• Megnyitották az oltópontokat

    Szerző: MTI

    Országszerte több mint húsz helyen ismét megnyíltak az oltópontok, ahol a jelentkezők térítés ellenében azonnal, utánajárás nélkül megkaphatják az influenza elleni védőoltást.

    A hosszan tartó magas lázzal és nem ritkán súlyos szövődményekkel járó influenza ellen egyedül az időben megszerzett védőoltás jelent hatékony védelmet. Sokaknak viszont nem jut idejük időben kiváltani a receptet, beszerezni az oltóanyagot a patikában, majd beadatni azt a körzeti orvossal.

    Hirdetés

    Az oltópont nem konkurencia

    Háromkomponensű védőoltás


    Novembertől kérhető a háziorvosoktól a hazai gyártású háromkomponensű szezonális influenza elleni védőoltás. A vakcina a 2009-es H1N1, továbbá a H3N2 altípusú influenza A és az influenza B vírus idei szezonban várhatóan cirkuláló törzsei ellen nyújt védelmet. Novembertől kérhető az infulenza elleni védőoltás>>

    Az oltóponthálózat nem a háziorvosok konkurenseként jött létre – idézték a közleményben a Sanofi Pasteur magyarországi vezetőjének szavait. Labancz László hozzáfűzte: az oltópont azoknak nyújt megoldást, akik már csak akkor keresik fel a háziorvosukat, amikor már megbetegedtek, egyébként pedig nem jutna idejük a védőoltás megszerzésére. A szakember véleménye szerint ha a magyar lakosság kétharmada minden évben megkapná a szezonális védőoltást, az influenzajárvány gyakorlatilag elkerülhető lenne.

    Az oltópontok országszerte működési engedéllyel rendelkező orvosi rendelőkben üzemelnek, ahol orvosi felügyelet mellett az influenza elleni legmodernebb térítéses, mikrotűs vakcinák is elérhetőek. A lakóhelyéhez vagy a munkahelyéhez legközelebbi oltópontot mindenki megtalálhatja az interneten is, a www.oltopont.hu honlapon.

    A védőoltás mindenkinek ajánlott

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Paller Judit országos tiszti főorvos október végén tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: mindenkinek azt ajánlja, hogy adassa be az influenza elleni védőoltást. Hozzátette: az influenza szempontjából fokozottabban veszélyeztetettek számára különösen fontos az oltás, ezért a félévesnél idősebb krónikus betegek, a várandós nők és a 65 éven felüliek számára az idén is 1,3 millió dózis ingyenes oltóanyag áll rendelkezésre. Az e csoportokba tartozók a háziorvosuknál és a területileg illetékes népegészségügyi szervnél kérhetik a védőoltást.

    Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) álláspontja szerint az influenza elleni védekezés bizonyítottan leghatásosabb módja a védőoltás.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2011.11.06 18:51
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A Lyme-kór

    A Lyme-kór, mint bizonyos kullancsfajok által terjesztett betegség, nem túl régen került be a köztudatba. A kórkép csak olyan kullancsok csípésével terjed, amelyek maguk is fertőzöttek az ún. Borrelia burgdorferi nevű baktériummal. Ez a kórokozó felelős ugyanis a Lyme-kór tüneteinek kialakulásáért.

    Kanyaróval fertőződött meg Budapesten egy 14 hónapos magyar kislány

    Nagy kérdés, kiket fertőzhetett még meg: ez a betegség ugyanis már a tünetek megjelenése előtti napokban fertőz. Legyőzöttnek hitt betegség tért újra vissza, ezúttal nem a román határ mentén, hanem Magyarország szívében.

    A condyloma acuminatum tünetei, kezelése és megelőzése

    A condyloma acuminatum a HPV (human papillomavírus) fertőzés megjelenési formája a bőrön és a nyálkahártyákon. Becslések szerint a szemölcsös elváltozás a harmadik leggyakoribb nemi betegség a nemi szerveken. Többféle magyar elnevezése is ismert: hegyes függölynek vagy kakastaréjnak is nevezik.

    Ezek a leggyakoribb tévhitek az influenzával kapcsolatban

    Szakértők szerint az influenzával kapcsolatos tévhitek elleni harc legalább olyan nehéz, mint a vírus legyőzése. Mivel az influenza veszélyes, akár még halálos is lehet, fontos, hogy mindannyian tudjuk, mi a mese és mi a valóság. Íme a leggyakoribb tévhitek.

    Már féléves kortól beadható az influenza elleni védőoltás

    Az influenza súlyos szövődményeinek leginkább kitett, két év alatti kisgyermekeket is be lehet oltani azt követően, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) hat hónapos kornál húzta meg az oltás alkalmazhatósági határát.

    Romániában újabb négy halálos áldozatot követelt az influenzajárvány

    Újabb négy influenzás beteg halt meg a múlt héten Romániában, ezzel immár nyolcra emelkedett a járvány áldozatainak a száma.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.