• Rezidenseknek szóló ösztöndíjprogram részletei

    Szerző: MTI

    Az egészségügyi államtitkárság szerdán meghirdette a szakorvos- és szakgyógyszerész-jelöltek számára kiírt ösztöndíjpályázatot; öt évig nettó havi 100 ezer forintos támogatást kaphatnak azok a képzésüket kezdő fiatalok, akik vállalják, hogy tíz évig a magyar állami egészségügyben fognak dolgozni, és nem fogadnak el hálapénzt.

    A Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkársága a pályázat megjelenéséről közleményében tájékoztatta az MTI-t. A pályázat a kormány, valamint az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal (EEKH) honlapján már elérhető. Arra kérik a négy oktatóegyetemet, a Magyar Rezidens Szövetséget, a Magyar Kórházszövetséget, a Magyar Orvosi Kamarát, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamarát és a Magyar Gyógyszerészi Kamarát, hogy ők is hirdessék ezt a lehetőséget az érintettek körében.

    "A szakorvosjelöltek számára meghirdetett ösztöndíjprogram az első üzenet a fiatal orvosok számára, az egészségügyért felelős államtitkárság rövid időn belül az egészségügyben dolgozókat érintő újabb bejelentést fog tenni" - fogalmazott a tárca közleményében.

    Hirdetés

    Folyamatosan lehet rezidensnek jelentkezni


    Korábban minden év augusztus elsejéig kellett jelentkezni a szakképzési rendszerbe. A szakorvosképzésbe való belépésről szóló, májusban életbe lépett jogszabályból viszont törölték azt az előírást, amely szerint évente csak egy alkalommal, egy meghatározott időpontig lehetett jelentkezni a rezidensképzésbe. Így "az új rendeleteknek megfelelően a szakorvosképzésbe rezidensként történő belépés folyamatos" - olvasható a szaktárca közleményében.

    Az egészségügyi szolgáltatók és az egyetemek így évente nemcsak egy alkalommal jogosultak rezidenseket felvenni. Az államtitkárság közlése szerint mind az egyetemek, mind a rezidensek jól járnak, ha évente többször is lehetőség nyílik a szakképzésbe való bekapcsolódásra. Példaként kiemelték: az egyetemeknek lehetőségük van az alkalmazandó rezidenseket előzetesen felmérni, személyes meghallgatás alapján meggyőződni ismereteikről, alkalmasságukról, tanulmányi eredményüket figyelembe venni. Immár ez sem határidőhöz kötött - tették hozzá.

    A szakorvosjelöltek a Markusovszky Lajos-ösztöndíjra, a szakgyógyszerészjelöltek pedig a Than Károly-ösztöndíjra pályázhatnak augusztus 15-ig. Odaítélésükről szeptember közepéig döntenek. A nettó százezer forintost juttatást első alkalommal november 1. és 2012. január 31. között utalják át.

    A pályázati kiírásokban az olvasható: az ösztöndíjak célja, hogy az egészségügyi felsőfokú szakirányú szakképzésben részt vevőket támogatásban részesítse, segítve ezzel a fiatal szakorvos- és szakgyógyszerészjelölteket pályájuk kezdetén a szakmai gyarapodáshoz elengedhetetlenül szükséges anyagi biztonság megteremtésében. Hozzátették: ez az ösztöndíj lehet az első lépés hivatásuk méltó bérezése felé.

    Szerződésszegés esetén fizetni kell

    A pályázat szerint "amennyiben az ösztöndíjas nem tesz eleget az általa az ösztöndíjas szerződésben vállalt kötelezettségeinek", különösen annak a vállalásnak, amely szerint a szakképesítés megszerzését követően az ösztöndíj folyósításának időtartamával megegyező ideig, vagyis összesen tíz évig magyarországi, társadalombiztosítás által finanszírozott egészségügyi szolgáltatónál végez főállásban szakorvosi tevékenységet, szerződésszegést követ el. Ebben az esetben az ösztöndíjas az EEKH felszólításától számított harminc napon belül az ösztöndíj teljes, jegybanki alapkamattal terhelt összegét köteles egyben visszafizetni az EEKH-nak.

    Szerződésszegésnek minősül az is, ha a pályázó megszegi azt a feltételt, mely szerint nem fogad el paraszolvenciát. Ha ezt megszegi, a támogatásra nem tarthat igényt, és az addig folyósított ösztöndíjat a felszólítástól számított harminc napon belül a jegybanki alapkamattal terhelt összeggel emelve egy összegben vissza kell fizetnie az EEKH-nak.

