Tízből hét magyar nem üdül

Szerző: FH

A magyarok többsége nem szokott nyaralni. Tavaly tízből heten nem üdültek öt napnál többet - derül ki a GfK Hungária és a Szonda Ipsos friss felméréséből. A kutatás szerint az aktív pihenés idehaza még nem igazán elterjedt.

Tízből hét felnőtt nem töltött öt napnál többet nyaralással 2007-ben. Rosszabb a helyzet 50 év felett, a korosztály 80 százaléka nem üdült tavaly.

Minden tizedik magyar határon belül üdült, három százalék választotta Horvátországot, egy-egy százalék pedig Ausztriát, Romániát, Görögországot, illetve Olaszországot.

A kutatás szerint tízből hárman, egyénileg szervezik meg utazásukat, az üdülők mindössze egy százaléka fordul mindig utazási irodához, három százalékuk pedig többnyire.

Kiderült az is, hogy az aktív pihenés még nem olyan népszerű idehaza. A nyaralók 37 százaléka jellemzően a strandolást és a napozást választja, tízből hárman várost néznek. A természetjárás mindössze az üdülők 17 százalékát vonzza. A vízi sportoknak a nyaralók csupán hat százaléka hódol. Sokan mennek viszont színházba, múzeumba, vagy töltik szabadidejüket barátaikkal, rokonaikkal, továbbá a gyógyfürdők is népszerűek.

A megkérdezettek 68 százaléka azt mondta, nem tervezi, hogy a következő 12 hónapban öt napnál hosszabb utazást tesz. A pihenésre készülők tizennégy százaléka itthon marad, úti célként 2-2 százalék említette Görögországot és Horvátországot, egy-egy százalék pedig Ausztriát és Olaszországot. Az ötven év fölötti korosztály 77 százaléka nem tervezi, hogy a következő egy évben elmegy üdülni.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Koronavírus - Látogatási és...

Az intézményvezető kezdeményezésére augusztus 19-étől látogatási és kijárási tilalmat rendelt el a Fővárosi Önkormányzat fenntartásában...

A szaunázás kockázatai - Milyen...

A szauna szervezetünkre gyakorolt előnyös hatásait többnyire ismerjük, azonban vannak esetek, amikor ellenjavallt a használata. Hogyan hat a szaunázás...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.