Legalizálnák a szervkereskedelmet

Szerző: Független Hírügynökség

Orvosetikai vitákat szított egy ausztrál vese-specialista, aki szerint legalizálni kellene a szervkereskedelmet, hogy ezzel vessenek véget annak, hogy a betegek külföldön, a feketepiacon vásároljanak szerveket.

Gavin Carney úgy véli, segítene a hatalmas várólisták csökkentésében, ha Ausztrália engedélyezné a szervekkel való kereskedést - ezt egyébként jelenleg hathónapos börtönnel és 4400 ausztrál dolláros (670 ezer forintos) bírsággal büntetik.

"Engedélyezni kellene a fiatal és egészséges embereknek, hogy akár 50 ezer dollárért (7,7 millió forintért) házaljanak a veséikkel" - fogalmazott a nefrológus a Sydney Morning Heraldnak adott interjúban. A specialista szerint ezzel a pénzkereset mellett életeket is mentenének, ráadásul elvennék a betegek kedvét attól, hogy Pakisztánba, Indiába vagy más fejlődő országba utazzanak, ahol a feketepiacon több mint 30 ezer dollárért (4,6 millió forintért) vásárolnak szerveket. 

"Le kell beszélni az ausztrálokat arról, hogy a harmadik világ országaiba menjenek vesét venni, mert egyes országokból hiányzik az etikai, morális és kompenzációs infrastruktúra, hogy működővé és elfogadhatóvá tegyék ennek gyakorlatát" - mondta Carney. "Mi képesek lennénk ennek az ellentétére. Fizessünk az embereknek, hogy új autót vehessenek, vagy kifizessék a házukra felvett kölcsönt, és öt éven belül feleakkorák lesznek a várólisták" - fogalmazott a canberrai Ausztrál Nemzeti Egyetem specialistája.

Szervátültető csoportok azonban felemelték szavukat Carney vitatott javaslata ellen, szerintük ugyanis ez visszaélésekhez vezetne. "Mindez a szegényekre összepontosítana, a társadalom azon tagjaira, akik képtelenek megfizetni egyes dolgokat" - reagált az ötletre Chris Thomas, a Transplant Australia vezetője.

Az ausztrál vese-transzplantációs lista több mint 1800 betege akár tíz évet is várhat jelenleg egy egészséges szervre. Az elmúlt évben ugyanis mindössze 343 vesét ajánlottak fel átültetésre.

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

HPV elleni védőoltás: sikerülhet...

Miért fontos foglalkozni a HPV-vel, hogyan érinti a serdülő lányokat és fiúkat? Milyen oltás adható a Nemzeti Immunizációs Programban és hogy néz...

Alig kínálnak egészségesebb...

2022. május 28-án Magyarországon hatályba lép a kettős minőség szankcionálását lehetővé tevő törvény, most azonban kiderült, hogy nem csupán...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.