• A turistabetegségek visszaszorításáért

    Szerző: Független Hírügynökség

    Utazási irodáknak szóló programot indított az Országos Tisztifőorvosi Hivatal azért, hogy csökkenjen a más országokból behurcolt fertőző betegségek száma.

    A www.utazaselott.hu internetes oldalon egy részletes illetve folyamatosan frissülő információs csomagot hoztak létre, amelyet az utazásszervező- és közvetítő irodák tetszés szerint használhatnak. 
    Az akció célja, hogy az idegenforgalmi szakemberek minél több kiutazóval megismertessék ezeket a tudnivalókat a világhálón, katalógusaikban illetve hírleveleiken keresztül. A program a szezon első hónapjában, azaz áprilisban indul és jövő év márciusáig tart.

    Hirdetés

    Magyarországon évente körülbelül 800 ezren indulnak külföli vakációra. A tapasztalatok szerint minden tizedik utazó, azaz csaknem 80 ezer ember betegszik meg a kinttartózkodás ideje alatt, illetve a hazaérkezése után. Ezen betegségek nagy része enyhe lefolyású, de egyre többen kapnak el valamilyen komolyabb fertőzést. Az Országos Tisztiorvosi Hivatal (OTH) évente 5-20 maláriás, körülbelül 5 hastífuszos, és 300 hepatitises megbetegedésről tud - igaz ez utóbbinak csak egy része külföldön szerzett. Az utóbbi időben azonban egyre többen utaznak olyan vidékre, ahol nem ismerik a higiéniai körülményeket, vagy ha igen, nem fordítanak kellő figyelmet az óvintézkedésekre. Maláriában évente több millióan halnak meg ezért, és 5 évente Magyarországon is életét veszti valaki emiatt - hangsúlyozta Ócsai Lajos, az OTH járványügyi főosztályának vezetője.

    A védőoltással megelőzhető betegségekkel szemben csak két héttel a vakcina beadása után alakul ki védettség, a fertőzés elleni tabletták pedig csak akkor hatásosak, ha nem épp azt a változatot szedi az ember, ami ellen a bajt okozó szúnyogok rezisztensek. Fontos tudni azt is, hogy egy adott országban olyan egészségügyi körülményekkel is találkozhat az utazó, hogy a korábban kapott védettséget egy emlékeztető oltással kell kiegészíteni, hogy a gyerekek oltását az utazás előtt a biztonság kedvéért átütemezhetik - és hogy vannak olyan országok is, ahol jelenleg gyógyíthatatlan betegségek pusztítanak.

    A most indított 3Plusz Program ("Megbízhatóság, Egészség és Biztonság az utazásban") a lehető legszélesebb körben szeretné ezeket az információkat megismertetni az utazókkal. Szerda délutántól bármelyik hazai utazási iroda regisztrálhat a www.utazaselott.hu oldalon, ha tagja a Magyar Utazási Irodák Szövetségének. Ezt követően szabadon felhasználhatja az ott lévő tájékoztató csomagot a kommunikációs csatornáin keresztül. A tisztifőorvosi hivatal az irodák munkatársainak is tréninget szervez, amelyen a legalapvetőbb egészségügyi tudnivalókkal ismertetik az idegenforgalmi dolgozókkal. A turisták tájékoztatásában legaktívabb utazásszervező- illetve utazásközvetítő iroda egy évig használhatja majd a 3Plusz címet kampányain, illetve szórólapjain - hangzott el az akciót ismertető szerdai sajtótájékoztatón.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2008.04.23 14:42
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A HIV megelőzése

    A HIV-fertőzés a lakosság körében még manapság is az egyik legfélelmetesebb betegségnek számít. Amennyiben valakinél megállapítják, hogy HIV pozitív, a kombinált terápiát minél hamarabb el kell indítani a kedvezőbb kimenetel érdekében.

    Ismét elérhető az agyhártyagyulladás elleni vakcina

    Az év végéig elegendő mennyiség áll majd rendelkezésre a megnövekedett hazai igények kielégítésére. A vakcina már csecsemőkorban, 2 hónapos kortól adható.

    A csendes gyilkos hepatitis B

    Ki védi meg a 33 év feletti (még oltatlan), szexuálisan aktív lakosságot? Becslések szerint 2 milliárd emberről mondható el, hogy fertőződött a Hepatitis B vírussal: ebből körülbelül 350 millió esetben ez a találkozás a vírus szempontjából annyira jól sikerült, hogy az emberi szervezet lakója tudott maradni - ők az úgynevezett krónikus hordozók, akik a betegség átadásában kulcsszerepet töltenek be.

    Mire figyeljenek a 2018-as orosz foci vb-re utazók?

    Június közepén kezdetét vette a 21. FIFA labdarúgó-világbajnokság, amely tornának ezúttal Oroszország ad otthont. Rengeteg szurkoló érkezett az országba a világ számos pontjáról, hogy buzdítsa hazája válogatottját az év egyik legfontosabb sporteseményén. A tornára azonban nemcsak a szimpatizánsok, hanem az orosz egészségügyi szervezetek is készültek az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Európai kirendeltségével egyetemben.

    Az oltásellenes mozgalom érvei és a valódi válaszok - Tények és tévhitek

    Az oltások az orvostudomány egyik legnagyobb vívmányai, ennek ellenére sokan ellenzik azokat. Felnőttkorban a mi döntésünk, hogy beoltatjuk-e magunkat egy-egy betegség ellen, azonban súlyosabb a felelősségünk, ha a gyermekeink vakcinázásáról döntünk. Olvassa el a gyakori tévhiteket, és szabaduljon meg a kételyektől!

    Közel a malária elleni védőoltás

    Egy most kifejlesztett kísérleti malária-védőoltás jelentősen csökkentette a fertőzést illetve a megbetegedést két afrikai teszt során - adta hírül egy hétfőn közzétett tanulmány.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.