Bővült a támogatott hatóanyagú gyógyszerek köre

Szerző: MTI

Tizenegy új hatóanyaggal bővült az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) által támogatott gyógyszerek köre

Emellett életbe lépett az a szabályozás, amelynek köszönhetően októbertől az emberek sokat spórolhatnak, ha az azonos hatóanyagú készítmények közül a legkedvezőbb árú és támogatású, úgynevezett preferált gyógyszereket kérik orvosuktól, gyógyszerészüktől.

Az elmúlt évben új gyógyszeres terápiát még csak elvétve tudott befogadni a támogatott készítmények közé a biztosító. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszternek a Magyar Közlöny szerdai számában megjelent rendelete révén 11 új hatóanyag árát támogatják, ezek a többi között szívritmuszavarok, szív- és érrendszeri megbetegedések, veseelégtelenség, illetve egyes onkológiai vagy csontritkulással járó betegségek kezelésére szolgálnak.

Az OEP a generikus gyógyszerek használatát szorgalmazza

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál úgy látják, hogy az orvosok és a betegek is eléggé márkahűek a gyógyszerválasztásban, félnek a váltástól. Pedig a betegek sokat spórolhatnának azon, ha hajlandóak lennének váltani egy azonos hatóanyagú, de olcsóbb gyógyszerre. A generikus gyógyszerek használatáról>>

Előtérben a generikus készítmények

Emellett a rendelettel a "generikus", vagyis az azonos hatóanyagú készítmények piacra jutása is könnyebb lesz a jövőben. Amikor egy készítmény szabadalmi védettsége lejár, egyenértékű és helyettesíthető készítmények léphetnek a piacra.

Az új szabályozás elősegíti, hogy az érintett gyártók jelentősebb mértékű árcsökkentéseket nyújtsanak be az egészségbiztosítási pénztárhoz. Ezáltal az új készítmények a korábbihoz képest átlagosan tíz százalékkal alacsonyabb áron jöhetnek be a támogatási rendszerbe, ezzel együtt pedig a lakossági térítési díjak is csökkennek majd.

Azon gyógyszerek esetében, amelyeknél a szabadalmi védettség már több mint egy éve lejárt, az árverseny gyakorisága az eddigi negyedévről fél évre változik. Ez azt is jelenti, hogy ha a betegek az adott hatóanyagot tartalmazó gyógyszerek közül a legkedvezőbb árú készítményt kívánják szedni, akkor nemcsak egy negyedévben, hanem féléven keresztül ugyanannyit kell majd fizetni a gyógyszerért.

A legolcsóbb gyógyszerek maximális támogatást kaphatnak

További módosítást jelent, hogy eddig a gyógyszergyártók a licitálás során egymás árcsökkentését nyomon követhették, az új rendszer szerint azonban úgynevezett vaklicit lép életbe. Az OEP korábban erről azt mondta, hogy ezzel a módosítással nagyobb lesz az árverseny, ettől pedig csökkenő lakossági térítési díjak remélhetőek.

A legolcsóbb gyógyszerek a közgyógyellátásban is elérhetőek lesznek, továbbá ezek az adott hatóanyagra jellemző maximális társadalombiztosítási támogatást megkapják. Azokhoz a gyógyszerekhez viszont, amelyek a referencia-gyógyszer áránál öt százalékkal drágábbak, tizenöt százalékkal alacsonyabb összegű támogatást ad az OEP.

A miniszteri rendelet arról is rendelkezik: a preferált készítmények gyártóinak nyilatkozniuk kell arról, hogy az adott féléves időszakra készítményükből vállalják a magyar lakosság gyógyszerellátását. Ha pedig esetleges gyógyszerellátási problémáról érkezik bejelentés, a biztosító jogosult a következő legkedvezőbb árú gyógyszer preferált körbe való bevonására, így biztosított lesz az állandó gyógyszerellátás.

Változtak a gyógyszerárak!

Július elsejétől csaknem hatszáz tb-támogatott gyógyszer térítési díja változott: csaknem kétszáz gyógyszer olcsóbb lett, majdnem 350 készítmény viszont többe kerül. Bővebben a gyógyszerárak változásáról>>

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Bőrdaganatok Bőrdaganatok

A gyanús elváltozások feltétlenül kivizsgálást igényelnek.

Átoltottság: még a 75% is...

Az Egyesült Államokban szakértők arra számítanak, hogy a veszélyesebb delta variáns terjedése már most ősszel súlyos helyzetet idézhet elő, ha az...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.