• A világ szívbetegeinek 60 százaléka indiai

    Szerző: FH

    Két éven belül indiai lesz a világ összes szívbetegének hatvan százaléka. Ez négyszer több, mint amennyi a lakosság arányában juthatna a kontinensnyi országra.

    Egy pénteken közzétett indiai felmérés szerint a szívbetegség nemcsak sokkal gyakoribb, hanem korábban is jelentkezik Indiában, mint a fejlett világban.

    A szívkoszorúér-panaszokkal kórházi kezelésre felvett betegek 60 százalékáról derül ki, hogy volt szívrohama. Más fejlődő országokban ez az arány 40 százalék. A szívrohamon átesett páciensek átlagos életkora Indiában 60 év, ez 3-6 évvel alacsonyabb, mint a fejlett országokban.

    Hirdetés

    A szívroham kockázati tényezői Indiában is ugyanazok, mint máshol, vagyis a dohányzás, az egészségtelen táplálkozás miatti magas vérzsírszint és a magas vérnyomás. De vannak specifikus indiai tényezők is. A legfontosabb az, hogy Indiában egy szívrohamos beteg átlagosan 300 perc múlva kerül kórházba. A fejlett országokban a betegnek fele ennyit kell várnia.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Indiában a betegeknek csak kis hányada kerül mentővel a kórházba. A nagy többség kénytelen tömegközlekedési eszközt használni. Az indiai szegénység fontos szerepet játszik a szívbetegség gyakoriságában. Az egészségi ellátás költségeinek 75 százalékát a páciensnek kell zsebből kifizetnie, emiatt kevesen engedhetik meg maguknak a rendszeres orvosi vizsgálatot, nem is beszélve a megelőző célú műtétekről.

    A Lancet című brit orvosi lap becslése szerint 2020-ra 1990-hez képest a fejlődő országokban 137 százalékkal lesz több a szívbetegség a férfiak körében, és 120 százalékkal a nőknél. A fejlett világban 30-60 százalékkal lesz gyakoribb a szívbetegség ugyanez alatt a 3 évtized alatt. 
     
    (FH)

    Legutóbb frissült: 2008.04.25 08:45
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Magas a vérnyomása? Ezekkel fontos tisztában lennie

    A vérnyomás a szív által kipumpált vér áramlása által létrehozott paraméter. Amikor a szív összehúzódik, kilöki magából a vért, azt nevezzük szisztolénak, amikor elernyed és nem pumpál, azt diasztolénak. Az alábbiakban hasznos információkat tudhat meg a magas vérnyomással kapcsolatban.

    Vérnyomás és pulzus - Mik a leggyakoribb tévhitek?

    A vérnyomás és a pulzus fogalmai gyakran összekapcsolódnak az emberek fejében, ráadásul mindkettőt szokta is ellenőrizni az orvos. Dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont szakembere elmagyarázza a különbséget és eloszlatja a tévhiteket.

    Szívroham: hamarosan előre jelezhető?

    Évekkel előre képes jelezni a halálos szívroham kockázatát egy speciális diagnosztikai módszer, amelyet az Oxfordi Egyetem kutatói fejlesztettek ki német és amerikai kollégáikkal együttműködve.

    Ingadozó vérnyomás - Mikor forduljon vele orvoshoz?

    A vérnyomást számtalan tényező befolyásolja, többek között a mozgás, a stressz, sőt, még az időjárás is, ezért a vérnyomás bizonyos mértékű ingadozása természetes folyamat. De hogy mikortól számít kórosnak, azt dr. Kapocsi Judit tanárnő, magasvérnyomás-specialista válaszolja meg.

    Miokardiális izomhíd - Akár szívinfarktus okozója is lehet

    A koszorúér feletti szívizomhíd (miokardiális híd) egy vékony izomköteg, amely keresztezi a koszorúér-artéria útját. A jelenség gyakoribb, mint korábban gondolták, 1,5-16 százalékos előfordulási arányt is becsülnek, de sokszor nem okoz tüneteket ez a veleszületett anatómiai eltérés.

    Az ájulás (syncope) lehetséges okai

    A syncope rövid ideig tartó, múló eszméletvesztés, amely az agy több mint 8 másodpercig tartó átmeneti vérellátási zavara miatt jön létre. Évente az idősebb korúak mintegy 30 százaléka szenved átmeneti eszméletvesztést.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.