• Influenza: Látogatási tilalmak, erősödő járvány

    Szerző: MTI

    Már mintegy hetven egészségügyi intézményben vezettek be teljes vagy részleges látogatási tilalmat az influenzajárvány miatt az országban, Budapesten több mint tíz kórházban van érvényben korlátozás.

    Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) honlapján pénteken közzétett lista szerint Budapesten a Nyírő Gyula Kórházban és a Semmelweis Egyetem I. Sebészeti Klinikáján teljes körű a látogatási tilalom. Részleges a korlátozás egyebek mellett a Heim Pál, a Szent László, a Szent István, az Uzsoki utcai és a Szent János kórházban, valamint az országos Korányi intézetben, e korlátozások a legtöbb esetben az intenzív osztályokat, a szülészeti-nőgyógyászati, illetve a gyermekrészlegeket érintik. Pest megyében részleges látogatási tilalmat rendeltek el a váci, a ceglédi és a kistarcsai kórházban.

    Hirdetés

     Erősödik az influenzajárvány Fejér megyében


    Tovább erősödik az influenzajárvány Fejér megyében; a figyelőszolgálat legutóbbi adatai szerint az ötödik héten több mint 80 százalékkal nőtt az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma - közölte a Veszprém Megyei Kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatása pénteken az MTI-vel. A közlemény szerint 100 ezer lakos közül 816-an betegedtek meg, a móri kistérségben, ahol a megyében a leghevesebb a járvány, 1161-en; a megyei átlagnál nagyobb a betegszám a székesfehérvári kistérségben is, ott 960-an fordultak influenzaszerű tünetekkel orvoshoz.

    A Dunántúlon teljes körű a látogatási tilalom egyebek mellett a Veszprém, a Fejér és a Zala megyei kórházban, a balatonfüredi szívkórházban, az ajkai és a zirci intézményben, a tatabányai Szent Borbála Kórházban, az esztergomi Vaszary Kolos Kórházban, a tatai Árpád-házi Szent Erzsébet Szakkórházban, a dorogi Szent Borbála kórházban és a komáromi Selye János Kórházban. Tilos a látogatás a soproni, a szombathelyi, a nagykanizsai és a kaposvári kórházban, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjában, és péntek óta a csornai kórházban is.

    Az ország más részeit tekintve valamennyi osztályra kiterjedő látogatási tilalom lépett életbe a Miskolci Semmelweis Ignác Egészségügyi Központban, a debreceni Kenézy kórházban, a nyíregyházi Jósa András Oktatókórházban, a szolnoki Hetényi Géza kórházban, a salgótarjáni Szent László Megyei Kórházban, a békéscsabai Réthy Pál Kórházban, az orosházi kórházban, a hódmezővásárhelyi Erzsébet Kórházban és a szentesi kórházban.

    A tisztiorvosi szolgálat felhívta a figyelmet arra, hogy a felsorolás kizárólag a megyei kormányhivatalok népegészségügyi szakigazgatási szerveinek tudomására jutott kórházi látogatási tilalmakat tartalmazza.

    Pénteken a Heves megyei népegészségügyi szakszolgálat járványügyért felelős megbízott főorvosa, Huszti Györgyike az MTI-nek úgy nyilatkozott: a megyében az év ötödik hetében ötszörösen haladta meg a járványküszöböt az influenzaszerű megbetegedések száma, az egri kórházban továbbra is részleges látogatási tilalom van érvényben.

    Hol vannak kórházi látogatási tilalmak az országban?>>

    Hevesben az influenza B vírusa az úr?

     Influenzajárvány: Tudnivalók a 2010/2011-es idényre!


    Az influenza hirtelen kezdődő megbetegedés, Jellemző tünetei a magas láz, hidegrázás, köhögés, torokfájás, orrdugulás, nátha, izomfájdalom, fejfájás, fáradtság. Előfordulhat az is, hogy nem jelentkezik láz, ez immunhiányos betegek és idősek esetében fordulhat elő. Emésztőszervi tünetek is jelentkezhetnek, például hasmenés, hányinger, hányás.
    Influenzajárvány: Tudnivalók a 2010/2011-es idényre!>>

    Heves megyében az év ötödik hetében ötszörösen haladta meg a járványküszöböt az influenza-szerű megbetegedések száma - tájékoztatta a megyei népegészségügyi szakszolgálat járványügyért felelős megbízott főorvosa pénteken az MTI-t. Ez azt jelenti, hogy 100 ezer lakosra 732 új megbetegedés jutott, miközben a járványküszöböt a 100 ezer lakosra jutó 150 fertőzött jelenti - közölte Huszti Györgyike.

