• Szmogriadó a nagyvárosokban - Érdemes komolyan venni!

    Szerző: MTI

    Az egészségügyi határérték feletti a szálló por koncentrációja (PM10) Magyarország több nagyvárosában, Miskolcon és Budapesten szmogriadót rendeltek el, a borsodi megyeszékhelyen riasztási, a fővárosban tájékoztatási fokozat van érvényben.

    Az Országos Légszennyezettség Mérőhálózat (OLM) honlapján közölt legfrissebb adatok szerint Veszprémben, Székesfehérváron, Miskolcon, Pécsen, Kazincbarcikán a határérték több mint kétszerese a szálló por mennyisége. A legszennyezettebb Pécs levegője, a dél-dunántúli városban a PM10 koncentráció az egészségügyi határérték több, mint két és félszerese, a nitrogén-oxid mennyisége pedig csaknem háromszor magasabb a határértéknél.

    Hirdetés

    Miskolc levegője is szennyezett

     Rövidebb várható élettartam


    A légszennyezés két évet vesz el mintegy 200 ezer brit élettartamából - idézte kedden a The Daily Telegraph című brit napilap online kiadása (http://www.telegraph.co.uk/health) a témát vizsgáló bizottság hivatalos jelentésének megállapítását. A légszennyező anyagok egészségügyi hatásait tanulmányozó bizottság becslése szerint 2008-ban mintegy 200 ezer ember korai halálát okozta a közlekedésből, erőművektől és gyáraktól származó terhelés. A szennyezettebb napokon a szívproblémákkal élő emberek kórházi felvétele is gyakoribb volt. Jelentésükben a szakértők úgy becsülték, hogy a légszennyezés a most született gyerekek életét várhatóan hat hónappal rövidíti meg.

    Erősen szennyezett a levegő Sopronban, Dorogon, Salgótarjánban is, ahol a határértéket csaknem kétszáz százalékkal lépi túl a szálló por mennyisége.

    Miskolcon továbbra is érvényben van a szmogriadó riasztási fokozata, ezért továbbra is jegy nélkül utazhatnak villamoson, autóbuszon azok az autósok, akiknek a forgalmi engedélyében miskolci lakcím szerepel.

    Braun Csaba, a városi közlekedési zrt. osztályvezetője kedd reggel azt mondta, Miskolc levegőjének minősége jelentősen nem javul, az önkormányzat és a közlekedési társaság azt kéri a lakosoktól, hogy lehetőség szerint hagyják otthon autójukat, és utazzanak tömegközlekedési járművekkel.

    Budapesten szmogriadó

    Budapesten kedd kora reggel rendelte el a szmogriadó tájékoztatási fokozatát Tarlós István főpolgármester, miután a szálló por koncentrációja két egymást követő nap meghaladta napi átlagban a város több pontján a tájékoztatási küszöbértéket.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az OLM adatai szerint a PM10 mennyisége Budapest minden pontján átlépi az egészségügyi határértéket, a legnagyobb szennyezés Pesthidegkúton (174 százalék), illetve a VIII. kerületi Teleki téren (155 százalék) mérték az állomások.

    A por belégzése a légzőszervi betegek állapotát súlyosbítja (különösen asztma, hörghurut esetében), csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben. A javasolt elővigyázatossági intézkedés: a veszélyeztetett népességcsoportokba tartozók kerüljék a jelentős gépjárműforgalom által érintett tereket, útszakaszokat. A tájékoztatási küszöbérték fölötti koncentráció esetén elsősorban a gyermekek, időskorúak és betegek kerüljék a szellőztetést és a szabadban való tartózkodást.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2010.12.21 23:23
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fogzás és fogápolás

    Fogzás és fogápolás

    Dr. Szendrey Gábor

    A fogzás megviseli a csecsemőket. Mit tehet a szülő és mit ne tegyen?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Amit a szmogról és a szálló porról tudni kell

    2008 októberében az Európai Unióban egyedüliként, Magyarország bevezette a szálló porra vonatkozó konkrét, önálló egészségügyi határértékeket, mely a 2,5-10 mikrométer nagyságrendbe eső részecskékre vonatkozik.

    Rosszabbodnak asztmás tünetei, ha a légszennyezettség magas?

    Asztma esetén fulladást, nehézlégzést, asztmás rohamot is kiválthat, ha az allergiát okozó növény virágpora magas koncentrációban van jelen a levegőben. A pollenjelentés mellett azonban a légszennyezettségi adatokat is érdemes átböngészni, mielőtt szabadtéri programot szervez.

    Már nem korlátozzák a gépjárműforgalmat, de még ingyenes a tömegközlekedés

    A Főpolgármesteri Hivatal péntek hajnalban megszüntette a magas légszennyezettség miatt Budapesten korábban elrendelt gépjárműforgalom korlátozását. Ugyanakkor pénteken még ingyenes a tömegközlekedés a fővárosban a 0, 1, 2, 3, 4 környezetvédelmi besorolású járművek forgalmi engedélyével.

    20 településen veszélyes a levegő

    Az Országos Közegészségügyi Központ (OKK) legfrissebb mérési eredményei alapján hétfőn tovább romlott a légszennyezettségi helyzet. A levegő magas szálló por (PM10) tartalma miatt az ország nagy részén veszélyes a levegő minősége.

    Szálló por - Tovább romlott a levegő minősége

    Az ország nagy részén tovább nőtt a légszennyezettség, a magas szállópor-tartalom miatt vasárnap már tizenhét település levegőjét minősítette veszélyesnek az Országos Közegészségügyi Központ (OKK).

    Levegőminőség lakossági tájékoztató

    A szmogriadó riasztási fokozatát rendelték el Salgótarjánban, emellett több településen veszélyes, egészségtelen, illetve kifogásolt a levegő minősége.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.