Folyamatos a gyógyszer-támogatás revíziója

Szerző: MTI

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főigazgatójának közlése szerint folyamatosan dolgoznak az eddigi gyógyszer-támogatási rendszer megváltoztatásán, az ugyanis fenntarthatatlan és igazságtalan volt.

Sélleiné Márki Mária kedden, egy budapesti háttérbeszélgetésen elmondta, hogy jelenleg 3 millió 844 ezren fizetnek a gyógyszerkasszába, viszont 9 millió 682 ezer ember veszi igénybe a támogatást. Egy ezt igénybe vevő ember az OEP-től egy évben mintegy 60 ezer 800 forint támogatást kap, ami éves gyógyszerköltése kétharmadát jelenti.

A helyzet rendezése érdekében tizenhárom intézkedést hoztak, amelyek közül kettőt ismertetett az OEP főigazgatója. Az egyik eredményeként a kombinációs készítmények nagy része olcsóbb lett az elmúlt hónapokban. A másik, július elsején életbe lépett jogszabály pedig azt a célt szolgálja, hogy Magyarországon ne legyenek drágábbak a gyógyszerek, mint az EU más tagállamaiban.

Olcsóbb kombinációs készítmények

A kombinációs készítmények támogatásának felülvizsgálata kapcsán Sélleiné Márki Mária példaként említett egy konkrét gyógyszert, amely kombinációsan 3516 forintba került, két külön gyógyszerként megvásárolva viszont összesen csak 1440 forintba. Az ezt rendező jogszabály január elsején lépett hatályba, a rendszer április óta működik.

Eszerint az OEP nem támogat olyan kombinációs készítményt, amelynek az ára magasabb, mintha a komponenseket külön-külön vennék meg. Így a gyártók, forgalmazók kénytelenek voltak az áraikat csökkenteni - hangsúlyozta az OEP főigazgatója.

Uniós referenciaárazás

A jelenlegi rendszerben sok gyógyszert olcsóbban lehet megvenni külföldön, mint Magyarországon. Ennek rendezésére szolgál az OEP másik intézkedése, a nemzetközi referenciaárazás. Az egészségbiztosítási pénztár az összes gyógyszer árát felülvizsgálja, és kizárja a támogatásból azt a készítményt, amelynek az ára több mint húsz százalékkal meghaladja az azt a legolcsóbban kínáló három uniós tagállamban meghatározott árak átlagát.

Magyarországon ne lehessen drágábban gyógyszert venni, mint az EU más tagállamaiban - szögezte le a főigazgató, aki szerint ennek az intézkedésnek a hatása már januártól érezhető lesz a gyógyszerárakban.

Az OEP alapelvei

Sélleiné Márki Mária kiemelte, hogy az OEP három fő alapelv mentén működik: a betegek érdeke és a hatékony gazdálkodás mellett fontosnak nevezte, hogy tevékenységükről hiteles, valós és közérthető tájékoztatást adjanak.

A főigazgató az utóbbi kapcsán azt is elmondta: ősszel egy a lakosságot elérő kampányt indítanak, hogy bemutassák, miként történnek az egyes intézkedések, és ezek mit jelentenek a gyakorlatban. Emellett egy oktatási anyag összeállítását is tervezik, amelyet az iskolákba eljuttatva a gyermekekkel is megismertetnék az egészségbiztosítási pénztár intézményét és annak működését.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Anafilaxiás sokk Anafilaxiás sokk

Milyen tünetekről ismerhetjük fel? Mit tegyünk anafilaxiás sokk esetén?

Koronavírus napi jelentés: 73-an...

A péntek reggel közzétett adatok szerint Magyarországon 8921 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 327 014 főre nőtt a...

Orvosok helyett robotok és...

Az egészségügy szinte összes területén egyszerűsíthetné vagy gyorsíthatná a folyamatokat különböző online megoldások alkalmazása. Ahogy...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.