• Horváth Ágnes: Nem lesznek ellátatlan betegek

    Szerző: FH

    Az egészségügyi miniszter nem látja annak veszélyét, hogy az önkormányzatok ne tudnák biztosítani az alapellátást, ha a háziorvosok egy része felbontaná az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral (OEP) a finanszírozási szerződésüket.

    Horváth Ágnes egészségügyi miniszter kedden magánorvosokkal egyeztetett arról a két javaslatról, amelyet most már képviselői önálló indítványként nyújtottak be szabad demokrata képviselők a parlament elé.

    Az első javaslat szerint azok a betegek, akik magánorvoshoz fordulnak, a társadalombiztosítástól visszakapnák annak az összegnek a 70 százalékát, amennyit egy ilyen ellátásért az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) egy közfinanszírozott szakrendelőnek vagy kórháznak fizetne.

    Hirdetés

    A másik indítvány szerint, ha a beteg nem a kijelölt orvosok közül választ, akkor kezelésének harminc százalékát kell kifizetnie. Eddig az OEP a fennmaradó hetven százalékot utalta át az intézménynek, a mostani javaslat szerint viszont az ellátás teljes összegét, így valójában az intézmény és az orvos összesen az ellátás költségének 130 százalékát kapná meg.

    Az egészségügyi tárca vezetője azt mondta: a pénztártörvény képes lett volna a szektorsemlegességet kezelni, megtorpanása után viszont ez a két módosítás jelenthet megoldást a hálapénz visszaszorítására és a szolgáltatási verseny élénkítésére.

     

      Nem támogatja az MSZP a liberális javaslatot


    Nem támogatják a szocialisták az egészségügyi miniszter április 14-én bejelentett javaslatait. Vagyis, hogy ha valaki, aki fizet járulékot, a magánorvost választja a közellátás helyet, akkor kapjon vissza pénzt az egészségbiztosítótól. Schvarcz Tibor, az MSZP egészségügyi munkacsoportjának vezetője szerint ez visszásságokat szülne.

    Rudas László, az Istenhegyi Magánklinika vezetője az egyeztetés után elmondta: Magyarországon tizenhét éve várat magára a szektorsemlegesség (azaz OEP ne csak a köz-, hanem a magánellátást is finanszírozza valamilyen mértékben) az egészségügyben, ez a két javaslat megoldaná ezt. Már Brüsszelhez akartak fordulni az ügyben, de ha megszavazzák a módosításokat, nem lesz rá szükség.

    Horváth Ágnes újságírói kérdésre válaszolva közölte: a tárca álláspontja továbbra sem változott a vizitdíj-bevételek pótlásával kapcsolatban. A gyermek-háziorvosok kompenzációját osztanák szét a háziorvosok között, valamint és részleges, kiegészítő teljesítménydíjazást kapnának. Több pénzt kapna az az orvos, aki szűrésre ösztönző tevékenységet végez. Így például, ha az érintett korú nőket elküldené méhnyakrák-szűrésre - mondta. Ez egyébként a korábbi vizitdíj-bevétel felét fedezné.

    Arra a felvetésre, hogy egyes esetekben a háziorvosok Országos Egészség Pénztárral (OEP) kötött finanszírozási szerződésének felbontásával automatikusan megszűnik az önkormányzattal kötött szerződése is, úgy reagált a miniszter, hogy ilyenkor önkormányzatokra száll vissza a területi ellátási kötelezettség. A minisztériumnak sem joga, sem lehetősége nincs ebbe beleszólnia, "az önkormányzatoknál van a feladat" - hangsúlyozta.

    Az önkormányzatoknak van lehetőségük ilyen esetben közalkalmazott orvossal, vagy saját intézménnyel biztosítania az ellátást. Felvehetnek más szakképesítésű orvosokat is, akiknek előírnák, hogy háziorvossá képezzék át magukat.

    Horváth Ágnes leszögezte: semmilyen veszélyét nem látja, hogy ellátatlan betegek lesznek, ha a házorvosok felbontják az OEP-pel a finanszírozási szerződésüket. Előzetesen 519 háziorvos jelezte, hogy felbontaná szerződését. Ez a miniszter szerint a háziorvosok kevesebb, mint tíz százalékát jelenti, az így megmaradó pénzből a többi praxisnak jutna több - jelentette ki.

    Miniszterként vesz ezentúl is részt az orvos szakmai szervezetekkel folytatott tárgyalásokon - jelentette ki az egészségügyi miniszter a kormányszóvivő bejelentésére reagálva, miszerint Gyurcsány Ferenc felkérte Székely Tamást az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főigazgatóját, hogy haladéktalanul kezdjen egyeztetéseket a szakmával a háziorvosi rendszer finanszírozási kérdéseiről.

    (FH)

    Módosítva: 2008.04.15 18:34, Megjelenés: 2008.04.15 18:34
   • Cikkajánló

    Koronavírus

    Koronavírus

    MTI

    A védekezés alapvető eleme a maszk szigorú és szabályos használata.

    A dohányzás káros hatásai

    A dohányzás káros hatásai

    Dr. Diószegi Judit

    Aki dohányzik, számos káros tényezőnek és betegségnek teszi ki magát.

    Koronavírus - Európai Bizottság: minden tagország egyidejűleg fog hozzájutni a koronavírus elleni oltóanyagokhoz

    Minden tagország egyidejűleg, népességarányosan fog hozzájutni a koronavírus elleni oltóanyagokhoz, amíg azonban nem állnak rendelkezésre a jóváhagyott vakcinák, az alapvető egészségügyi és népegészségügyi szolgáltatások és programok fenntartása mellett továbbra is gondoskodni kell a vírus terjedésének enyhítéséről - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.

    Koronavírus - Debrecenben és Nyíregyházán növekszik a koronavírus örökítőanyagának mennyisége a szennyvízben

    Debrecenben és Nyíregyházán növekszik a koronavírus örökítőanyagának mennyisége a szennyvízben - közölte a koronavirus.gov.hu szerdán.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.