Világszinvonalú gyógyszervizsgáló laboratórium Debrecenben

Szerző: MTI

Magyarországon egyedülálló, de a világon is élvonalba tartozó gyógyszervizsgáló, úgynevezett pharmatom laboratóriumot adtak át csütörtökön Debrecenben, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Atommagkutató Intézetében (Atomki).

A pharmatom programot - amelynek elsődleges célja a gyógyszerek biztonságosságának fokozása - 250 millió forint európai uniós és hazai társfinanszírozással, ugyanennyi önrész hozzáadásával valósítja meg az Atomki, a Debreceni Egyetem, a Richter Gedeon Nyrt., a HUNIKO Kft., a Pharmapolis Debrecen Kft. és a Cívis Gyógyszertechnológiai Kft. részvételével létrejött projektcég, a Pharmatom Hungária Kft. - közölte Lampé Zsolt, a projektcég ügyvezetője.

Tájékoztatása szerint a program 2012 végéig tart, de a tapasztalatok alapján további együttműködést valósíthatnak meg, és azt újabb gyógyszerkipróbálásokra terjeszthetik ki.

Hatékonyság és a mellékhatások vizsgálata

Az eljárás lényegéről elmondta: az eddigiektől eltérően már a gyógyszerkipróbálások korai szakaszában ki tudják mutatni, hogy egy - a programban vizsgált - kardiológiai gyógyszer mellékhatásként okozhat-e életveszélyes szívritmuszavarokat.

A készítmény egy-egy molekuláját az Atomki pharmatom laboratóriumában radioizotóppal megjelölik, és azt a beteg kezelése során a debreceni klinikán PET-eljárással nyomon követik. Ezáltal az orvosok és a kutatók számára láthatóvá válik, hogy az adott gyógyszer hatóanyaga oda jut-e a szervezetben, ahová azt szánják, milyen utat tesz meg, milyen hatásokat vált ki.

Pálinkás József, az MTA elnöke "Magyarországon egyedülállónak, de a világon is élvonalba tartozónak" nevezte a debreceni laboratóriumot. Kiemelte: a programban közvetlenül hasznosulhat az a nukleáris fizikai tudásbázis, amely az Atomkiban rendelkezésre áll.

A gyógyítóháttérrel és az ipar szereplőivel való együttműködés eredményeként egyrészt felgyorsul a gyógyszerkipróbálások folyamata, másrészt az Atomkiban a berendezéssel folyó kutatások újabb fejlesztéseket indukálhatnak - fűzte hozzá az MTA elnöke.

A laboratórium átadása kapcsán a szakemberek az Innovatív gyógyszerfejlesztések Magyarországon címmel rendezett szimpóziumon tekintették át a helyi gyógyszeripari klaszter eddigi eredményeit.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Koronavírus - Orbán: Magyarország...

Magyarország technikailag készen áll a koronavírus elleni oltások tömeges és gyors beadására, amennyiben nagy mennyiségben érkezne vakcina az...

Merkely: folyamatosan oltják az...

December 26. délutánja óta folyamatosan oltják az egészségügyi dolgozókat a koronavírus elleni vakcinákkal - mondta a Semmelweis Egyetem rektora az...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.