• A szerv- és donorhiány csökkentésére javasolt intézkedések

    Szerző: MTI

    A donorok, ezáltal a szervátültetések számának növelése érdekében a transzplantációs koordinátori hálózat bővítését javasolja a szervkoordinációs Iroda.

    Mihály Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) szervkoordinációs irodájának igazgatója keddi budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: a szervdonorok felkutatását és összegyűjtését végző transzplantációs koordinátori hálózat egyéves próbaidőszakában a programban részt vevő kilenc kórházban 15-ről 37-re emelkedett a szervátültetések száma, országos szinten pedig 44-el nőtt a veseátültetéseké.

    Hirdetés

    A koordinátori rendszer bővítése

    Az igazgató hangsúlyozta: a szervátültetések számának növekedésével több embert tudtak megmenteni, s ennek a költséghaszna is kimutatható. Az OVSZ azt javasolja az egészségügyi államtitkárságnak, hogy a következő három évben további negyvenöt kórházban alakítsák ki a kórházi koordinátori rendszert - tette hozzá.

    Ki lehet donor?    A legtöbb esetben a donor halott, pontosabban agyhalott. Itthon kb. 140 ezer ember hal meg évente.
    A szervátültetés hazai szabályozása>>
     

    Javaslatuk szerint az első évben tíz, majd a további két évben további harmincöt intézményben kellene kiépíteni ezt a hálózatot. Becslése szerint ennek költsége nagyjából százmillió forintba kerülne.

    Hosszú várólista

    A szerv- és donorhiány világméretű probléma – fogalmazott Mihály Sándor, kifejtve: a transzplantált esetek száma évente 95 ezer körüli, miközben a transzplantációs várólistára 200 ezer ember kerül fel. Magyarországon több mint kétszer annyian várnak transzplantációra, mint ahány szervátültetést egész évben végeznek.

    Élő személy is adományozhat vesét


    Magyarországon jelenleg a beültethető vesére - esetleg hosszan, hiába - várakozók száma 600-650, miközben családtagjaik, barátaik körében akadhat olyan, aki, ha tudna erről a lehetőségről, készséggel felajánlaná egészséges veséjét. Élő személy is adományozhat vesét>>

    Mint elmondta, a donorkoordinátori hálózat fejlesztésére 2009-ben tettek javaslatot az akkori egészségügyi vezetésnek. A program próbaidőszaka 2010 áprilisától ez év áprilisáig tartott. Ennek során négy vidéki és öt  budapesti intézményben külön teszteltek két modellt.

    A koordinátorok feladatai

    A programban részt vevő koordinátoroknak három feladatuk volt. Egyrészt, amennyiben donort találtak, az ő feladatuk volt az átültetéshez szükséges helyi feladatok lebonyolítása. Továbbá napi szinten látogatniuk kellett azon osztályokat, ahol olyan súlyos állapotú betegek fekszenek, akiknél fennáll az agyhalál lehetősége. Mindemellett úgynevezett retrospektív halálozási felülvizsgálatot is végezniük kellett, amely során azt ellenőrizték, hogy az elhunyt betegeknél, akiknél fennállt az agyhalál lehetősége, azt miért nem jelezték.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Ennek kapcsán az igazgató azt mondta, hogy Magyarországon az esetek többségében azért állapítanak meg agyhalált, mert "donációs szándék van". Ezért kiemelten fontos, hogy a kórházi donorkoordinátori hálózattal "eljutottak a betegágyig", így időben megtalálhatják az esetleges szervdonorokat - hangsúlyozta.

    Nőtt a donációs aktivitás

    A program sikeres volt, egy év alatt több mint 16 százalékkal emelkedett a donációs aktivitás Magyarországon – emelte ki Mihály Sándor. Az igazgató arra is kitért, hogy az elmúlt öt évben az intézmények tárgyi feltételei jelentősen javultak, a legnagyobb problémát az intenzív osztályok igen alacsony orvosi és ápolói létszáma jelenti.

    Mihály Sándor szólt arról is, hogy jelenleg a transzplantációt végző szakemberek, illetve a szervek szállításáról is az Országos Mentőszolgálat gondoskodik. A jövőben ez is hatékonyabbá válhat, miután minisztériumi támogatásnak köszönhetően az OVSZ öt saját járművet vehetett, amelyeket - a szükséges engedélyek beszerzése, illetve a megkülönböztető kék lámpák felszerelése után - szeptembertől használhatnak majd.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2011.08.04 00:12
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Prosztatagyulladás

    Prosztatagyulladás

    BOE - Kulcsár Flóra

    Már az első tünetek jelentkezésekor ajánlott felkeresni egy szakorvost.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A szív útja: egy fiatal mentős filmje járja be az internetet!

    Halottat operálunk, hogy életet menthessünk. Ez a meglepő mondat is elhangzik abban a mindenre kiterjedő, látványos és informatív rövidfilmben, amely a transzplantációról szól.

    Önzetlen barátságból vesetestvérség született

    Hatalmas áldozatkészség szükséges ahhoz, hogy egy 29 éves fiatalember 39 esztendős barátja egészségéért, életben maradásáért feláldozza a fél veséjét.

    Transzplantáció - Hazai körkép

    Tavaly mintegy 14 százalékkal több szervátültetés történt az országban - tájékoztatta a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti klinikájának igazgatója az MTI-t; Langer Róbert szerint a fejlődés a "szakma elhivatottságának" eredménye, de fontos volt az is, hogy a magyarországi transzplantációs szakma erőfeszítéseihez végre politikai támogatás is társult.

    A szövet- és szervkivétel lehetőségei

    Az átültethető szövetek vagy szervek származhatnak élő donorokból vagy halottakból. Más fajból történő sikeres átültetés (xenotranszplantáció, heterotranszplantáció) jelenleg nem lehetséges.

    Kevés a beültethető donorszerv

    Évente 200 ezer újabb beteg nevét jegyzik fel transzplantációs várólistára a világon, ám sokan nem tudják megvárni, míg megmentésükre sor kerül. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint ugyanis mindössze évi 90-95 ezer szervátültetés történik. A kereslet és a kínálat között tehát hatalmas szakadék tátong.

    Hogyan lehet a halálból élet?

    Egyre többet kell beszélni róla, hogy mindenki tudja, mik a jogai, és tisztában legyen vele, mit tehet. A legutóbbi európai álláspont szerint a szervátültetéssel és a szervfelajánlással kapcsolatban jelenleg a legfontosabb az emberek felvilágosítása. Az utóbbi évek felmérései szerint a megkérdezett európaiak fele zárkózna el attól, hogy halála után felhasználják a szerveit.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.