• Esőerdők: káros a légszennyezés csökkenése

    Szerző: Független Hírügynökség

    Az ipari légszennyezés csökkentése - bár az egészségmegőrzés szempontjából egyértelműen kívánatos - meglepő módon árt a világ egyik legnagyobb természeti kincsének, az Amazonas vidékének.

    A dél-amerikai óriásfolyó menti esőerdők - amelyek lassíthatnák a globális felmelegedést - jobban pusztulnak azóta, amióta csökkent az Atlanti-óceán északi medencéjében (Európában és az Egyesült Államokban) a szénerőművek kéndioxid-kibocsátása.

    A paradox összefüggést brit tudósok mutatták ki. Az Exeteri Egyetem kutatói Peter Cox vezetésével számítógépes modellt dolgoztak ki az erőművekből a levegőbe kerülő parányi lebegő részecskék hatásairól.

    Hirdetés

    Azt találták, hogy amióta csökkent a fosszilis tüzelőanyaggal (szénnel, olajjal, gázzal) üzemelő erőművek kéndioxid-kibocsátása, azóta melegedett az Atlanti-óceán északi medencéjének vize, emiatt pedig súlyosbodott az Amazonas nyugati vidékét sújtó szárazság.

    Az aeroszolok is csapadékot hoztak

    Az egyéb összefüggésben káros aeroszolok (a levegőben lebegő részecskék) az általános felmelegedés szempontjából még hasznosak is, mivel visszaverik a napsugárzás egy részét, ezzel lassítják a Föld hőmérsékletének emelkedését.

    Cox modellje szerint az 1970-es és 1980-as években az iparilag fejlett északi félteke felett sok volt a levegőben az aeroszol, emiatt kevésbé hatott az általános felmelegedés az Atlanti-óceán északi vizeire, és több eső esett az Amazonas vidékén.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A kéndioxid-kibocsátás visszaszorítása csökkentette a levegőben lebegő részecskék mennyiségét, emiatt melegedni kezdett az Atlanti-óceán. Ez megváltoztatta a csapadékeloszlást, ami a 2005-ös amazonasi szárazsághoz vezetett.

    Cox prognózisa szerint 2025-ig minden második évben várható olyan szárazság az Amazonas vidékén, mint a 2005-ös volt. később, 2060-ig pedig 10 évből 9 lesz aszályos.

    Módosítva: 2008.05.08 12:12, Megjelenés: 2008.05.08 12:12
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Az égető lábfájdalom okai

    Az égető lábfájdalom okai

    Dr. Kerekes Éva

    A fájdalom jellegéből, kisugárzásából lehet következtetni az okokra.

    Szájüregi gyulladások

    Szájüregi gyulladások

    Dr. Lajtos Melinda

    Hátterében sokszor valamilyen általános megbetegedés is állhat.

    Még két hónapig ajánlhatja kedvenc háziorvosát!

    Közel 100 ajánlás érkezett eddig az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkárságának égisze alatt meghirdetett "A nemzet háziorvosa" pályázatra.

    Fény a teljes elszigeteltségben

    Valósághű virtuális ablakok teszik elviselhetőbbé a bezártságot a Debreceni Egyetem Onkoradiológiai Klinika sugárterápiás részlegének két ólomfalú kórtermében. Az izotópos terápiát kapó pajzsmirigydaganatos betegek napokat töltenek a sugárvédő falak között.

    A tiszta levegőnek fura szaga van

    Percenként 12-16 alkalommal lélegzünk, ezzel naponta körülbelül 16000 liter levegőt keringetünk át, mintegy 100 négyzetméternyi légzőfelületen. Egyáltalán nem közömbös tehát, hogy milyen is ez a környezet.

    Skizofréniát és autizmust okozhat a légszennyezés

    Amerikai kutatók eredményei szerint a légszennyezettség fontos szerepet játszhat a skizofrénia és az autizmus kialakulásában. Különösen a férfiak vannak veszélyben.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.