Másfél milliárd forint többletforrás jut a betegellátásra

Szerző: MTI

Betegellátási feladataik elvégzésre összesen 255 kórház számára mintegy másfélmilliárd forint többletforrást biztosít a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi).

A tárca hétfőn, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, az egészségügyi államtitkárságon meghozott döntés értelmében a 255 járóbeteg-szakellátó intézmény közül három - a DEOEC Kazincbarcikai Kórháza, az ózdi Almási Balogh Pál Kórház, valamint a miskolci MISEK Nonprofit Kft. - a tüdőszűrések számának növekedése miatt kap több mint 8 millió forintot utólagos kifizetéssel. A Betegápoló Irgalmasrend Pécsi Háza a 2010. októberében elindult és 2011-ben folyamatosan növekvő betegforgalommal működött járóbeteg-szakellátására fordíthat további 2,2 millió forintot.

Teljesítményvolumen, betegellátási szükséglet, várólista

Mint kifejtették, a pénz szétosztásánál elsődleges szempontként a teljesítményvolumen-korlátot tartósan meghaladó, a betegellátási szükséglet által indokolt túlteljesítést, valamint a megyei szinten tapasztalható, lakosságszámhoz viszonyított teljesítményvolumen-korlát különbségeket vették figyelembe.

Bővült a támogatott hatóanyagú gyógyszerek köre

Tizenegy új hatóanyaggal bővült az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) által támogatott gyógyszerek köre. Emellett életbe lépett az a szabályozás, amelynek köszönhetően októbertől az emberek sokat spórolhatnak, ha az azonos hatóanyagú készítmények közül a legkedvezőbb árú és támogatású, úgynevezett preferált gyógyszereket kérik orvosuktól, gyógyszerészüktől. Bővebben a gyógyszerár támogatás változásáról>>

Ez alapján a többlet 75 százalékán osztoznak az intézmények, a további 25 százaléknyi keretet a képalkotó diagnosztika (CT, MR) területén megnövekedett várólisták kiegyensúlyozására, csökkentésére, valamint a tavaly végzett beruházások miatti teljesítménykiesések kompenzálásaként kapják a szolgáltatók - hangsúlyozták.

Napokon belül felhasználható juttatások

Az érintett szolgáltatókat az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) néhány napon belül értesíti az elszámolható többlet mértékéről - írta a tárca, hozzátéve: a kapott összeget a 2011. július havi teljesítményeiktől kezdődően a finanszírozási év végéig, azaz 2011. október végéig használhatják fel.

A Nefmi közleménye szerint a járóbeteg-szakellátást végző egészségügyi szolgáltatók között most kiosztott több mint 1 milliárd úgynevezett német pont, vagyis 1,5 milliárd forint a miniszteri tartalékkeretből fedezik. Ez az összeg az erre a célra felhasználható keret mintegy 95 százaléka - tették hozzá.

Többletforrások a betegellátás finanszírozására

Az egészségügyi tárca és az OEP múlt kedden közös közleményben tájékoztatott arról, hogy augusztustól az eredetileg ez évre tervezettnél 1,7 milliárd forinttal nagyobb összeg áll a kórházak rendelkezésére az Egészségbiztosítási Alapban a tételes elszámolású eszközök és nagy értékű műtétek finanszírozására.

Másnap a szaktárca és az OEP ugyancsak közös közleményében tájékoztatott arról, hogy szintén augusztustól összesen 660 millió forint többletforrásból gazdálkodhat csaknem negyven kórház, az intézmények nagy értékű, költséges műtétekre fordíthatják a pénzt, illetve a járóbeteg-ellátás keretében több beteget fogadhatnak speciális és művesekezelésen.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Ajakherpesz Ajakherpesz

Az ajakherpesz okai, tünetei, kezelése és megelőzése.

Ajakherpesz Ajakherpesz

Tippjeink segítségével megelőzhető, hogy tönkretegye a nyarat!

Emberéleteket és ezermilliárdokat...

A COVID-19-világjárvány rádöbbentett bennünket, hogy mennyire fontos szerepet játszanak a naprakész egészségügyi adatok a népegészségügyi...

Viszlát járvány vagy nincs menekvés...

Nem tűnt el, de már látjuk a fényt a koronavírus alagútja végén. Mégsem tehetünk úgy, mintha nem forgatta volna fel az életünket, és állítólag...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.