Egészséges élet - Betegségek megértése: tünet cikkek

Egészséges élet - Betegségek megértése: tünet cikkek

A rossz lehelet okai

WEBBeteg - Cs. K., fordító
2021-09-24 18:35

Nagyon hétköznapi probléma, és éppen ezért számtalan oka lehet a rossz leheletnek. Ez az igen elterjedt probléma kellemetlen érzéseket kelt mind az érintett személyben, mind annak környezetében.

Milyen betegségeket hoz a klímaváltozás?

WEBBeteg - Cs. K., fordító
2021-09-22 22:03

A hurrikánok egyre gyakoribb színrelépésével a társadalom figyelme is mindinkább a klímaváltozás felé fordul. A természeti környezetünkre gyakorolt negatív hatásairól már sok szó esett, azonban arról, hogy milyen mértékben veszélyezteti az egészségünket, kevesebbet hallani.

Létezik-e olyan, hogy belső láz?

WEBBeteg - F. Zs., fordító
2021-08-30 05:21

Mit jelenthet, ha a beteg azt állítja, hogy belső láza van? Orvosok között nem ismert ez a fogalom és nincs tudományos háttere, ennek ellenére gyakran említik a betegek ezt a kissé megfoghatatlan panaszt. Vajon mire gondolhatnak?

A tetoválás veszélyei

WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
2021-08-16 11:03

A tetoválást, ami a régészeti leletek szerint már az időszámításunk előtti időszakban létezett, korábban hagyományok részeként, a törzsi hovatartozás jeleként, esetleg rangjelzésként viselték magukon az emberek. Ma elsősorban az énkifejezésnek egy módja. Egyfajta divat.

A szelénhiány négy tünete

WEBBeteg - Dr. Prokisch József, vegyész, egyetemi docens
2021-07-30 03:06

Tudjuk, hogy a világon több terület is szelénhiányos. Tudjuk, hogy Magyarország nagy része is ebbe a kategóriába tartozik. Azonban honnan tudhatjuk azt, hogy nekünk szelénhiányunk van és szelénpótlásra lenne szükségünk?

Akár tíz litert is izzadhatunk egy aktivitással töltött kánikulai napon

Semmelweis Egyetem
2021-07-27 08:54

Testünk 2-4 millió verejtékmirigye felel hőháztartásunk szabályozásért és gondoskodik arról, hogy a szervezet ne melegedjen túl akkor sem, amikor a hőmérő higanyszála 30 fok fölött van. Akár napi tíz liter vizet is elpárologtatunk a nyári nagy melegben fizikai aktivitás vagy sport hatására, míg egy hideg téli, kevésbé aktív napon mindössze fél litert.

A láz lefolyása, láztípusok

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna
2021-07-21 07:03

Bizonyára mindenki tapasztalta, hogy amikor lázas, annak van egyfajta ingadozása, csakúgy, mint a normál testhőmérsékletünknek is. Azonban láz esetén az úgynevezett lázmenet kórjelző is, vagyis következtetni lehet belőle a lázat kiváltó okra, esetleg magára a kórokozóra is.

A láz biológiája - Szervezetünk reakciója és az egyéni jellemzők

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna
2021-07-20 16:03

A láz (pyrexia) lázkeltő anyagok hatására kialakuló hőszabályozási zavar, és amelyet a napi élettani ingadozás mértékét meghaladó testhőmérséklet-változás kísér. Miért fontos a láz? Egyáltalán mitől leszünk lázasak, és mi is az a láz? Mindenki volt már lázas, de a válaszokat kevesen tudják.

A koronavírus-pandémia 6 pozitív hatása

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
2021-06-22 07:03

A stressz legnagyobb része a munkánkból fakad, vagy abból, ahogy megpróbáljuk egyensúlyban tartani a kapcsolatainkkal, magánéletünkkel. Erre rakódott rá nagyon hangsúlyosan a COVID-19-járvány, sok esetben krónikussá téve a stresszt.

A kiszáradás figyelmeztető tünetei

WEBBeteg - Cs. K., fordító
2021-06-19 07:03

Az elhúzódó hasmenés vagy hányás esetén a szervezet több folyadékot veszít, mint amennyit képes felvenni, ami kiszáradáshoz vezethet, ami akkor jelentkezik, mikor a szervezet nem rendelkezik a működéséhez megfelelő mennyiségű folyadékkal.