• Nemzeti Vese Program - Évente 250 transzplantáció

    Szerző: vesebetegseg.hu

    A Nemzeti Vese Program a Nefrológiai Szolgáltatók Egyesülete által kezdeményezett, a Magyar Nephrologiai Társaság, a Magyar Transzplantációs Társaság, a Nefrológiai Szolgáltatók Egyesülete és a civil szervezetek (Vesebetegek Egyesületeinek Országos Szövetsége, Magyar Szervátültetettek Szövetsége, Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért és Magyar Vese Alapítvány) által útjára indított és támogatott közös platform.

     A program célja a lakosság folyamatos informálása a vesebetegség veszélyeiről és kezelési lehetőségeiről, valamint olyan szakmai párbeszéd lefolytatása, amelynek eredménye egy – a döntéshozók számára is iránymutatást, valódi megoldást jelentő - cselekvési terv megalkotása.

    Hirdetés

    Nemzeti Vese Program


    „A különböző szakmai és civil szervezetek az elmúlt években, évtizedekben számos programmal, aktivitással érték el nemcsak a vesebetegeket, hanem a lakosságot is, tájékoztattak a vese működéséről és a vesepótló kezelésekről. A Nemzeti Vese Program saját aktivitásai mellett ezeket a kezdeményezéséket is segíteni kívánja, illetve olyan oktatási-képzési alapot biztosít, amely hatékonyabbá teszi a társszervezetek, szakmai szervezetek munkáját. A végső cél természetesen a szakmai konszenzuson alapuló cselekvési terv megalkotása” - mutatta be a programot Zoltán György, a Nefrológiai Szolgáltatók Egyesületének elnöke.

    A lakosság figyelmének felkeltésében és a tájékoztatásban aktív szerepet vállalnak a vesebetegséggel élők, köztük a Program nagykövetei - Börcsök Enikő színművésznő és Both András színművész, az RTL Klub hangja - akik személyesen is érintettek, hiszen mindketten vesetranszplantáción estek át.

    A Programot támogatásáról biztosította dr. Szócska Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért felelős Államtitkára.

    Ma Magyarországon minden tizedik ember érintett a vesebetegségekben, és évente mintegy 500-600 ezer vesebeteg szorul gondozásra.

    Évente 250 vesetranszplantáció

    Éves szinten 250-270 vesetranszplantáció történik, és közel 6500 krónikus veseelégtelenségben szenvedő beteg életben maradását a dialíziskezelés biztosítja.

    A vesebetegek és a dialízisre kerülő betegek száma évente 4-6 %-kal növekszik, és hazánkban a végállapotú veseelégtelenségben szenvedő betegek fele akut veseelégtelenség miatt azonnali dialízisre szorul.

    Nemzeti Vese Program


    „A legfontosabb a primer prevenció, hogy a vesebetegségeket megelőzzük. Ha pedig már kialakult a kórállapot, akkor ismerjük fel idejében, hogy a lehető legjobb szekunder prevenciót valósíthassuk meg a kardiovaszkuláris szövődmények megelőzése érdekében  – mondta el a Programmal kapcsolatban Dr. Reusz György professzor, a Magyar Nephrológiai Társaság elnöke

    A Nemzeti Vese Program az egészségmegőrzés és a betegség különböző fázisait öleli át a teljes magyar lakosságot megcélozva: szólni kíván a szűrésről és prevencióról, az egészséges embereket tájékoztatja a vese betegségeiről.

    A második nagy témakör a már felismert vesebetegség, a gondozás időszaka, a progresszió lassítása, szövődmények megelőzése.

    A harmadik nagy egység a vesepótló kezelések, így a dialízis és transzplantáció.

    Az egyes témakörökben a kijelölt szakmai vezető feladata, hogy elindítsa és koordinálja a szakmai és társadalmi konzultáció folyamatát.

    Börcsök Enikő - színművésznő


    Negyedéves hallgató voltam a Színház és színművészeti főiskolán amikor megtudtam, hogy vesebeteg vagyok sokáig kórházban voltam ezért az utolsó vizsgaelőadásomban nem tudtam játszani. Nagyon megijedtem, hogy mi lesz, ha így marad, és nem lehetek majd színésznő. Szerencsére nem így történt. Főiskola után Kaposvárra szerződtem, onnan betegségem ideje alatt Pécsre jártam kezelésekre. Nyolc évig sikerült gyógyszerekkel javítani az állapotomon, aztán sajnos dialízisre kellett járnom, míg találtak megfelelő donort számomra. Három év dialízisen és 2 transzplantáción vagyok túl. Egészséges boldog életet élek! Minden nap örömmel játszom a Víg színház színpadán. Köszönhetem ezt mindazoknak az embereknek, akik bíztattak engem félelmeimkor, a kollégáknak akik szeretettel vártak mindig, és mellettem álltak a legnehezebb időkben is. Az orvosoknak akik bebizonyították, hogy a szervátültetés új életet adhat nekem.

    (vesebetegseg.hu)

    Módosítva: 2011.05.14 14:40, Megjelenés: 2011.05.14 14:40
   • Cikkajánló

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Szponzorált tartalom

    Vegyük komolyan! A leendő anyukának a saját egészségére is fokozottan figyelnie kell! (x)

    Korai menopauza

    Korai menopauza

    Cs. K., fordító

    Mik a tünetei? Hogyan diagnosztizálják? Mire számíthat? Hogyan kezelhető?

    Orbán Viktor: minden élet számít

    Senkiről sem akarunk lemondani, nekünk minden élet számít, az időseké is, és minden emberért harcolni akarunk - hangoztatta Orbán Viktor pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

    Koronavírus - Jövőre lesz hozzáférhető az orosz lakosság számára a második orosz vakcina

    Jövőre lesz hozzáférhető az orosz lakosság számára a COVID-19 elleni második orosz vakcina - közölte Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese csütörtökön.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.