• Öt európai országban észleltek megbetegedéseket

    Szerző: MTI

    Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) az összes kórházat figyelmeztette: ha olyan megbetegedést észlelnek, amely a németországi hasmenésjárvánnyal összefüggésbe hozható, azonnal értesítsék az Országos Epidemiológiai Központot.

    Szabó Enikő helyettes országos tiszti főorvos pénteken, budapesti sajtótájékoztatón azt mondta: az Európai Unió arról tájékoztatott, hogy a gyanú szerint Németországban spanyolországi uborka okozhatta a megbetegedéseket, a végleges beazonosítás viszont még nem történt meg. Azt sem lehet még tudni, hogy Magyarországra érkezett-e ebből az uborkából - tette hozzá. Közlése szerint a betegség akár súlyos szövődményekkel is járhat. Kiemelte: annak, aki megbetegedett, nem szabad antibiotikumot, sem hasfogót adni, a lényeg a folyadékpótlás.

    Hirdetés

    Prebiotikumok, probiotikumok, szinbiotikumok

    A bélflóra fő funkciója a kórokozókkal szembeni védelem, valamint az immunrendszer állandó készenléti szinten tartása. Ha a bélflóránk egyensúlya felborul, és a káros baktériumok száma megnő, célszerű probiotikumokat, prebiotikumokat alkalmaznunk az egyensúly helyreállítása érdekében. Prebiotikumok, probiotikumok, szinbiotikumok
    A megelőzés érdekében fontos a tiszta zöldségek és gyümölcsök fogyasztása, valamint a rendszeres kézmosás. Utóbbi különösen ajánlott azoknak, akik állatokkal foglalkoznak - hangsúlyozta Szabó Enikő, magyarázatként hozzátéve: a betegséget okozó baktérium természetes formában a szarvasmarhákban fordul elő, az állatoknál viszont nem okoz megbetegedést. A helyettes országos tiszti főorvos azt mondta, a magyarországi járványügyi szakemberek múlt vasárnap kapták az európai uniós járványügyi riasztási rendszeren keresztül az értesítést arról, hogy Németországban halmozottan fordulnak elő a súlyos lefolyású megbetegedések. Ezt követően az ÁNTSZ értesítette a megyei tisztiorvosi szerveket, azok pedig az ország összes járóbeteg- és fekvőbeteg-ellátó intézményét, valamint a klinikusokat. Ezeknek azonnal jelenteniük kell, ha olyan beteg jelentkezik náluk, aki április utolsó két hetében Németországban járt és hasmenéses tünetei vannak, még akkor is, ha a korábban elvégzett vizsgálatok eredménye negatív lett - mondta Szabó Enikő.

    A járványügyi hatóságok azt is kérik: azok, akiknél súlyos hasmenéses tünetek lépnek fel, és akik az elmúlt hetekben Németországban tartózkodtak vagy onnan származó élelmiszert fogyasztottak, azonnal keressék fel az orvosukat. Szabó Enikő azt mondta: eddig Európában összesen öt országból - Németország mellett Svédországból, Dániából, Hollandiából és Nagy-Britanniából - jelentettek megbetegedést.

    Halálos kimenetelű véres hasmenés


    A coli bélbaktérium egyik válfajának számító EHEC kiváltotta, mindenekelőtt véres hasmenéssel járó fertőzés a hatóságok szerint május közepén Észak-Németországban kezdődött. A fertőzés legsúlyosabb formájában a vörös vértestek pusztulásával jár, így vérszegénységet, továbbá veseelégtelenséget is okozhat. A fertőzés okozta halálesetek száma az eddigi adatok szerint három. Mi okozza a járványt?>>

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2011.05.27 16:01
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Diabétesz gyermekeknél

    Diabétesz gyermekeknél

    Dr. Horváth Balázs

    Gyermekkorban többnyire az 1-es típus alakul ki, de a 2-es is egyre gyakoribb.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Hemolitikus urémiás szindróma

    A hemolitikus urémiás szindróma (HUS) a vérerek károsodását okozza. A betegséget többnyire az EHEC-baktériumok (enterohaemorrhágiás Escherichia coli) okozzák.

    Először halt meg gyermek a németországi hasmenésjárvány következtében

    A különleges kóli bélbaktérium kiváltotta fertőzés kedden egy kétéves alsó-szászországi kisgyerek halálát okozta. A gyermek a legsúlyosabb tünetekkel, az úgynevezett hemolitikus urémiás szindrómával (HUS), azaz vérszegénységgel, valamint veseelégtelenséggel küzdött, és az orvosok nem tudtak segíteni rajta.

    Csökkent a hasmenésjárvány terjedése, de még nincs vége

    A pünkösdi ünnepek előtt némelyest fellégezhet Németország: a hatóságok péntek délelőtt hivatalosan megerősítették, hogy csökkent a hasmenésjárvány terjedése. Ennek nyomán úgy döntöttek, hogy ismét zöld jelzést adnak az észak-németországi uborka, paradicsom és saláta fogyasztásához.

    Hasmenésjárvány Németországban

    Az ellenzéki szociáldemokraták és a Zöldek, kedden tehetetlenséggel és késlekedéssel vádolták a kormányt, mindenekelőtt a mezőgazdasági és az egészségügyi minisztert.

    Az EHEC-fertőzés új tünetei: Idegrendszeri gondok, beszédzavar

    A járvány újabb és újabb arcát mutatja. Egyre több az olyan beteg, akinek nincs hasmenése, ezzel szemben súlyos idegrendszeri problémákkal, a többi között beszédzavarral vagy epilepsziás rohamokkal küszködik.

    Antitest-terápiával kezelhető az EHEC-fertőzés

    Az EHEC-fertőzés súlyos szövődménye a hemolitikus urémiás szindróma (HUS), mely antitestekkel sikeresen kezelhető. Három kisgyermeket, akiket az utóbbi években az agresszív kórokozó megtámadott, monoklonális antitestek segítségével gyógyítottak meg.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.