• Egészségügyi projekt a betegjogokért

    Szerző: MTI

    Az egészséghez való jognak az intézményrendszerben és eljárásokban való legmagasabb szintű érvényesülése, valamint a gyermekegészségügy és más rászoruló csoportok egészségügyi ellátása áll az ombudsman ez évi úgynevezett méltóságprojektjének a középpontjában.

    Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa által az idén elindított egészségügyi projekt már a negyedik az úgynevezett méltóságprojektek sorában, korábban hajléktalanügyi, fogyatékosügyi és idősügyi program indult. Ezekben közös, hogy az egyenlő méltósághoz való jog biztosítása és védelme áll az ombudsmani projektmunka, a vizsgálatok és a szakmai elemzések középpontjában.

    Szabó Máté ombudsman csütörtökön, a projektet ismertető budapesti konferencián azt mondta: abban a különböző álláspontú szakértők és politikusok is egyetértenek, hogy a rendszerváltás óta sem az egészségügy, sem az oktatás, sem a szociális ellátás vagy a nyugdíjrendszer területén nem sikerült meggyőző, fenntartható, hosszabb távra szóló megoldásokat találni.

    Mint hozzátette, reméli, hogy az új alaptörvény elősegíti a problémák megoldását, bár szerinte az egészséghez való jog átfogalmazása sokaknak nem szimpatikus, mert úgy vélik, az eddig magasra tett mérce lejjebb szállítása túlságosan is a realitások elfogadását jelenti.

    Hirdetés

    Jogokat a betegeknek!

    Egészségügy: Ötmilliárdos mentőcsomag


    Az egészségügyi rendszer átalakításának részeként ötmilliárd forintos mentőcsomagot kap az alapellátás, e keretből a többi között praxisalapot hívnak életre a házi és a házi gyermekorvosok letelepedésének ösztönzésére - közölte Szócska Miklós a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) gödöllői tanácskozásán, csütörtökön.
    Egészségügy: Ötmilliárdos mentőcsomag>>

    Az országgyűlési biztos kifejtette: a betegjogokat érvényesítő korábbi közalapítványi megoldás megszűnt, ezt a szakemberek különbözően értékelik, mindenesetre tény, hogy betegjogokkal foglalkozó új szervezet nem épült ki. Ezért ebben az évben az egészségügy két vonatkozásban is az ombudsmani vizsgálatok fókuszába kerül: egyrészt vizsgálják az egészséghez való jog legmagasabb szintű érvényesülését az intézményrendszerben és az eljárásokban, valamint a gyermekegészségügy és más rászorulók - hajléktalanok, fogvatartottak, HIV-pozitív emberek, speciális ellátásokat igénylő csoportok - helyzetének kérdését.

    Borza Beáta, a projekt vezetője elmondta, hogy az orvosi etikai kódexek hosszú ideig nem szóltak másról, mint az orvos kötelességéről, a XX. században viszont mégis szükség volt egy másfajta szemléletre: megjelent az igény arra, hogy a beteg oldalán is jogot teremtsenek. Ez új gondolkodásmódot vezetett be a jogi gondolkodásban is. Sőt ma már az eutanáziától az abortuszig számos olyan kérdés vetődhet fel, amely már túlmegy a jogi gondolkodáson és a betegjogi kérdéskörön, és az etika területére helyezi a hangsúlyt.

    A projekt tartalma

    A projekt során vizsgálják az élethez, az emberi méltósághoz való jog érvényesülését, a nemzetközi egyezményeknek való megfelelést, a nemzetközi gyakorlatot, valamint szót ejtenek a hátrányos megkülönböztetés tilalmáról és az esélyegyenlőség megteremtésének lehetőségéről is.

    Vizsgálatokat végeznek a gyerekek ellátásával kapcsolatban, de foglalkoznak majd a speciális társadalmi rétegek (fogyatékossággal élők, idősek, speciális betegséggel küzdők) problémáival is. Emellett kitérnek a transzplantáció, a mentés, a betegszállítás, a gyógyszertámogatás, a hajléktalanellátás, valamit a pszichiátriai betegek és a fogvatartottak egészségügyi ellátásának kérdéseire is.

    Jogalkotói mulasztás történt

    Hamburgeradóról és az egészségügyi reformról


    A kormány tervei között szerepelhet egy javaslat, mely szerint kólára, édességekre és hamburgerre fix összegű pluszadót vetnek ki. Azóta hivatalosan is közzétették (2011. március) a Növekedési és Stabilitási Programot, az ún. Széll Kálmán Tervet, melyben egy szóval sem szerepel még az azóta hamburgeradóként elhíresült javaslat.
    Hamburgeradóról és az egészségügyi reformról>>

    Lápossy Attila, az Országgyűlési Biztos Hivatalának (OBH) jogi referense egy friss, 2011-es, egészségüggyel foglalkozó ombudsmani jelentést ismertetett. Ez elsődlegesen a panaszokat rögzíti, amelyekben főként a betegjogi ügyek intézésének módját sérelmezik, például az eljárás elhúzódását vagy a nem megfelelő tájékoztatást. A panaszok nyomán a biztos megkereste az illetékes hatóságokat, majd a tájékoztatásuk alapján és a joganyag áttekintése nyomán fogalmazta meg ajánlásait.

