• Enterovírus-71 járvány Kínában

    Szerző: WEBBeteg - stern.de

    A gyorsan terjedő Enterovírus-71 elérte Pekinget. A közegészségügyi hatóságok adatai szerint a kínai fővárosban időközben 1482, országszerte pedig 9000 gyermek betegedett meg, közülük 25-en életüket vesztették a fertőző betegségben.

    A hivatalos adatok szerint az összes beteg hat éven aluli gyermek, a legtöbbjük csak kétéves. A stern.de információi szerint Anhui tartományban, Fuyang városában - ahonnan a járvány indult - 22 gyermek halt meg.

    Hirdetés

    "Véleményem szerint a járvány nem jelent veszélyt az olimpiai játékokra. Ez egy olyan betegség, mely minden kisgyermeket megtámad" - mondta a kínai sajtónak Hans Troedsson a WHO (Egészségügyi Világszervezet) képviselője. Troedsson védelmébe vette a mostanában erős kritikákat kapó - a járvány megfékezésére képtelen - Anhui tartomány egészségügyi szakembereit. "Nem ismerték az okokat és a tünetek sem voltak egyértelműek" - mondta Troedsson.

    Súlyosságát tekintve az Enterovírus-71 össze sem hasonlítható az életveszélyes légúti fertőzéssel, a Sars-vírussal: az akut légúti megbetegedés 2003-ban Kínából kiindulva világszerte 800 emberéletet követelt.

    Nincs oltóanyag

      Az EV-71 Magyarországon


    EV-71 járvány Magyarországon utoljára 1978-ban okozott komoly gondot, összesen 1550 esetet regisztráltak, a betegség akkoriban 45 halálos áldozatot követelt.

    A kínai egészségügyi minisztérium az hétvégén országos figyelmeztetést adott ki. Egy - Chen Zhu egészségügyi miniszter vezette - különbizottság és a helyi egészségügyi hivatal együtt próbál gátat szabni a járvány további terjedésének. A cseppfertőzéssel rendkívül gyorsan terjedő vírus ellen nincs vakcina, a leghatásosabb "fegyver" a rendszeres, alapos kézmosás.

    A betegség lázzal jár, a szájban fekélyek jelennek meg, a végtagok bőrfelületén kiütések jönnek elő, hasonlóan az úgynevezett kéz-láb-száj betegséghez (nem száj- és körömfájás). A betegség ritkán agyvelő- illetve agyhártyagyulladáshoz, súlyos idegrendszeri elváltozásokhoz, esetleg halálhoz vezethet. A kór a gyenge-, nem teljesen kialakult immunrendszerű gyermekeket támadja meg. A vírus főként a melegebb éghajlaton elterjedt, Kínában május és július között tetőzik.

    Vietnami esetek

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Vietnamot is elérte az Enterovírus-71. Az ottani egészségügyi hatóságok szerint már 400-an fertőződtek meg a vírussal. A halálesetek számát pontosan nem tudni, mert az Enterovírus-71 nem bejelentésre kötelezett betegség.

    Hongkong egészségügyi minisztere, York Chow aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a déli Guangdong tartományból a sűrű, forgalmas határon keresztül az egykori brit koronagyarmatot is eléri a járvány. A ma már kínai különleges igazgatású területen eddig tíz megbetegedésről tudnak.

    (WEBBeteg)

    Legutóbb frissült: 2008.05.09 00:00
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Ismét megjelent Szerbiában a nyugat-nílusi láz

    Ismét megjelent a nyugat-nílusi láz Szerbiában, eddig három esetet jegyeztek fel - számolt be a szerb sajtó kedden a belgrádi Batut Közegészségügyi Intézet jelentéséről.

    Kanyaró - Válaszok a leggyakrabban feltett kérdésekre

    Összegyűjtöttük a leggyakrabban felmerülő kérdéseket kanyarótémában. Tünetek, lappangási idő, komplikációk, megelőzés.

    31 kanyarógyanús megbetegedés van az országban

    Harmincegy kanyarógyanús eset van országszerte, közülük 13 embernél a laboratóriumi vizsgálat igazolta is a betegséget - közölte az Országos Epidemiológiai Központ főigazgató-főorvasa.

    Levonulóban az influenzajárvány

    Az influenzaszerű megbetegedések száma a 7. héten elérte a maximumát, és az elmúlt 2 hét során csökkent az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók becsült száma.

    Influenzajárvány - Csökkenni kezdett az influenzaszerű megbetegedések száma

    Az influenzaszerű megbetegedések számának hét hete tartó folyamatos emelkedése a 8. héten megállt, és az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók becsült száma mérsékelten csökkent az előző héthez képest.

    Járványhelyzet - Egyre több beteg, látogatási tilalmak

    Háromszorosára emelkedett az elmúlt héten az influenzaszerű tünetekkel orvosnál jelentkezők száma Borsod-Abaúj-Zemplénben; a 20 százalékos lakossági mintán végzett megfigyelés alapján megállapítható, hogy a 4. héten a megyében körülbelül 1300 ember fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - tájékoztatta a megyei kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szerve szerdán az MTI-t.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.