A világ szívbetegeinek 60 százaléka indiai

Szerző: FH

Két éven belül indiai lesz a világ összes szívbetegének hatvan százaléka. Ez négyszer több, mint amennyi a lakosság arányában juthatna a kontinensnyi országra.

Egy pénteken közzétett indiai felmérés szerint a szívbetegség nemcsak sokkal gyakoribb, hanem korábban is jelentkezik Indiában, mint a fejlett világban.

A szívkoszorúér-panaszokkal kórházi kezelésre felvett betegek 60 százalékáról derül ki, hogy volt szívrohama. Más fejlődő országokban ez az arány 40 százalék. A szívrohamon átesett páciensek átlagos életkora Indiában 60 év, ez 3-6 évvel alacsonyabb, mint a fejlett országokban.

A szívroham kockázati tényezői Indiában is ugyanazok, mint máshol, vagyis a dohányzás, az egészségtelen táplálkozás miatti magas vérzsírszint és a magas vérnyomás. De vannak specifikus indiai tényezők is. A legfontosabb az, hogy Indiában egy szívrohamos beteg átlagosan 300 perc múlva kerül kórházba. A fejlett országokban a betegnek fele ennyit kell várnia.

Indiában a betegeknek csak kis hányada kerül mentővel a kórházba. A nagy többség kénytelen tömegközlekedési eszközt használni. Az indiai szegénység fontos szerepet játszik a szívbetegség gyakoriságában. Az egészségi ellátás költségeinek 75 százalékát a páciensnek kell zsebből kifizetnie, emiatt kevesen engedhetik meg maguknak a rendszeres orvosi vizsgálatot, nem is beszélve a megelőző célú műtétekről.

A Lancet című brit orvosi lap becslése szerint 2020-ra 1990-hez képest a fejlődő országokban 137 százalékkal lesz több a szívbetegség a férfiak körében, és 120 százalékkal a nőknél. A fejlett világban 30-60 százalékkal lesz gyakoribb a szívbetegség ugyanez alatt a 3 évtized alatt. 
 
(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Méhnyakrák Méhnyakrák

Az esetek több mint 90%-a HPV vírus hordozásával áll kapcsolatban.

Fogamzásgátlás Fogamzásgátlás

Melyek az ösztrogénmentes tabletta előnyei? (x)

Június 14-e a Véradók Világnapja

Aki vért ad, lehetőséget ad. Aki vért ad, életet ad. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Vöröskereszt kezdeményezésére minden...

Az EMA listát tett közzé a...

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) listát tett közzé az Európai Unióban a koronavírus megelőzésére vagy kezelésére jóváhagyott vakcinákról...

12 szívtünet, amit nem szabad...

A szívünket érintő panaszokkal érdemes időben cselekednünk. Lássuk, mely esetekben jobb orvosi segítséget, véleményt kérni.

A késői vacsora és a reggeli...

A késői vacsora és a reggeli kihagyása négy-ötszörösére növeli a halál, egy újabb szívroham vagy az angina pectorisnak nevezett mellkasi fájdalom...

Szívproblémák az ünnepek alatt

A karácsonyi időszakban hirtelen nagyot nő a halálos szívrohamok száma. Különösen Karácsony és Újév napján. De milyen okok állnak a háttérben...

A szívrohamot túlélők félnek a...

A szívrohamot túlélők általában kerülik a szexet, mert attól tartanak, hogy az megöli őket – állítják amerikai kutatók.

Női szívinfarktus: mások is lehetnek...

A szívinfarktus jelentkezhet nők esetében is mellkasi szorító fájdalommal, de a női szívinfarktus tünetei mások is lehetnek, mint a férfiaknál...

A mellkasi fájdalom okai, avagy mikor...

A mellkasi fájdalom hátterében sokféle kórkép állhat, melyek között enyhe eltérések, de az életet veszélyeztető állapotok is előfordulnak.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.