A világ szívbetegeinek 60 százaléka indiai

Szerző: FH

Két éven belül indiai lesz a világ összes szívbetegének hatvan százaléka. Ez négyszer több, mint amennyi a lakosság arányában juthatna a kontinensnyi országra.

Egy pénteken közzétett indiai felmérés szerint a szívbetegség nemcsak sokkal gyakoribb, hanem korábban is jelentkezik Indiában, mint a fejlett világban.

A szívkoszorúér-panaszokkal kórházi kezelésre felvett betegek 60 százalékáról derül ki, hogy volt szívrohama. Más fejlődő országokban ez az arány 40 százalék. A szívrohamon átesett páciensek átlagos életkora Indiában 60 év, ez 3-6 évvel alacsonyabb, mint a fejlett országokban.

A szívroham kockázati tényezői Indiában is ugyanazok, mint máshol, vagyis a dohányzás, az egészségtelen táplálkozás miatti magas vérzsírszint és a magas vérnyomás. De vannak specifikus indiai tényezők is. A legfontosabb az, hogy Indiában egy szívrohamos beteg átlagosan 300 perc múlva kerül kórházba. A fejlett országokban a betegnek fele ennyit kell várnia.

Indiában a betegeknek csak kis hányada kerül mentővel a kórházba. A nagy többség kénytelen tömegközlekedési eszközt használni. Az indiai szegénység fontos szerepet játszik a szívbetegség gyakoriságában. Az egészségi ellátás költségeinek 75 százalékát a páciensnek kell zsebből kifizetnie, emiatt kevesen engedhetik meg maguknak a rendszeres orvosi vizsgálatot, nem is beszélve a megelőző célú műtétekről.

A Lancet című brit orvosi lap becslése szerint 2020-ra 1990-hez képest a fejlődő országokban 137 százalékkal lesz több a szívbetegség a férfiak körében, és 120 százalékkal a nőknél. A fejlett világban 30-60 százalékkal lesz gyakoribb a szívbetegség ugyanez alatt a 3 évtized alatt. 
 
(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Kit kell oltani influenza ellen? -...

A kiemelt kockázati csoportokba tartozókat mindenképpen be kellene oltani? A kérdésre Dr. med habil Mészner Zsófia járványügyi szakember válaszol.

A COVID-19 fertőzésre rá lehet...

A COVID-19 és influenza együttes előfordulása viszonylag ritka, de nem kizárt. A felvetésre Dr. Ludwig Endre járványügyi szakember válaszol.

12 szívtünet, amit nem szabad...

A szívünket érintő panaszokkal érdemes időben cselekednünk. Lássuk, mely esetekben jobb orvosi segítséget, véleményt kérni.

Szívproblémák az ünnepek alatt

A karácsonyi időszakban hirtelen nagyot nő a halálos szívrohamok száma. Különösen Karácsony és Újév napján. De milyen okok állnak a háttérben...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.