    Az év ötödik hetében, mintegy 2200 új megbetegedést regisztráltak a háziorvosok és nyolc beteget ápolnak kórházban. Közülük egynek szükségessé vált a gépi lélegeztetése - tette hozzá a főorvos.

    Elmondta, hogy miközben korábban a betegek túlnyomó többsége a fiatal felnőttek közül került ki, az új betegek többsége 14 éven aluli.

    Ugyanakkor, míg korábban a H1N1 vírus dominált, immár egyre több beteg esetében mutatják ki az influenza B vírusát. Az egri Markhot Ferenc Kórházban továbbra is részleges látogatási tilalom van  érvényben - mondta Huszti Györgyike.

     Hogyan lesz az influenzából tüdőgyulladás?


    A közönséges nátha tünetei igen hasonlatosak az influenza fertőzéshez, köhögés, torokfájás, orrfolyás és láz jelentkezhet.  Az átlagos fertőzések száma egy egészséges felnőttben évente 2-4. A leggyakoribb kórokozó a rhinovirus (30-50%), coronavírus (10-15%), a human parainfluenza vírusok, respiratórikus vírus, adenovírus és a metapneumovírus. Összességében 200 szerológiailag különböző vírus okozhat közönséges náthát.   A szezonális influenza és H1N1 influenza alapvető tünetei a láz, köhögés, és/vagy torokfájás, orrfolyás vagy orrdugulás, fejfájás, hidegrázás és a fáradékonyság. A H1N1 influenza induló tünetei lehetnek súlyosabbak, és emellett még két olyan tünet jelentkezhet, amely egyértelműen gyakoribb ebben a formában (hányás, hasmenés).

    A leggyakoribb komplikáció a bakteriális mellkasi fertőzés. Ez lehet súlyos és tüdőgyulladás fejlődhet ki belőle. Ritka szövődmények a mandulagyulladás, a középfülgyulladás, a súlyos szepszis, agyhártya-és agyvelőgyulladás. 

    Hogyan különíthetőek el a vírusos eredetű légzőszervi betegségek? Nátháról, vagy influenzáról beszélünk? Kik tartoznak az influenza-fertőzés által leginkább veszélyeztetett rizikócsoportba? Hogyan alakulnak ki az influenza szövődményei? Melyek a tüdőgyulladás tünetei? Cikkünkből megtudhatja a válaszokat. Hogyan lesz az influenzából tüdőgyulladás?>>

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2011.02.11 16:34
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fogzás és fogápolás

    Fogzás és fogápolás

    Dr. Szendrey Gábor

    A fogzás megviseli a csecsemőket. Mit tehet a szülő és mit ne tegyen?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Aktuális influenzahelyzet - Levonulóban az influenzajárvány

    2018. február 26. és március 4. között a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint az előző héthez viszonyítva 17,6%-kal kevesebb beteg, 56 800 fő fordult orvoshoz influenzaszerű megbetegedés miatt.

    6 dolog, amihez sose nyúljon a munkahelyén influenzaszezonban!

    Az évnek eme időszakában olybá tűnhet, hogy a megfázás és influenza gyorsabban terjed az irodában, mint egy zsúfolt óvodában. Azonban ennek ellenére is egészséges maradhat, ha megfogadja tanácsainkat!

    Mit tegyünk, ha influenzás lett a gyermekünk?

    Sokan tanácstalanok, hogy vajon mit is tegyenek, és mikor forduljanak orvoshoz a kisgyermekükkel, ha az influenza tünetei jelentkeznek.

    Tovább nőtt az influenzaszerű megbetegedések száma

    A 6. héten tovább emelkedett az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók száma: 2016. február 5-11. között a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint az országban az előző hetinél 27,5 százalékkal több, 60 900 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

    Ezek a leggyakoribb tévhitek az influenzával kapcsolatban

    Szakértők szerint az influenzával kapcsolatos tévhitek elleni harc legalább olyan nehéz, mint a vírus legyőzése. Mivel az influenza veszélyes, akár még halálos is lehet, fontos, hogy mindannyian tudjuk, mi a mese és mi a valóság. Íme a leggyakoribb tévhitek.

    Influenzajárvány: veszély a tömegközlekedési eszközökön

    A téli influenzaszezonnal évről évre szembesülnünk kell november végétől kora tavaszig, amely a lakosság jelentős százalékát érinti. Ha sorra vesszük a fertőzés rizikófaktorait, joggal tarthatunk a tömegközlekedési eszközök használatától, hiszen a zsúfolt helyek kifejezetten kedveznek a fertőzések terjedésének. Mit tehetünk, hogy elkerüljük az influenzajárványt? Van-e hatásos védekezési módszer?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.