Nem nőtt a külföldre távozó egészségügyi dolgozók száma

Szerző: MTI

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkársága hétfőn statisztikai adatokkal cáfolta, hogy az idén sokkal több orvos távozott külföldre, mint korábban.

Az év első felében az elmúlt év azonos időszakához képest mindössze hattal több egészségügyben dolgozó kért hatósági bizonyítványt külföldi munkavállaláshoz - írta a szaktárca az MTI-hez eljuttatott közleményében. Ez a növekedés összességében még az egy százalékot sem éri el - tették hozzá.

Mint kifejtették, 2010 első felében 753-an, míg az idei év első hat hónapjában 759-en keresték fel az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatalt hatósági bizonyítvány igénylése miatt. A 759 kérelmező között 469 orvos, 74 fogorvos, 15 gyógyszerész, 135 ápoló, 3 szülésznő és 63 egyéb végzettségű egészségügyi dolgozó volt.

A statisztikai adatok csak a migrációs szándékot tükrözik

A kiadott hatósági bizonyítványok száma ugyanakkor nem mutatja meg egyértelműen, hogy hány egészségügyi dolgozó került ki ténylegesen a magyar ellátórendszerből, s végez külföldön egészségügyi tevékenységet - hangsúlyozta a szaktárca.

Arról ugyanis nincs visszajelzés, hogy a kiadott hatósági bizonyítványok hány százalékát használták fel ténylegesen. Az, hogy valaki kért ilyen igazolást, nem jelenti azt, hogy valóban el is ment külföldre dolgozni. Így ezen hatósági bizonyítványok csupán a migrációs szándék mérésére alkalmasak - tették hozzá.

Nőtt a Magyarországon gyógyítani kívánók száma

Ugyanakkor felhívták a figyelmet arra: azoknak viszont növekedett a száma, akik külföldön szerzett egészségügyi szakképesítésük elismertetését kérték, hogy Magyarországon gyógyíthassanak.

Kifejtették: míg 2008 első félévében mindössze 39-en, 2009 első hat hónapjában 67-en, 2010 ugyanezen időszakában pedig 53-an, addig 2011 első felében 77-en kérték az ehhez szükséges engedélyt. Ebbe a körbe beletartoznak azok is, akik külföldi szakképzés után jöttek vissza, és azok is, akik bevándoroltak Magyarországra - írta az államtitkárság.

A MOSZ közleménye


Az orvosok szövetsége az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, egyetértenek a rezidensek képviselőivel abban, hogy további akár négyezer szakember elvándorlása az egészségügy jóvátehetetlen összeomlását okozná. Ezért felszólították a döntéshozókat, hogy teljesítsék a rezidensszövetség követeléseit, haladéktalanul kezdjék meg az ágazat bérfelzárkóztatását, tegyenek meg mindent az egészségügyi szakemberek további tömeges elvándorlásának a megakadályozása érdekében - tették hozzá.
Ennek kikényszerítésére a MOSZ azt kérte tagjaitól: "éljenek a törvény biztosította jogukkal" és csak heti negyvennyolc óra kötelező ügyeletet teljesítsenek. Emellett arra is bátorítják őket, hogy fontolják meg a rezidensek akciójában való közvetlen részvételt.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Terhesség Terhesség

Hüvelyfolyás és hüvelyfertőzés terhesség idején? Vegyük komolyan! (x)

Orbán Viktor: minden élet számít

Senkiről sem akarunk lemondani, nekünk minden élet számít, az időseké is, és minden emberért harcolni akarunk - hangoztatta Orbán Viktor pénteken a...

Egészségügyi ellátás és...

A külföldi munkavállalás miatt egyre többször találkozhatunk azzal, hogy valakinek munkája miatt külföldi egészségbiztosítása van. Ez azonban nem...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.