Kettős élődonoros szervátültetés

Szerző: Medipress

A Pennsylvania állambeli Milton S. Hershey kórház sebészei nemrégiben hajtották végre első szimultán, kettős élődonoros szervátültetésüket egyetlen recipiensen.

A recipiens, egy hatvanéves férfi feleségétől egy vesét, valamint fia májának egy darabját kapta meg a közel 19 órás, bonyolult beavatkozás során. Több szerv szimultán átültetése több élő donorból egyetlen recipiensbe rendkívül ritkának számít az Egyesült Államokban: a különböző élő donorokból származó májjal és vesével végzett beavatkozást 1987 óta mindössze tíz alkalommal végezték el.

Örökletes májbetegség és progresszív veseelégtelenség

Timothy Bradbury másfél évig tartó súlyos betegség után március 15-én kapta meg felesége veséjét és legkisebb fia jobb májlebenyét. Betegségének természete és súlyossága miatt alig lett volna esélye arra, hogy két különböző alkalmas szervet találjanak neki halott donorokból.

Timothy Bradbury végstádiumú, örökletes májbetegségben szenvedett, amely progresszív veseelégtelenséggel társult – számolt be Dr. Zakiyah Kadry, a transzplantációs osztály vezetője. Általános állapota jelentősen romlott, folyadék gyűlt fel a hasüregben, májbetegsége miatt pedig rendkívüli izomsorvadás jelentkezett az elégtelen táplálkozás következtében.

Sürgős beavatkozás a donor kockázat csökkentése mellett

Élődonoros szervátültetés

A szervátültetés egyértelműen költséghatékony beavatkozás. Egy középkorú veseátültetett beteg például átlagosan kétszer tovább él, mint a művesén kezelt páciensek, ráadásul a társadalomnak is tizedébe kerül a műtét, mint a tartós dialízis. Több élődonoros szervátültetésre lenne szükség>>

A transzplantációs listát befolyásoló pontszám alapú értékelés az ilyen jellegű hátrányokra nem tér ki, ezért a beteg halálozási esélyei nagyon magasra emelkedtek. Szükségesnek látszott a kombinált máj és veseátültetés, és a beteg családtagjai jelezték, hogy készen állnak a szervadományozásra.

Kadry elmondta, azért döntöttek két különböző donor mellett ahelyett, hogy egyetlen személyből távolították volna el a vesét és a májlebenyt, hogy csökkenték a műtéti és a hosszú távú donor kockázatot.

Timothy Bradbury új mája és veséje jól működik, miközben a szervátültetés után lábadozik. Ha héttel a műtét után fiának mája teljes méretére regenerálódott. James Bradbury hálás azért, hogy odaajándékozhatta szervét édesapjának, és ezzel még egy esélyt adhatott neki.

Mindenki valamilyen céllal került erre a földre, és talán ez volt az enyém. Úgy érzem, azért vagyok itt, hogy megmentsem apa életét – nyilatkozta James.

A beteg felesége, Mary Ellen Bradbury úgy érzi, minden úgy történt, ahogyan elrendeltetett. Bár el fog tartani egy ideig, mire minden visszatér a normális kerékvágásba, mindenkire, az összes orvosra és ápolóra a legnagyobb hálával gondol.

Hosszú várólista

Az Egyesült Államokban a donor szervek iránti kereslet folyamatosan meghaladja a kínálatot. Jelenleg több mint 16 ezer beteg van várólistán, akik májátültetésre várnak, és csupán hatezer-hatezerötszáz májátültetést végeznek évente. Pennsylvania államban közel 1500 beteg vár májátültetésre.

Az országos szervátültetési szervezet adatai szerint 1500-2000 májátültetésre váró beteg hal meg évente, miközben a donor szervre vár. Bár az élődonorok száma a donorok biztonságának szem előtt tartása miatt korlátozott, az élődonoros eljárások legalább 2-300 további májátültetést biztosítanának évente.

Medipress

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Depresszió Depresszió

Téli depresszió vagy téli lehangoltság: Milyen jelek utalnak rá?

Elhízás Elhízás

Eltérések a laboreredményben. Mire figyeljünk?

Koronavírus napi jelentés: 73-an...

A péntek reggel közzétett adatok szerint Magyarországon 8921 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 327 014 főre nőtt a...

Orvosok helyett robotok és...

Az egészségügy szinte összes területén egyszerűsíthetné vagy gyorsíthatná a folyamatokat különböző online megoldások alkalmazása. Ahogy...

A két Rita és veséjük esete

A szervátültetések száma hazánkban az utóbbi két évtizedben folyamatosan nőtt, bár még mindig körülbelül dupla annyi szervre lenne szükség...

Kilökődést is okozhat, ha a beteg...

A szervátültetés életet ment, azonban keveset beszélnek arról, hogy az új szervvel meg kell tanulni élni. Az élethosszig tartó gyógyszerszedés...

Évente akár hússzal több...

Már nem csak családtagnak vagy szoros érzelmi kapcsolatban álló személynek, például barátnak, társnak, távoli rokonnak adhatunk szervet, a...

Mi a szervátültetés? Alapfogalmak

A transzplantáció (átültetés) egy bizonyos szövet, szerv eredeti helyéről történő eltávolítását és a szervezeten belül más helyre vagy más...

A szövet- és szervkivétel...

Az átültethető szövetek vagy szervek származhatnak élő donorokból vagy halottakból. Más fajból történő sikeres átültetés...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.