• Világszinvonalú gyógyszervizsgáló laboratórium Debrecenben

    Szerző: MTI

    Magyarországon egyedülálló, de a világon is élvonalba tartozó gyógyszervizsgáló, úgynevezett pharmatom laboratóriumot adtak át csütörtökön Debrecenben, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Atommagkutató Intézetében (Atomki).

    A pharmatom programot - amelynek elsődleges célja a gyógyszerek biztonságosságának fokozása - 250 millió forint európai uniós és hazai társfinanszírozással, ugyanennyi önrész hozzáadásával valósítja meg az Atomki, a Debreceni Egyetem, a Richter Gedeon Nyrt., a HUNIKO Kft., a Pharmapolis Debrecen Kft. és a Cívis Gyógyszertechnológiai Kft. részvételével létrejött projektcég, a Pharmatom Hungária Kft. - közölte Lampé Zsolt, a projektcég ügyvezetője.

    Tájékoztatása szerint a program 2012 végéig tart, de a tapasztalatok alapján további együttműködést valósíthatnak meg, és azt újabb gyógyszerkipróbálásokra terjeszthetik ki.

    Hirdetés

    Hatékonyság és a mellékhatások vizsgálata

    Az eljárás lényegéről elmondta: az eddigiektől eltérően már a gyógyszerkipróbálások korai szakaszában ki tudják mutatni, hogy egy - a programban vizsgált - kardiológiai gyógyszer mellékhatásként okozhat-e életveszélyes szívritmuszavarokat.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A készítmény egy-egy molekuláját az Atomki pharmatom laboratóriumában radioizotóppal megjelölik, és azt a beteg kezelése során a debreceni klinikán PET-eljárással nyomon követik. Ezáltal az orvosok és a kutatók számára láthatóvá válik, hogy az adott gyógyszer hatóanyaga oda jut-e a szervezetben, ahová azt szánják, milyen utat tesz meg, milyen hatásokat vált ki.

    Pálinkás József, az MTA elnöke "Magyarországon egyedülállónak, de a világon is élvonalba tartozónak" nevezte a debreceni laboratóriumot. Kiemelte: a programban közvetlenül hasznosulhat az a nukleáris fizikai tudásbázis, amely az Atomkiban rendelkezésre áll.

    A gyógyítóháttérrel és az ipar szereplőivel való együttműködés eredményeként egyrészt felgyorsul a gyógyszerkipróbálások folyamata, másrészt az Atomkiban a berendezéssel folyó kutatások újabb fejlesztéseket indukálhatnak - fűzte hozzá az MTA elnöke.

    A laboratórium átadása kapcsán a szakemberek az Innovatív gyógyszerfejlesztések Magyarországon címmel rendezett szimpóziumon tekintették át a helyi gyógyszeripari klaszter eddigi eredményeit.

    (MTI)
     

    Legutóbb frissült: 2011.11.11 09:55
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fogzás és fogápolás

    Fogzás és fogápolás

    Dr. Szendrey Gábor

    A fogzás megviseli a csecsemőket. Mit tehet a szülő és mit ne tegyen?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Megújult a Nébih debreceni laboratóriuma

    Megújult a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) debreceni laboratóriuma, a labor új, fokozott biológiai biztonságot is kielégítő, molekuláris biológiai részlegét mintegy 110 millió forintból alakították ki - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára szerdán a helyszínen.

    2018-ban is lesz lombikprogram Debrecenben

    A Kaáli Intézet szerződésének lejárta után is lesz lombikprogram Debrecenben. A meddő párokat ugyanott, a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában látják el.

    Hiánypótló nőgyógyászati kezelés Debrecenben

    Magyarországon még hiányterületnek számító nőgyógyászati urológiai szakrendelés nyílt a Debreceni Egyetem (DE) szülészeti és nőgyógyászati klinikáján: az uroginekológiai szakrendelésen beutaló nélkül fogadják a betegeket - közölte az egyetemi sajtóiroda az MTI-vel.

    Nőtt a csecsemőknél a járványos hörgőgyulladásos esetek száma

    Jelentősen nőtt idén a csecsemőknél a járványos hörgőgyulladásos esetek száma, sok kisgyermeket Debrecenben ápolnak - tudta meg az MTI a Debreceni Egyetem (DE) gyermekklinikájának igazgatójától.

    Hazamentek a debreceni négyes ikrek

    Hazamehettek a debreceni négyes ikrek hétfőn a helyi szülészeti klinikáról: az 1600-1800 gramm közötti súllyal született babák világra jöttük óta egy-egy kilogrammal gyarapodtak - tájékoztatott Balla György professzor, neonatológus, a gyermekgyógyászati intézet igazgatója a babákat búcsúztató sajtóeseményen.

    Mérföldkő a debreceni veseátültetésben

    Az ezredik vesetranszplantációt végezték el december 1-jén a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában. Az új szerv egy 57 éves vásárosnaményi férfi életét változtatja meg.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.