• Az EU újra megvizsgálja a cumisüvegeket

    Szerző: Független Hírügynökség

    Az Európai Unió Élelmiszerbiztonsági Hatósága (EFSA) bejelentette, hogy újból megvizsgálja azt a műanyag cumisüveget, amelynek betiltására Kanada nemrég megtette az első lépést. Az EFSA 2007 januárjában még biztonságosnak minősítette a bisfenol A-t tartalmazó cumisüvegeket.

    Az új vizsgálat eredményétől függően az EU-hatóság felülvizsgálhatja a cumisüvegekről kiadott tavalyi szakvéleményét. Az EFSA - szóvivőjének bejelentése szerint - rövid időn belül meghozza a döntést. 

    Hirdetés

    A kanadai kormány áprilisban társadalmi vitát kezdeményezett a "potenciálisan ártalmasnak" minősített cumisüveg betiltásáról. Az Egyesült Államok kormánya áprilisban úgy foglalt állást, hogy a bisfenol A veszélyes lehet a szaporító szervekre és az idegrendszerre.

    Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság 2007. januári véleménye szerint testsúlykilogrammonként napi fél század milligramm bisfenol A bevitele nem okoz egészségi gondot, és a csecsemők szervezetébe ennél lényegesen kevesebb jut a cumisüveg anyagából.

    A bisfenol A-t széles körben alkalmazzák műanyagok gyártásában. Az anyag nagyon hasonlít az ösztrogén hormonra, ezért a szervezetben megfelelő hormonválaszt provokálhat.

    A Bisphenol-A

    A hormonháztartást felborító vegyszer, amelyet jó minőségű műanyagok gyártásához, továbbá konzervdobozok belső bevonásához használnak. Ezekből az anyagokból kioldódva könnyen az ételbe illetve a folyadékba kerülhet a vegyszer.

    Módosítva: 2008.05.07 09:20, Megjelenés: 2008.05.07 09:20
   • Cikkajánló

    Helyes orrfújás

    Helyes orrfújás

    Dr. Árki Ildikó

    A kicsik még nem tudják kifújni az orrukat. Tanítsuk meg nekik, hogyan kell!

    Hemokromatózis

    Hemokromatózis

    Dr. Tomonkó Magdoln

    Milyen típusai vannak ennek a betegségnek, és mik lehetnek ezek tünetei?

    Jók a vérplazmakezelés tapasztalatai

    A súlyos betegeknél jók a vérplazmakezelés tapasztalatai - jelentette ki a Dél-pesti Centrumkórház főigazgatója.

    A világjárvány miatti korlátozások több tízezer idő előtti halált előzhettek meg

    A világjárvány megfékezésére hozott korlátozások miatt csökkent a légszennyezés, ez több tízezer idő előtti halálozást előzhetett meg Európában és Kínában - állapította meg egy új kutatás.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.