Hazai gyár oldja meg a gyógyszerhiányt

Szerző: MTI

A napokban hiánycikké vált onkológiai készítményből a teljes magyarországi szükségletet ki tudja majd elégíteni a Teva gödöllői új üzeme, amely várhatóan a jövő év elején, közepén kezdi meg működését - mondta az MTI-nek Paplanos Péter, a Teva Magyarország Zrt. kommunikációs osztályvezetője hétfőn.

A Világgazdaság a hétfői számában írt arról, hogy hamarosan befejeződik a Teva gödöllői gyárában a közel 30 milliárd forint értékű beruházás részeként megvalósuló új üzemcsarnok építése, ahol az onkológiai betegek napokban hiánycikké vált gyógyszerének hatóanyagát gyártják majd.

Paplanos Péter úgy tudja, hogy a készítményt Európában jelenleg egyedüliként gyártó holland cég hamarosan, még az idén folytatja a gyártást, addig pedig a magyarországi kórházaknak van elég készletük.

A felfüggesztett kezelések már folytatódnak, a TEVA hozza a végleges megoldást

A Zala megyei kórházban, ahol a múlt héten fel kellett felfüggeszteni a kemoterápiás kezeléseket, mert elfogyott a készítményekhez szükséges 5-fluorouracil nevű gyógyszer, már pénteken folytatódtak a kezelések, miután az intézmény egyedi importengedéllyel, Európán kívülről március végéig elegendő készletet tudott beszerezni.

A kommunikációs vezető elmondta, hogy a gödöllői gyárban épült új üzem a világ egyik legmodernebb olyan üzeme lesz, ahol steril készítményeket, azaz infúziós szereket és vakcinákat állítanak majd elő. A gyártás indulása attól függ, hogy a működéshez szükséges hazai és nemzetközi szakhatósági engedélyeket mikor kapja meg az üzem.

Az MTI kérdésére közölte, hogy a szóban forgó onkológiás készítmény gyártásáról akkor hozta meg a Teva a stratégiai döntést, amikor szembesült azzal, hogy abból hiány alakulhat ki. Magyarázatként hozzáfűzte, hogy a hatóanyagot Európában már csak egy helyen gyártják, és a többi forgalmazó között a Teva is a holland Pharmachemie nevű cégtől szerezte be eddig.

A gyártótól azt a tájékoztatást kapták, hogy átmeneti technológiai gyártási probléma miatt jelenleg a szükségesnél jóval kevesebbet tudnak csak előállítani, de az akadály elhárulása után, várhatóan még az idén folytatódik a gyártás. Megjegyezte, hogy a gyógyszeriparban nem egyedi eset, hogy hasonló probléma miatt átmeneti termékhiány alakul ki.

Paplanos Péter kifejtette, hogy az 5-fluorouracil nevű készítmény egy olyan onkológiai alapkészítmény, amely a kemoterápiás kezelések fontos eleme, nem önmagában adják a betegeknek, hanem kombinált terápiák részeként.

Gyógyszerhiány

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkársága felméri az egyes onkológiai gyógyszerek jelenlegi kórházi készletét, egyeztetést kezdeményezett a szakmai kollégiummal a hiány kezelésének módjáról, illetve "az átmeneti időre a hatékony alternatív terápiák lehetőségéről". Felfüggesztett a kemoterápiás kezelések>>

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Ajakherpesz Ajakherpesz

Az ajakherpesz okai, tünetei, kezelése és megelőzése.

Ajakherpesz Ajakherpesz

Tippjeink segítségével megelőzhető, hogy tönkretegye a nyarat!

16 ezren fordultak orvoshoz...

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 4-e és 10-e között 16 ezren fordultak influenzaszerű tünetekkel orvoshoz az ezt...

Önkéntes pszichológusok segítenek...

200 pszichológus, pszichiáter és mentálhigiénés szakember nyújt önkéntes munkával ingyenes segítséget az ukrajnai menekülteknek, de a szakemberek...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.