Fejlesztés a debreceni Kenézy kórházban

Szerző: MTI

Európai uniós forrásból megújul a debreceni Kenézy Gyula kórház sürgősségi osztálya; az 520 millió forintos beruházás alapkövét kedden helyezték el a fenntartó hajdú-bihari és a debreceni önkormányzat, a kormányhivatal és a kórház vezetői.

A felújításhoz a megyei önkormányzat és a Kenézy Kórház Nonprofit Kft. 457 millió forint uniós támogatást nyert el, ehhez 64 millió forint önrészt biztosítanak - közölte Bodó Sándor (Fidesz), a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke.

A jelenlegi épület felújítására és az új, kétszintes létesítmény felépítésére kiírt pályázatot a debreceni Hunép Universal Zrt. nyerte meg. A 223 millió forintos épületberuházás augusztus végére készül el, a források további részét szakmai fejlesztésekre fordítják - tette hozzá Bodó Sándor.

Papp László (Fidesz) debreceni alpolgármester közlése szerint az ellátási körzetben élő 350 ezer ember számára jelent majd biztonságot és az ellátásban minőségi ugrást az új sürgősségi központ.

A kórház alulfinanszírozott, a kormány pótolja tartozását

Rácz Róbert (Fidesz), hajdú-bihari kormánymegbízott - utalva a Kenézy kórház alulfinanszírozottságára - kijelentette: a magyar kormány tartozik még ennek az intézménynek, a következő hónapokban ezt le fogja róni.

A politikus azt mondta, hogy a Kenézy kórház finanszírozásának mértéke a megyei kórházak sorában a legutolsó, s az országos átlagnak mindössze a fele. Hozzátette ugyanakkor, hogy az előző kormány rossz döntései, a nagymértékű elvonások miatt indított pertől a kórház elállt, s a megegyezés szerint eddig 800 millió forintot kapott.

Ez azonban még nem a végleges megoldás, a magyar államnak a kórház tényleges teljesítménye alapján kell rendeznie a számlát - mondta Rácz Róbert, hozzátéve: ez még az első félévben megtörténik.

Ónodi-Szűcs Zoltán, a Debreceni Egészségügyi Holding elnök-vezérigazgatója az alapkőletétel kapcsán felidézte, hogy az elvonások miatt 2007-ben meg kellett szüntetniük a kórházi osztályokon az ügyeleteket, s azokat egy helyre vonták össze.

Jelenleg havonta 6 ezer beteg fordul meg a sürgősségi ellátóban, az új beruházás eredményeként ez megkettőződik - tette hozzá. Amikor nem tudunk európai béreket adni, legalább európai munkakörülményeket biztosítunk - jegyezte meg a beruházással összefüggésben Ónodi-Szűcs Zoltán.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Gyerekek Gyerekek

Mit tehetünk immunrendszerük erősítése érekében?

Portré Portré

Dr. Koncz Tibor reumatológus, manuálterapeutával beszélgettünk.

Kit kell oltani influenza ellen? -...

A kiemelt kockázati csoportokba tartozókat mindenképpen be kellene oltani? A kérdésre Dr. med habil Mészner Zsófia járványügyi szakember válaszol.

A COVID-19 fertőzésre rá lehet...

A COVID-19 és influenza együttes előfordulása viszonylag ritka, de nem kizárt. A felvetésre Dr. Ludwig Endre járványügyi szakember válaszol.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.