikákat kapó - a járvány megfékezésére képtelen - Anhui tartomány egészségügyi szakembereit. "Nem ismerték az okokat és a tünetek sem voltak egyértelműek" - mondta Troedsson.

Súlyosságát tekintve az Enterovírus-71 össze sem hasonlítható az életveszélyes légúti fertőzéssel, a SARS-vírussal: az akut légúti megbetegedés 2003-ban Kínából kiindulva világszerte 800 emberéletet követelt.

Nincs oltóanyag

A kínai egészségügyi minisztérium az hétvégén országos figyelmeztetést adott ki. Egy - Chen Zhu egészségügyi miniszter vezette - különbizottság és a helyi egészségügyi hivatal együtt próbál gátat szabni a járvány további terjedésének. A cseppfertőzéssel rendkívül gyorsan terjedő vírus ellen nincs vakcina, a leghatásosabb "fegyver" a rendszeres, alapos kézmosás.

Az enterovírus-fertőzés lázzal jár, a szájban fekélyek jelennek meg, a végtagok bőrfelületén kiütések jönnek elő, hasonlóan az úgynevezett kéz-láb-száj betegséghez (nem száj- és körömfájás). A betegség ritkán agyvelő- illetve agyhártyagyulladáshoz, súlyos idegrendszeri elváltozásokhoz, esetleg halálhoz vezethet. A kór a gyenge-, nem teljesen kialakult immunrendszerű gyermekeket támadja meg. A vírus főként a melegebb éghajlaton elterjedt, Kínában május és július között tetőzik.

Az EV-71 Magyarországon

EV-71 járvány Magyarországon utoljára 1978-ban okozott komoly gondot, összesen 1550 esetet regisztráltak, a betegség akkoriban 45 halálos áldozatot követelt.

Vietnami és hongkongi esetek

Vietnamot is elérte az Enterovírus-71. Az ottani egészségügyi hatóságok szerint már 400-an fertőződtek meg a vírussal. A halálesetek számát pontosan nem tudni, mert az Enterovírus-71 nem bejelentésre kötelezett betegség.

Hongkong egészségügyi minisztere, York Chow aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a déli Guangdong tartományból a sűrű, forgalmas határon keresztül az egykori brit koronagyarmatot is eléri a járvány. A ma már kínai különleges igazgatású területen eddig tíz megbetegedésről tudnak.

Kínában nem ez az első Enterovírus-71-járvány. 2007-ben több mint 80 ezer ember fertőződött meg, és 17-en vesztették életüket.

(WEBBeteg összeállítás - Stern, Független Hírügynökség)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.