• Kiállítás a vakok világáról

    Szerző: FH

    Interaktív kiállítással mutatják be a vakok hétköznapi életét a látóknak a főváros XVII. kerületében. Az "Árny alatt" című kiállítás június közepéig várja az érdeklődőket a Gregor József Általános Iskola melletti épületben.

    "Árny alatt" - interaktív kalandozás a sötétben címmel nyílt meg Rákosmentén az a kiállítás, amely animátorok segítségével mutatja be a vakok hétköznapi életét a látó közönségnek. A Gregor József Általános Iskola használaton kívüli épületében két részre osztották a tárlatot.

    Az egyik részben olyan tárgyakat mutatnak be, amelyek megkönnyítik a vakok mindennapjait. Ilyen például a a braille-írógép, a beszélő számítógép, a dombortérkép vagy a vakoknak készült dominó. A kiállítás másik felében pedig teljes sötétségben tapasztalhatják meg a látók, mit érzékel, tapint, szagol és hall az erdőben, a mezőn, a tóparton, egy lakásban vagy egy forgalmas úttesten átkelve egy világtalan ember.

    Hirdetés

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A csoportokat az egyik részben egy látó, a másikban pedig egy látássérült vezető kalauzolja az épületben - mondta a Független Hírügynökségnek Elekes Zoltán, a kiállítás szervezője.

    A kiállítás apropója egy önkormányzati döntés, melynek értelmében a jövő tanévtől a XVII. kerületi önkormányzat saját intézményei útján kívánja biztosítani a helyi, fogyatékossággal élő gyermekek ellátását. Nemcsak a látás-, de a hallás-, mozgás- és értelmi sérült fiatalok beilleszkedését is szeretnék segíteni. Ennek a kiállításnak is az a célja, hogy az iskolások kétszer 40 perc alatt saját maguk is kipróbálhassák, átérezhessék, milyen lehet egy vak gyerek élete.

    A szervezők abban bíznak, hogy a személyes tapasztalattal könnyebben el lehet érni a legkisebbeknél a szemléletváltást. Az önkormányzat ennek érdekében magára vállalta az összes költséget, és egyben a XVII. kerület valamennyi iskoláját meghívta a kiállításra. A diákoknak és a pedagógusoknak ingyenes a belépés, a jegyek egyébként 500 forintba kerülnek - tette hozzá Elekes Zoltán.

    A kiállítás jellegéből adódóan kizárólag előzetes bejelentkezéssel tudják fogadni a csoportokat. Érdeklődni a 06-30/564-78-70-es információs telefonszámon vagy a www.rakosmente.hu internetes oldalon keresztül lehet.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2008.04.19 10:19
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Diabétesz gyermekeknél

    Diabétesz gyermekeknél

    Dr. Horváth Balázs

    Gyermekkorban többnyire az 1-es típus alakul ki, de a 2-es is egyre gyakoribb.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A zöld hályog (glaucoma) és tünetei

    A zöld hályog (glaucoma, glaukóma) nem gyógyítható, de kezelhető betegség, így ma már az általa okozott látásromlás, vakság is megelőzhető. A legfontosabb a probléma korai felismerése, amelyre a számítógépes látásvizsgálatnak köszönhetően igen kis elváltozások esetén is fény derülhet.

    Hogyan okozhat vakságot a cukorbetegség?

    A cukorbetegség szövődményei közül az egyik legsúlyosabb a szemek állapotát érinti. Az elváltozások hosszú ideig tünetmentesek maradhatnak, gyakran már visszafordíthatatlan stádiumban kerülnek felismerésre.

    Akár vaksághoz is vezethet - A magas vérnyomás szövődményei

    Mind a mai napig, amikor valaki azt mondja, hogy hipertóniában, azaz tartósan fennálló magasvérnyomás-betegségben szenved, a legtöbben csak legyintenek rá. Hiszen kinek ne lett volna már egy kicsit magasabb az értéke, mint a megszokott, és hát az sem lehet nagy gond, ha többször is előfordul. Pedig nem szabad félvállról venni, mert a magas vérnyomás veszélyes betegség!

    Vakságot is okozhat a dohányzás

    Jelentősen ronthatja a látást a dohányzás, akár vakságot is okozhat - mondta Németh János, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának egyetemi tanára.

    A vakság leggyakoribb oka a cukorbaj

    A cukorbetegség a felnőtt lakosság körében a fejlett világban a leggyakoribb vaksági ok. A csak egy kis cukrom van felfogás nem helyén való. Cukorbetegség esetén az egész életét ennek megfelelően kell átszervezni, átértékelni.

    Innovatív szolgáltatás segíti ezentúl a látássérülteket

    Infokommunikációs távszolgáltatást indít látássérülteknek a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ).

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.