• Új egészségpénztári törvényt készít az MSZP

    Szerző: FH

    Még áprilisban elkészít az MSZP frakciója egy új törvényjavaslatot, amely magántőke nélkül szabályozná az egészségpénztárak működését - jelentette be a szocialista frakció kedd esti ülése után Lendvai Ildikó.

    A frakcióvezető hangsúlyozta: az új javaslat elkészültével hatályon kívül helyezik a jelenlegi szabályozás magántőke bevonásáról szóló paragrafusait, azonban addig is felfüggesztik a februárban elfogadott törvény ezen részeinek végrehajtását.

    Lendvai Ildikó hangsúlyozta: az új javaslatot csak abban az esetben nyújtják be a parlamentnek, ha április végén az SZDSZ küldöttgyűlése meghozza a végső döntést és felbomlik a jelenlegi koalíció, és az MSZP csak ezután kezd politikai egyeztetéseket az új javaslat elfogadásához szükséges parlamenti többség biztosításáról.

    Hirdetés

    Az MSZP frakciója keddi ülésén megerősítette, hogy állami tulajdonban lévő, non-profit, regionális pénztárakat hoznának létre, melyeket fejkvóta alapján finanszíroznának. A szocialisták szerint ugyanis így lehet csökkenteni a területi igazságtalanságokat.

    Egyeztetés előzi meg

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Lendvai Ildikó hangsúlyozta: még áprilisban lefolytatják az egyeztetéseket a szakmai szervezetekkel az új szabályozás részleteiről, majd az esetleges önálló MSZP kormány alakulása után az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) elé is beviszik a javaslatot.

    Kökény Mihály, az egészségügyi bizottság elnöke a frakcióülést követően elmondta: nem tudja, hogy mennyi ideig fog tartani az új javaslat szakmai, illetve társadalmi vitája, de az MSZP szeretné még a parlament tavaszi ülésszakában - ami várhatóan június 30-ig tart - elfogadni az új szabályozást.

    Az MSZP tehát májusig biztosan nem változtat a jelenlegi törvényen, azonban az csak az egyeztetések után derül ki, hogy a teljes jelenlegi szabályozást visszavonják, vagy csak bizonyos paragrafusokat helyeznek hatályon kívül.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2008.04.09 08:52
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Diabétesz gyermekeknél

    Diabétesz gyermekeknél

    Dr. Horváth Balázs

    Gyermekkorban többnyire az 1-es típus alakul ki, de a 2-es is egyre gyakoribb.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Magánellátás egészségpénztárral - Mi várható a jövőben?

    Magyarországon is egyre többen fordulnak ma már a magánrendelőkhöz, magánkórházakhoz. Mire számíthatunk abban az esetben, ha úgy döntenénk, egészségpénztári tagként magánellátásban szeretnénk részt venni, és mire lehet készülni a jövőben?

    Egészségpénztári befizetések - Mire költhető el az adókedvezmény?

    Évente adókedvezményre jogosult a különböző egészségpénztárakba történő befizetések alapján, ennek mértéke 20 százalék, van azonban felső határ. A maximális összeg 150 ezer forint, amelyet az eddigi befizetések mellé írnak jóvá. Ön tudja, mennyi mindenre költhető el ez a plusz összeg egy év alatt?

    Ultrahang, CT, MRI - Nem szükséges hosszú hónapokat várni az időpontra

    Különböző képalkotó vizsgálatokat, akár szűrés akár diagnózisalkotás céljából ma már egyre több helyen végeztethetünk magánúton is, így nem szükséges heteket vagy akár hónapokat várni az időpontokra. Egészségpénztári tagként pedig a magánrendelések is könnyedén elérhetővé válhatnak bárki számára, hiszen az egészségpénztári számlán gyűjtött összeget magánorvosi vizsgálatokra is elköltheti.

    Kiszámoltuk: valószínűleg ennyi időt kell majd várólistán eltöltenie a következő 10 évben

    Évente összesen legalább 200 napos előjegyzési idővel kell számolnia egy egészségtudatos felnőtt embernek, ha arra szánja az idejét, hogy szűrővizsgálatokra jelentkezik az állami szakrendeléseken. Nem túlzás, a NEAK adatai alapján átlagosan 10-50 nap szerepel a betegfogadási listákon egy-egy vizsgálat esetében.

    Egy egészséges megoldás az Ön nyugalmáért: mire jó az egészségpénztár?

    Az egészségpénztár egy olyan megtakarítási lehetőség, melynek segítségével idejében felkészülhet a nem várt egészségügyi kiadásokra, valamint olyan szolgáltatásokat is igénybe vehet, melyek extra költsége az egészségpénztári megtakarítások nélkül túl nagy terhet róna a családi kasszára.

    Egészségpénztár vagy egészségbiztosítás: melyik mire jó?

    Munkavállalóként a munkáltatói egészségpénztári hozzájáruláson túl már lehetőség van a célzottan magánorvosi ellátást finanszírozó egészségbiztosítás választására is, akár kafetéria keretében is.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.