    Bérfeszültséget hozhat az ösztöndíjprogram

    Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter és Szócska Miklós egészségügyi államtitkár múlt pénteken jelentette be: havonta százezer forintos ösztöndíjat kaphatnak novembertől azok a rezidensek, akik az idén jelentkeznek a szakorvosképzésre, vállalják, hogy ettől kezdve tíz évig Magyarországon dolgoznak, továbbá nem fogadnak el hálapénzt.

    A bejelentés után a Magyar Rezidens Szövetség elnöke, Papp Magor az MTI-nek azt mondta: ez nem oldja meg a problémát, ezért a szövetség továbbra is kitart felmondóleveles akciója mellett. A rezidensek, valamint a Magyar Orvosi Kamara (MOK) is nehezményezte, hogy szervezeteikkel nem folytattak előzetesen valódi egyeztetést.

    Éger István, a MOK elnöke keddi budapesti sajtótájékoztatóján átgondolatlannak nevezte a koncepciót, továbbá azt mondta: minden eddiginél nagyobb bérfeszültséget generál az, ha megvalósul a szakorvosjelölteknek szánt ösztöndíjprogram.

    Az egészségügyért felelős államtitkár szerint ez még csak a kezdet

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Szócska Miklós erre reagálva azt mondta: a kezdő szakorvosjelölteknek szóló, múlt pénteken bejelentett ösztöndíjprogram csak a kezdete az egészségügyi ágazat dolgozóit érintő bérkompenzációnak, a szaktárca bízik az ország jövőjében, annak gazdasági teljesítőképességében. "Nem akarunk itt megállni" - mondta az államtitkár.

    Emlékeztetett arra is, hogy ez az ösztöndíjprogram sem csupán a szakorvosjelölteknek, hanem az őket tanító mentoroknak, tutoroknak is többletpénzt jelent majd. A jövőben lépéseket tesznek, hogy ezt a programot az egész rezidensi karra kiterjesszék, és folyamatosan dolgoznak az egyes csoportok életpályamodelljein is - tette hozzá.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2011.07.25 14:37
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Tüdőtályog

    Tüdőtályog

    Dr. Brugós László

    A tüdőtályog általában szövődményként jelenik meg. Okok, tünetek és kezelés.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Én ugyan fel nem fekszem a műtőasztalra! Beleegyezés az ellátásba

    Általában rajtunk múlik, hogy hagyjuk-e magunkat meggyógyítani, még ha az orvosok sokszor úgy is tesznek, mintha ehhez nem sok közünk volna.

    Megkezdi működését a Nemzeti Népegészségügyi Központ

    A rendelet szerint az Országos Közegészségügyi Intézet elnevezése október elsején Nemzeti Népegészségügyi Központra változik, egyidejűleg az Emberi Erőforrások Minisztériuma országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkára által irányított szervezeti egységek az NNK-ba olvadnak.

    Ott kolbászból van? Gyógyulás külföldön

    Pozsonyi plasztikai sebész ismerősömet kérdeztem, hogy az osztrák áraknál jóval kedvezőbb díjaival miért nem célozza meg a tehetős bécsi közönséget, hiszen szinte percek alatt átruccanhat bárki a szomszédvárba szépülni. Válasza nagyon érdekes volt.

    Átadták Az év praxisa a Kárpát-medencében pályázat díjait

    Szeptember 3-án a Vigadóban adták át Az év praxisa a Kárpát-medencében nyerteseinek díjait, az ünnepségen részt vett Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár is.

    Több pénz jut a betegszállítóknak, fogorvosoknak

    1,25 milliárd forinttal több pénzből gazdálkodhatnak a betegszállítást végző szolgáltatók, a fogászati szakrendelések számára biztosított finanszírozási keret pedig 1 milliárd forinttal növekedett.

    Milyen lesz a jövő kórháza?

    Kihez kell majd időpontot kérni? Egy orvoshoz vagy egy digitális terapeutához? A rövid válasz erre a kérdésre, hogy jelen állás szerint, szerencsére, az orvoshoz, de a diagnózis folyamatát nagyon sok ponton fogja a digitális technika segíteni. A WEBBeteg.hu utánajárt a témának.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.