Világszínvonalú CT-készüléket adtak át

MTI
megjelent:

Mozgó szervek, így például a szívkoszorúér vizsgálatát is lehetővé teszi az a 128 szeletes CT-készülék (komputertomográf), amelyet Euromedic Diagnostics Magyarország Kft. állított a betegek szolgálatába Győrött.

A Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban működő diagnosztikai központba telepítették a világviszonylatban is korszerű berendezést, amely egy korábbi CT-készüléket váltott fel - mondta Kardos Lilla, a kft. vezérigazgatója a csütörtöki átadási ünnepségen. Ismertetése szerint a csaknem egymillió eurós berendezés a kórház betegeinek, továbbá Győr-Moson-Sopron megye és a régió lakosságának magas színvonalú egészségügyi ellátásához járul hozzá.

Diagnosztikai módszerek - CT
A CT (Computertomograph) is röntgensugárzáson alapuló módszer, azonban nem egy síkban készülnek a képek, hanem az emberi szervezet vizsgált részéről harántirányú képszeleteket készít, lehetővé téve így a háromdimenziós ábrázolást. A képeket egy számítógép összegzi és képes a harántsíkú képekből ferde, vagy hosszanti síkot létrehozni. A páciens egy keskeny, műanyag ágyhoz hasonló vizsgálóasztalra fekszik, mely folyamatosan mozogva beljebb tolja a beteget a röntgencsöveket tartó kör alakú állvány alá.
Diagnosztikai módszerek - CT>>

Budapest és Miskolc után Győr a harmadik város, ahol a komputertomográfia élvonalát képviselő készülék működik, amely a korábbiaknál gyorsabb képalkotást biztosít. Ez a betegek számára kedvező, mégsem számítanak egyelőre a várólisták rövidülésére, mert a volumenkorlát behatárolja a lehetőségeket - mutatott rá a vezérigazgató. A beutalt betegek vizsgálatát az Országos Egészségbiztosítási Pénztár finanszírozza. A berendezéssel egyebek között a katéteres érdiagnosztikát kiváltó érvizsgálatokat, vesefeltöltéses vizsgálatokat, továbbá vékony- és vastagbél-vizsgálatokat tudnak végezni.

Ez utóbbi vastagbélpolip, illetve daganat szűrése esetén, a nem kis kellemetlenséggel járó vastagbéltükrözést válthatja ki. A kardiológiai CT-vizsgálatok pedig a diagnosztikus célú szívkatéteres vizsgálatokat helyettesítik. Szakács Imre, a Petz Aladár kórházat fenntartó megyei önkormányzat elnöke köszöntőjében kiemelte: a fejlesztés nagy segítség, mivel a fenntartó nem tud ilyen értékű berendezések vásárlására a kórháznak támogatást adni.

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.