    Három témakör került a fókuszba: a 2010-ben megszűnt Egészségbiztosítási Felügyelet (EBF) utódszerveinek eljárása, a jelenlegi panaszmechanizmus működése és a betegjogi képviselők státusza. A vizsgálat során az ombudsman megállapította, hogy jogalkotói mulasztás történt, mert az EBF jogutódjai nem közigazgatási hatósági eljárást folytatnak, hanem a panasztörvény alapján járnak el, s a döntést nem lehet bíróság előtt megtámadni. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szintén mulasztást követett el, mivel nem jelezte a problémát és automatikusan a panasztörvényt alkalmazta.

    Az országgyűlési biztos szerint szükséges lenne a jogrendszeren belül egy hatósági jogkörrel rendelkező, pártatlan, független jogállású, speciális szakértelemmel rendelkező jogvédelmi intézmény létrehozása, mivel a panasztörvény alapján a petíciós jog nem tekinthető elégségesnek.

    Országos betegjogi központ létrehozását tervezik

    A vizsgálat során Szabó Máté ajánlásokat és jogalkotási jellegű javaslatokat tett a szaktárcának a visszásságok orvoslása és megelőzése érdekében, valamint szorgalmazza egy országos betegjogi központ felállítását.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Péterfalvi Attila, volt adatvédelmi biztos, az OBH hivatalvezetője szerint alapjaiban érinti az egészséghez való jog érvényesülését, hogy a beteg és - az egészségügyi törvény értelmében - a hozzátartozója hogyan jut hozzá azokhoz az egészségügyi adatokhoz, amelyek kihatnak a sorsukra.

    Mint mondta, 2007-ben adatvédelmi biztosként foglalkozott a megszűnő kórházak betegadatainak sorsával. A vizsgálatkor megkereste a fővárosi egészségügyi kormányzatot, ahol azt a választ kapta, hogy az Országos Baleseti Intézet feladatát a Péterfy Sándor utcai Kórház veszi át, így az iratanyag egésze a kórház kezelésébe kerül. Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet feladatát pedig több budapesti kórház veszi át, ahol az iratok szétválogatása gyakorlatilag nem lehetséges.

    Péterfalvi Attila szerint a betegeket alapjaiban érinti az adataik sorsa, ezért ez egy elfogadhatatlan helyzet, amelyet mindenképp vizsgálni javasol. A volt adatvédelmi biztos azonban üdvözli, hogy a kormány egy országos betegjogi központ megalakítását tervezi, amely dokumentációs feladatokat is ellát majd.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2011.04.29 13:27
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Elhúzódó sárgaság

    Elhúzódó sárgaság

    Semmelweis Egyetem

    A csecsemők epeútfejlődési rendellenességét nagyon fontos időben felismerni!

    Küzdje le az aftát!

    Küzdje le az aftát!

    WEBBeteg

    A fájdalmas gyulladással az emberek többsége találkozik életében. Mit tehet? (x)

    Milyen lesz a jövő kórháza?

    Kihez kell majd időpontot kérni? Egy orvoshoz vagy egy digitális terapeutához? A rövid válasz erre a kérdésre, hogy jelen állás szerint, szerencsére, az orvoshoz, de a diagnózis folyamatát nagyon sok ponton fogja a digitális technika segíteni. A WEBBeteg.hu utánajárt a témának.

    Semmelweis öröksége: Moss kezet, hogy megelőzd a fertőzést!

    Semmelweis Ignácra, a 200 évvel ezelőtt született - tapasztalatai nyomán infektológussá váló - orvosra irányul a gyógyító szakma és a közvélemény figyelme ebben a jubileumi évben. Korszakos teljesítménye, hogy felismerte a szülő nők életét fenyegető fertőzések okát, mibenlétét, majd ajánlást tett a hatékony megelőzésre. Erre emlékeznek világszerte ebben az ünnepivé emelt évben, így tett a szakértők sorában dr. Jakab Zsuzsanna, a WHO európai regionális igazgatója is.

    Gondolatok az orvos-beteg kapcsolatról

    Az egészségügy válsága a világ számos országában érzékelhető. Eltekintve az egyes régiók aktuális nemzetgazdasági, politikai irányvonalaitól, nem lehetséges-e, hogy az orvosokba vetett bizalom megrendülését az eltérő adottságú környezetekben hasonló folyamatok lejátszódása okozza?

    2017: változások az egészségügyben

    Nőtt a minimálbér összege, így a társadalombiztosítási járulékfizetésnél is változás történt. Új készítmények lesznek támogatottak a gyógyszertárakban, valamint csökken a tej és a tojás áfája. Fejlesztéseket ígér a kormány az egészségügy területén, illetve bérrendezés is várható. Csak néhány fontos változás az idei évre.

    Ellátás külföldön: a szükséges ellátás

    Az orvosilag szükséges egészségügyi ellátások körének meghatározása az adott tagállam hatáskörébe tartozik, az ellátás szükségességéről kétség esetén az ellátást nyújtó orvos dönt.

    Erősíteni kívánják az alapellátás kapuőr szerepét

    A kormány elkötelezett az ország egészségügyi helyzetének további javítása mellett. Elkészült az Egészséges Magyarország 2014-2020 stratégia. A tervekről, a fontosabb célkitűzésekről kérdeztük az államtitkárságot.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.