• A PET egyetértést hozhat

    Szerző: WEBBeteg - Fazekas Erzsébet

    Nemrégiben zajlott a IV. Nemzeti PET/CT Konszenzus Konferencia. Az eseményen zajló párbeszéd, vita során szakmailag próbálták alátámasztani az onkológusok e képalkotó módszer előnyeit, szükségességét. Céljuk most is az volt, hogy megtalálják a szélesebb körű alkalmazás lehetőségét és jelentősen növeljék a befogadási kvótát.

    Előzetesen, az ország egész területére kiterjedő alapos felmérés készült, csaknem 400 aktív klinikus részvételével, akik a mintegy 40 ezer elvégzett vizsgálat tapasztalatait értékelve egyhangúan ítélték szükségesnek a PET/CT diagnosztikát. A konferencia útmutatót kíván adni a módszer helyes alkalmazására, az eljárás rendeleti szabályozására pedig ajánlást fogalmazott meg. A szakemberek úgy vélik, vizsgálni kell a PET/CT diagnosztika terápiás konzekvenciáját, költséghatékonyságát, a BNO kódok alapján történt kérelmek hatásait, eredményeit. Javasolják az új indikációs lista összeállítását, úgy vélik, alá kell támasztani a befogadási kvóta valós igényekhez közelítő növelését, az új nyomjelző anyagok (tracer, ejtsd trészer) és indikációs területek elismerését. A rendezvényen szakmailag pontosan indokolt tanácsok, kérelmek hangzottak el a jelenlegi szabályozás, és a hozzá kapcsolódó egyéb feltételek módosítására.

    Épül a Közép-Magyarországi rák-centrum


    Az Országos Onkológiai Intézet (OOI) betegforgalma az elmúlt 15 évben a háromszorosára nőtt, ám mostanáig nem kerülhetett sor a bővítésre, mondta dr. Kásler Miklós főigazgató főorvos, az Európai Unió támogatásával zajló - közel 6 milliárd forint értékű - fejlesztés részleteit ismertető rendezvényen.
    Épül a Közép-Magyarországi rák-centrum>>

    Azt minden felelős szakember elismeri, hogy a PET/CT diagnosztika a képalkotó eljárások fontos eszköze. Alkalmazását a tumorok kezelésében (90-92% esik e területre) kihagyhatatlannak tartják, annak elismerése mellett, hogy jelentősége egyre nő más - neurológiai és pszichiátriai - megbetegedések korai felismerésében, gyógyításában (a további 8-10 százalékon a kardiológiai és az idegrendszeri vizsgálatok osztoznak). Mind a daganatos, mind a neurológiai vizsgálatokhoz különféle nyomjelző anyagokat használnak, ezek közül azonban hazánkban jelenleg csak egy a befogadott, illetve az OEP egyet térít. A konferencia résztvevői állásfoglalásban rögzítve javasolták, hogy a PET/CT vizsgálat során felhasznált - az EU-ban jóváhagyott és alkalmazott - izotópot tartalmazó különböző molekulákat (nyomjelzőket, trészereket) fogadja be a hazai egészségügy is, és vállalja ezek differenciált térítését.

    Hirdetés

    Jelenleg évi 11 ezer vizsgálatot finanszíroz az OEP. A hazai népegészségügyi adatokat tekintve nagy szükség van a diagnosztika, ezen belül a PET/CT, és más képalkotó eljárások fejlesztésére, fuzionálására, továbbá az információ kezelés feltételeinek kidolgozására. A daganatos betegségek hazai előfordulási adataiból úgy becsülik az onkológus szakemberek, hogy a befogadott PET/CT tesztek alapján, hamarosan évi 60 ezer vizsgálatra lesz szükség.

