• Esőerdők: káros a légszennyezés csökkenése

    Szerző: Független Hírügynökség

    Az ipari légszennyezés csökkentése - bár az egészségmegőrzés szempontjából egyértelműen kívánatos - meglepő módon árt a világ egyik legnagyobb természeti kincsének, az Amazonas vidékének.

    A dél-amerikai óriásfolyó menti esőerdők - amelyek lassíthatnák a globális felmelegedést - jobban pusztulnak azóta, amióta csökkent az Atlanti-óceán északi medencéjében (Európában és az Egyesült Államokban) a szénerőművek kéndioxid-kibocsátása.

    A paradox összefüggést brit tudósok mutatták ki. Az Exeteri Egyetem kutatói Peter Cox vezetésével számítógépes modellt dolgoztak ki az erőművekből a levegőbe kerülő parányi lebegő részecskék hatásairól.

    Hirdetés

    Azt találták, hogy amióta csökkent a fosszilis tüzelőanyaggal (szénnel, olajjal, gázzal) üzemelő erőművek kéndioxid-kibocsátása, azóta melegedett az Atlanti-óceán északi medencéjének vize, emiatt pedig súlyosbodott az Amazonas nyugati vidékét sújtó szárazság.

    Az aerosolok is csapadékot hozott

    Az egyéb összefüggésben káros aerosolok (a levegőben lebegő részecskék) az általános felmelegedés szempontjából még hasznosak is, mivel visszaverik a napsugárzás egy részét, ezzel lassítják a Föld hőmérsékletének emelkedését.

    Cox modellje szerint az 1970-es és 1980-as években az iparilag fejlett északi félteke felett sok volt a levegőben az aerosol, emiatt kevésbé hatott az általános felmelegedés az Atlanti-óceán északi vizeire, és több eső esett az Amazonas vidékén.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A kéndioxid-kibocsátás visszaszorítása csökkentette a levegőben lebegő részecskék mennyiségét, emiatt melegedni kezdett az Atlanti-óceán. Ez megváltoztatta a csapadékeloszlást, ami a 2005-ös amazonasi szárazsághoz vezetett.

    Cox prognózisa szerint 2025-ig minden második évben várható olyan szárazság az Amazonas vidékén, mint a 2005-ös volt. később, 2060-ig pedig 10 évből 9 lesz aszályos.

    Legutóbb frissült: 2008.05.08 12:12
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fogzás és fogápolás

    Fogzás és fogápolás

    Dr. Szendrey Gábor

    A fogzás megviseli a csecsemőket. Mit tehet a szülő és mit ne tegyen?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A tiszta levegőnek fura szaga van

    Percenként 12-16 alkalommal lélegzünk, ezzel naponta körülbelül 16000 liter levegőt keringetünk át, mintegy 100 négyzetméternyi légzőfelületen. Egyáltalán nem közömbös tehát, hogy milyen is ez a környezet.

    Stroke - A légszennyezés és a meleg idő veszélyei

    Régi tapasztalat, hogy az időjárás, annak változásai összefüggésben állnak különböző betegségekkel. Finn tudósok bizonyították, hogy a meleg és a légszennyezettség együttesen jelentősen növeli a stroke-os halálesetek számát.

    Légszennyező részecskéket fedezett fel agyszövetmintákban egy új kutatás

    Légszennyezésből származó apró szemcséket talált emberi agyszövetmintákban egy új kutatás - adta hírül a BBC News.

    Tíz európai városlakóból akár kilenc is erősen szennyezett levegőt szív

    Tíz európai városlakóból akár kilenc is erősen szennyezett levegőt szív, a légszennyezés a becslések szerint az Európai Unió (EU) 28 tagállamában mintegy 430 ezer ember korai halálát okozhatja - derült ki az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) éves jelentéséből.

    Skizofréniát és autizmust okozhat a légszennyezés

    Amerikai kutatók eredményei szerint a légszennyezettség fontos szerepet játszhat a skizofrénia és az autizmus kialakulásában. Különösen a férfiak vannak veszélyben.

    A robogók erősebben szennyezik a levegőt, mint a teherautók

    A robogók erősebben szennyezik a levegőt, mint a teherautók - állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Tartson velünk az emeletre
    A Stannah lépcsőliftek alkalmasak mindenféle lépcső akadálymentesítésére. (x)
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások