• Esőerdők: káros a légszennyezés csökkenése

    Szerző: Független Hírügynökség

    Az ipari légszennyezés csökkentése - bár az egészségmegőrzés szempontjából egyértelműen kívánatos - meglepő módon árt a világ egyik legnagyobb természeti kincsének, az Amazonas vidékének.

    A dél-amerikai óriásfolyó menti esőerdők - amelyek lassíthatnák a globális felmelegedést - jobban pusztulnak azóta, amióta csökkent az Atlanti-óceán északi medencéjében (Európában és az Egyesült Államokban) a szénerőművek kéndioxid-kibocsátása.

    A paradox összefüggést brit tudósok mutatták ki. Az Exeteri Egyetem kutatói Peter Cox vezetésével számítógépes modellt dolgoztak ki az erőművekből a levegőbe kerülő parányi lebegő részecskék hatásairól.

    Hirdetés

    Azt találták, hogy amióta csökkent a fosszilis tüzelőanyaggal (szénnel, olajjal, gázzal) üzemelő erőművek kéndioxid-kibocsátása, azóta melegedett az Atlanti-óceán északi medencéjének vize, emiatt pedig súlyosbodott az Amazonas nyugati vidékét sújtó szárazság.

    Az aeroszolok is csapadékot hoztak

    Az egyéb összefüggésben káros aeroszolok (a levegőben lebegő részecskék) az általános felmelegedés szempontjából még hasznosak is, mivel visszaverik a napsugárzás egy részét, ezzel lassítják a Föld hőmérsékletének emelkedését.

    Cox modellje szerint az 1970-es és 1980-as években az iparilag fejlett északi félteke felett sok volt a levegőben az aeroszol, emiatt kevésbé hatott az általános felmelegedés az Atlanti-óceán északi vizeire, és több eső esett az Amazonas vidékén.

    A kéndioxid-kibocsátás visszaszorítása csökkentette a levegőben lebegő részecskék mennyiségét, emiatt melegedni kezdett az Atlanti-óceán. Ez megváltoztatta a csapadékeloszlást, ami a 2005-ös amazonasi szárazsághoz vezetett.

    Cox prognózisa szerint 2025-ig minden második évben várható olyan szárazság az Amazonas vidékén, mint a 2005-ös volt. később, 2060-ig pedig 10 évből 9 lesz aszályos.

    Módosítva: 2008.05.08 12:12, Megjelenés: 2008.05.08 12:12
   • Cikkajánló

    Fültisztítás

    Fültisztítás

    Dr. Horváth Tamás

    10 hasznos tanács, melyeket betartva számos problémát el lehet kerülni.

    Mi okozhat viszketést?

    Mi okozhat viszketést?

    Dr. Csuth Ágnes

    Hátterében komoly bőrgyógyászati vagy egyéb betegség is állhat.

    Több fájdalomcsillapító is receptkötelessé válik

    Az olyan készítmények, melyeknél a biztonságos napi dózis (1200 mg ibuprofén, 600 mg dexibuprofén) túllépésének veszélye fokozott (600 és 800 mg ibuprofént, 300 mg dexibuprofént tartalmazó tabletták, vagy javallat reumatikus betegségek kezelésére), vénykötelessé válnak, mivel az orvosnak ismernie kell a beteg kórtörténetét.

    Gyógyuló egészségügy

    Idén december 5-én immár ötödik alkalommal rendezi meg a Nézőpont Intézet a Gyógyuló egészségügy című konferenciát. Az egészségügy meghatározó szakértői osztják meg tudásukat, információikat és véleményüket az érdeklődő résztvevőkkel, megalapozva ezzel a konferencia megszokottan magas szakmai színvonalát.

    A tiszta levegőnek fura szaga van

    Percenként 12-16 alkalommal lélegzünk, ezzel naponta körülbelül 16000 liter levegőt keringetünk át, mintegy 100 négyzetméternyi légzőfelületen. Egyáltalán nem közömbös tehát, hogy milyen is ez a környezet.

    Skizofréniát és autizmust okozhat a légszennyezés

    Amerikai kutatók eredményei szerint a légszennyezettség fontos szerepet játszhat a skizofrénia és az autizmus kialakulásában. Különösen a férfiak vannak veszélyben.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.