    Ami pedig az onkológiai ellátás átszervezésével kapcsolatos híreket illeti - a Fiatal Onkológusok és Fiatal Sebészek Fórumán - nemrégiben az hangzott el, hogy országosan 4-6 regionális centrum kialakítása várható. A Közép-magyarországi Régió, s benne az OOI szerepe, minden bizonnyal, továbbra is meghatározó lesz.

    Daganat-előfordulási gyakoriság és halálozás Európában (100 ezer lakos)
    Ország Daganat előfordulási gyakoriság Halálozás
    Férfi Fétfi
    Ausztria 444,6 294,6 224,8 134,4
    Cseh Köztársaság 484,0 346,0 309,2 172,2
    Dánia 442,0 413,6 242,9 196,2
    Görögország 423,9 259,5 219,4 111,8
    Bulgária 336,6 269,0 199,4 114,3
    Románia 371,8 279,1 244,8 134,2
    Ukrajna 333,6 227,4 228,8 115,7
    Magyarország 598,8 408,7 364,5 187,0
    Szlovákia 434,4 288,4 273,7 137,1
    Portugália 427,8 289,4 224,3 114,1
    Svédország 418,2 361,3 173,1 137,6
    Európai Unió 25 átlaga 463,0 325,5 236,4 136,2
    Európa átlaga 439,7 303,0 244,8 135,4

    (WEBBeteg - Fazekas Erzsébet)

    Legutóbb frissült: 2011.04.30 05:41
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Depressziós a párom

    Depressziós a párom

    Dr. Veress Dóra, pszichiáter

    Hogyan lehet rábírni valakit, hogy akarata ellenére elfogadja a segítséget?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A csontritkulás megelőzhető!

    A csontritkulás megelőzése akkor lehet eredményes, ha már fiatalkorban elkezdődik. A másodlagosan kialakuló, valamilyen egyéb alapbetegséghez társuló csontritkulás esetében az alapbetegség időbeni és megfelelő kezelése jelenti a hatékony megelőzést.

    Menedzserszűrés - Amit a vizsgálatokról tudni kell

    A menedzserszűrés kifejezetten a menedzserek esetleges betegségeinek, egészségügyi problémáinak kiszűrését célozza meg. Az átfogó vizsgálatok kiterjednek valamennyi fontos szerv, az anyagcsere-folyamatok és a keringési rendszer állapotának és működésének felmérésére.

    Növeli-e a rák kockázatát a röntgen és az orvosi képalkotás?

    Mindennap ki vagyunk téve természetes forrásokból származó sugárzásnak (ilyen pl.: a földkéregből származó radon gáz, a Napból, csillagokból és a világűrből jövő kozmikus sugárzás és az ételeink, italaink sugárzása is). Azonban felvetődik a kérdés, hogy a mesterséges sugárzás vajon milyen hatással lehet az egészségünkre.

    A gyomorrák tünetei és rizikófaktorai

    Azokban a családokban, ahol előfordult már gyomorrák, a panaszok fokozott figyelése, rendszeres orvosi ellenőrzés javasolható, egyébként a megfelelő életmód segíthet megelőzni a betegség kialakulását. Tekintse meg, hogy milyen tünetekre érdemes odafigyelni, illetve melyek azok a rizikófaktorok, amik veszélyt jelenthetnek.

    Startol az építkezés, épül a 21. század kórháza Nyíregyházán

    A 27 ezer négyzetméteren megépülő tömbkórházban elsőként az új Onko-hematológiai Centrum kap helyet, a belgyógyászati feladatokat kiszolgáló kubatúra a második ütemben, míg a Gyermekgyógyászati Központ a harmadik szakaszban valósulhat meg.

    Nem kapnak kielégítő tájékoztatást a rákbetegek

    Kétezer rákbeteg, családtag, illetve a rosszindulatú betegségtől félő páciens levelét válaszolták eddig meg a Tűzmadár Alapítvány munkáját segítő onkológusok, s valamennyi levelet anonim módon közzétették az interneten, hogy azokból mások is információkat nyerhessenek.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.