Téli utak veszélyei

szerző: Ötvenentúl.hu - WEBBeteg
megjelent:

Egy turistaútra minden évszakban, de télen különösen körültekintően kell felkészülni, hiszen fogvacogtató hidegből utazunk az izzasztó nyárba.

Utazás előtt tehát nemcsak arról érdemes tájékozódni, hogy a célországban milyenek a higiénés viszonyok, milyen fertőző betegségek fordulnak elő (vagyis milyen védőoltások beadatása ajánlatos), hanem arról is, milyen az időjárás, mekkora a nappali és éjszakai hőmérséklet közötti ingadozás, mekkora a levegő páratartalma.

Akiknél indokolt az óvatosság!

Akinek valamilyen krónikus (tüdő-, szív-, vese-, cukor-) betegsége van, jól teszi, ha a téli nyaralással kapcsolatban (is) kikéri orvosa tanácsát, mind a gyógyszerek adagolására, mind (pl. az inzulin) tárolására vonatkozóan. A hosszú légi út, az időeltolódásból adódó akklimatizálódási problémák ugyanis alaposan próbára tehetik még az egészséges emberek szervezetét is, nemhogy azokét, akik állandó gyógyszerszedésre és orvosi ellenőrzésre szorulnak.

A gyakorlott utazók közül is kevesen tudják, hogy a trópusi országokban óriási különbség lehet a napi és éjszakai hőmérséklet között.

Egyes országokban nem elsősorban a magas hőmérséklet, hanem a levegő páratartalma jelent megterhelést a szervezetnek, mert a hidegből a rekkenő hőségbe érkező turista bioritmusa, hőháztartása és hőérzete nehezen alkalmazkodik az új körülményekhez.

Ennek jelei lehetnek a napokig tartó fáradtságérzet, álmatlanság vagy aluszékonyság, emésztési zavarok, étvágytalanság, fejfájás.

Kell-e védőoltás a nyaraláshoz?

A legkedveltebb nyaralási célpontok - mint Olaszország, Horvátország, Görögország, Bulgária, Törökország, Tunézia és Egyiptom – közepesen, illetve erősen fertőzöttek hepatitis A és B vírussal, helyenként előfordul a hastífusz is. A legnépszerűbb egzotikus célpontok – a Karib-térség, Dél-Amerika, Afrika, Indonézia és Ázsia dél-keleti része – esetében ezeken a betegségeken túl még a maláriával és sárgalázzal is számolnunk kell. Afrika országaiban és a legtöbb trópusi országban gyakori a hastífusz előfordulása, amely a hepatitis A-hoz hasonló módon terjed. Olyan országokban, ahol rossz a közműellátottság, vagy könnyen szennyeződhet az ivóvíz, akár járványok is könnyen kitörhetnek.
Kell-e védőoltás a nyaraláshoz?

Tovább Útipatika - Mit vigyen magával nyaralásra?

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg összeállítás/Ötvenentúl.hu

Cikkajánló

Tél
Nyáron és kora ősszel különösen jó az agy teljesítőképessége. Télen azonban a gondolkodási képesség mérhetően csökken. Néhány képesség különösen gyengül ilyenkor.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.