"Altatható" endoszkóp-kapszulát teszteltek

Szerző: FH

A legújabb és a korábbinál olcsóbb endoszkópos kapszulát próbáltak ki szerdán a debreceni Kenézy Kórházban. Ez a hagyományos endoszkópos vizsgálatnál jóval kíméletesebb eljárás: egy speciális kapszulát kell lenyelni, amely 10 órán át halad a tápcsatornában, közben pedig világít és felvételeket készít.

Az 5-6 méter hosszú vékonybelet mással egyébként nem is lehet ilyen pontosan átvizsgálni.
Az egyszer használatos kapszula 10 óra múltán befejezi a felvételek készítését, távozik a szervezetből, és ezután értékelhetik ki a képeket számítógéppel.

Bár endoszkópos kapszulát évek óta használnak Magyarországon, a most bemutatott eszköz azért különleges, mert akár "altatni" is lehet. Ez azt jelenti, hogy miután lenyelte a beteg, távirányítással kikapcsolható, így nem merül le hamar az akkumulátora, és a mélyebb bélszakaszokról is biztosan lehet képeket készíteni - mondta a Független Hírügynökségnek Bodnár Zoltán, a Kenézy Kórház osztályvezető főorvosa.


A kapszulás endoszkópos vizsgálatot egyelőre nem támogatja az Országos Egészségbiztosítási Pénztár. A most bemutatott kapszula jóval olcsóbb az eddig alkalmazottaknál, akár már 100 ezer forintért is hozzáférhető lesz. Forgalmazója reméli, hogy meglesz rá a fizetőképes kereslet, és a szűrőprogramok részévé válhat.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Keringési zavarok Keringési zavarok

Hogyan kezelhetőek? Mit tehet a megelőzésük érdekében?

Várandósság és ajakherpesz Várandósság és ajakherpesz

Védje meg ajkait a herpesztől a terhesség alatt is! (x)

Emberéleteket és ezermilliárdokat...

A COVID-19-világjárvány rádöbbentett bennünket, hogy mennyire fontos szerepet játszanak a naprakész egészségügyi adatok a népegészségügyi...

Viszlát járvány vagy nincs menekvés...

Nem tűnt el, de már látjuk a fényt a koronavírus alagútja végén. Mégsem tehetünk úgy, mintha nem forgatta volna fel az életünket, és állítólag...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.