Dinamikusan nő az élődonoros veseátültetések száma

Szerző: Sote.hu

Az elmúlt három év egyikében sem történt annyi szervátültetés Magyarországon, mint 2010-ben. Ezen belül az élődonoros veseátültetések száma emelkedett különösen dinamikusan.

A szervátültetések terén tapasztalható pozitív tendenciáról Dr. Fehérvári Imre, a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikájának főorvosa, a Magyar Transzplantációs Társaság főtitkára beszélt. Az Országos Vérellátó Szolgálat Szervkoordinációs Irodája által kiadott statisztikai összesítéséből az is kiderül, hogy az elmúlt tíz évben egyszer sem érkezett annyi donorjelentés a kórházaktól, mint tavaly. Országos szinten 287 riasztást fogadott a Szerkoordinációs Iroda, 159 esetben valósult meg ténylegesen a szervkivétel.

A potenciális donorok számát növelte az a pilotprogram, amelynek során kilenc kórházban kezdtek el szervkoordinátorok dolgozni. Az érintett intézményekben a 2008-as évhez képest huszonkettővel nőtt a donorszám. Szakemberek szerint 45 intézményben kellene bevezetni, illetve fenntartani a koordinátori rendszert.

A Szervdonáció és Transzplantáció Világnapja
2005 óta emlékeznek meg hivatalosan világszerte a szervátültetésre váró betegekről és a donorokról október közepén. A Szervdonáció és Transzplantáció Világnapját most vasárnap ünneplik.

Kétszer annyi élődonoros transzplantáció

Emellett javíthatja a helyzetet az élődonoros transzplantációk számának növelése. A Semmelweis Egyetemen 2010-ben megduplázódott, tízről húsz százalékra nőtt az élődonoros veseátültetések száma az előző évhez képest, ezzel az egyetem valamivel meg is haladta az európai átlagot, amely tizennyolc százalék – mondta Dr. Máthé Zsolt igazgatóhelyettes, aki nyolc éve vezeti a vesetranszplantációs osztályt. Mint hozzátette: az ilyen beavatkozásoknál a hosszú távú túlélés esélyei is jobbak.

A klinikán folyamatban van egy különleges immunológiai szűrés bevezetés is, amely azt szolgálja, hogy minél nagyobb immunológiai egyezés legyen a donor és a recipiens között, ezzel szintén javítható a transzplantáció sikeressége. Vesetranszplantációt mind a négy egyetemi klinikán végeznek, máj és felnőtt szívátültetésre ugyanakkor csak a Semmelweis Egyetemnek van jogosultsága az egész országban.

Tüdőtranszplantáció - A tervek szerint hazánkban is lesz

A tüdőátültetés jelenleg csak Ausztriában, ám az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) által teljes egészében finanszírozott módon érhető el a magyar betegek számára a Semmelweis Egyetem és egy bécsi klinika megállapodása alapján. Az egyetem ugyanakkor már kidolgozta a tüdőtranszplantáció hazahozatalának feltételrendszerét, a kiképzett szakembergárda rendelkezésre áll.

Évente átlagosan tíz magyar beteg kap új tüdőt, az ország nagysága alapján minimum hetven betegnek kellene lennie a várólistán és negyven transzplantációt kellene végezni. A betegek egy jó része azonban fel sem kerül a listára. Ezen a helyzeten vélhetően változtatna, ha Magyarországon is elérhető lenne a tüdőátültetés – mondta Dr. Rényi Vámos Ferenc, aki a világ három legnagyobb tüdőcentruma közé sorolható bécsi klinika mellkas-sebészeti tanszékén és a hazai Országos Onkológiai Intézetben dolgozik, de szerződésben áll a SE-vel is.

(Sote.hu)

Módosítva: 2011.10.14 15:28, Megjelenés: 2011.10.14 15:28
Címkék: Transzplantáció
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Hypertonia Hypertonia

Mire számíthat a magas vérnyomással kezelt beteg?

Plazmaferezis Plazmaferezis

A plazmaadás a véradás egyik speciális formája.

Miért érdemes oltakozni influenza...

A szövődményes influenza súlyos, esetenként halálos kockázatú betegség? A kérdésre Dr. med habil Mészner Zsófia járványügyi szakember...

Sem pánik, sem hamis biztonságérzet

Kivétel nélkül mindenkit veszélyeztet a koronavírus, ám a transzplantáltaknak azzal a további kockázattal is számolniuk kell, hogy átültetett...

Eurotransplant - Egy donorszerv oda...

Megtörtént az első olyan szívátültetés, amelyhez a donorszerv az Eurotransplant International Foundation nemzetközi szervezet közreműködésével...

Kevés a beültethető donorszerv

Évente 200 ezer újabb beteg nevét jegyzik fel transzplantációs várólistára a világon, ám sokan nem tudják megvárni, míg megmentésükre sor...

Sport szervátültetés után - A...

A szervátültetés eredményességének bemutatására kiválóan alkalmas eseménynek bizonyult az idén augusztus 8-15. között Írországban tartott –...

Transzplantáció és várólista

Az egészségügyi törvény előírásai szerint azt a beteget, akinél szerv- vagy szövetátültetés orvosilag indokolt, és megfelel a külön...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.