• Támogatja az egészségügyi bizottság Székelyt

    Szerző: FH

    13 igen, 9 nem és 1 tartózkodás mellett támogatta az Országgyűlés Egészségügyi Bizottsága keddi ülésén Székely Tamás kinevezését az egészségügyi miniszteri posztra.

    A szocialista képviselők és a bizottság szabad demokrata tagja igennel szavaztak, az MDF-es képviselő viszont tartózkodott. Nagy Kálmán, a Fidesz-KDNP frakciószövetség tagja a voksolás előtt elmondta: elismerik Székely Tamás szakmai hozzáértését, mégsem támogatják a jelöltet, mert nem értenek egyet a kormány politikájával. Mikola István, a bizottság fideszes alelnöke hozzátette, nem érzik úgy, hogy Székely Tamás képes lenne kihozni az egészségügyet a jelenlegi válságból.

    Hirdetés

    Székely Tamás - aki eddig az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatója volt - hangsúlyozta: az egységes nemzeti kozkázatközösségen és szolidaritáson alapuló biztosítási rendszer híve. Ezen belül azonban számos formát el tud képzelni - tette hozzá. Az egészségügy egyes területeire nem tartja kizártnak a magántőke bevonását sem - válaszolta az egyik képviselői kérdésre. A biztosítási rendszer átalakítását célzó, januárban elfogadott pénztártörvény kapcsán annyit mondott, hogy azt minél hamarabb végig kell gondolni és a kormány dönt majd arról, mi legyen a jogszabály sorsa.

    A miniszter-jelölt hangsúlyozta: a döntésekbe a szakma minél szélesebb körét be kívánja vonni, konszenzusra törekszik az orvos-szakmai szervezetekkel. Arra a kérdésre azonban, hogy elődeivel ellentétben részt vesz-e a kormányt korábban sokat támadó Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal munkájában, csak annyit válaszolt: ha meghívót kap, elgondolkozik rajta.

    Több képviselő is felvetette, hogy válságban van a pszichiátriai ellátás, különösen azóta, hogy tavaly bezárták az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetet (OPNI), illetve a közelmúltban a szenvedélybetegek központját, az Addiktológiai Intézetet. Székely Tamás közölte: az OPNI-ban korábban dolgozók szakmai tudását fontos megőrizni, de egy felmérés szerint az intézet megszüntetése után nem maradt annyi ellátatlan beteg, mint amennyiről a hírek korábban szóltak. Az OPNI feladatait átvevő intézményekben csupán 84 olyan beteg nem jelent meg, akik korábban folyamatos ellátást kaptak az intézetben. Az Addiktológiaia Intézettel kapcsolatban pedig leszögezte: nem zárták be, csupán feladatai átkerültek két másik országos intézménybe.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2008.04.29 18:04
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Ne halogassa az orvoshoz fordulást!

    Az egészségügyet érheti sok kritika, ám ez nem változtat azon: az orvosok csak azokon tudnak segíteni, akik elmennek hozzájuk szűrésekre, illetve egy-egy panaszuk kivizsgáltatásával nem várnak hónapokat, éveket

    Ápolók - Mégis jön a licence-vizsga?

    Székely Tamás megerősítette, továbbra is az az álláspontja, hogy mindenki olyan tevékenységet végezzen, amire a képzettsége van.

    Ápolók és licence-vizsga

    Székely Tamás beszámolt egy licence-vizsgával kapcsolatos jogszabályról is, amellyel jelenleg foglalkozik az Európai Unió: e szerint a szakdolgozók tehetnének egy licence-vizsgát azokra a tevékenységekre, amelyek az orvosi kategóriába tartoznak.

    H1N1 - Székely Tamás beoltatta magát

    A újinfluenzavírus elleni védőoltást az Egészségügyi Minisztérium foglalkozás-egészségügyi orvosa adta be a tárcavezetőnek a minisztériumban, miután Székely Tamás egy budapesti patikában megvásárolta az oltóanyagot.

    Székely: 5,3 millió oltást kell beadni

    A jövő hét végétől vagy az azt követő hét elejétől kezdődhet meg az A/H1N1 vírus elleni védőoltás beadása Magyarországon - jelentette be az egészségügyi miniszter a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón.

    Székely: Nem biztos, hogy csökkentik a kórházi ágyak számát

    Egyáltalán nem biztos, hogy csökkenteni kell az aktív kórházi ágyak számát - reagált Székely Tamás azokra a pénteki sajtóértesülésekre, amelyek szerint az egészségügyi tárca ágyszámcsökkentéssel is orvosolná az ágazat pénzhiányát.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.