Szmogriadó a nagyvárosokban - Érdemes komolyan venni!

Szerző: MTI

Az egészségügyi határérték feletti a szálló por koncentrációja (PM10) Magyarország több nagyvárosában, Miskolcon és Budapesten szmogriadót rendeltek el, a borsodi megyeszékhelyen riasztási, a fővárosban tájékoztatási fokozat van érvényben.

Az Országos Légszennyezettség Mérőhálózat (OLM) honlapján közölt legfrissebb adatok szerint Veszprémben, Székesfehérváron, Miskolcon, Pécsen, Kazincbarcikán a határérték több mint kétszerese a szálló por mennyisége. A legszennyezettebb Pécs levegője, a dél-dunántúli városban a PM10 koncentráció az egészségügyi határérték több, mint két és félszerese, a nitrogén-oxid mennyisége pedig csaknem háromszor magasabb a határértéknél.

Miskolc levegője is szennyezett

Rövidebb várható élettartam

A légszennyezés két évet vesz el mintegy 200 ezer brit élettartamából - idézte kedden a The Daily Telegraph című brit napilap online kiadása (http://www.telegraph.co.uk/health) a témát vizsgáló bizottság hivatalos jelentésének megállapítását. A légszennyező anyagok egészségügyi hatásait tanulmányozó bizottság becslése szerint 2008-ban mintegy 200 ezer ember korai halálát okozta a közlekedésből, erőművektől és gyáraktól származó terhelés. A szennyezettebb napokon a szívproblémákkal élő emberek kórházi felvétele is gyakoribb volt. Jelentésükben a szakértők úgy becsülték, hogy a légszennyezés a most született gyerekek életét várhatóan hat hónappal rövidíti meg.

Erősen szennyezett a levegő Sopronban, Dorogon, Salgótarjánban is, ahol a határértéket csaknem kétszáz százalékkal lépi túl a szálló por mennyisége.

Miskolcon továbbra is érvényben van a szmogriadó riasztási fokozata, ezért továbbra is jegy nélkül utazhatnak villamoson, autóbuszon azok az autósok, akiknek a forgalmi engedélyében miskolci lakcím szerepel.

Braun Csaba, a városi közlekedési zrt. osztályvezetője kedd reggel azt mondta, Miskolc levegőjének minősége jelentősen nem javul, az önkormányzat és a közlekedési társaság azt kéri a lakosoktól, hogy lehetőség szerint hagyják otthon autójukat, és utazzanak tömegközlekedési járművekkel.

Budapesten szmogriadó

Budapesten kedd kora reggel rendelte el a szmogriadó tájékoztatási fokozatát Tarlós István főpolgármester, miután a szálló por koncentrációja két egymást követő nap meghaladta napi átlagban a város több pontján a tájékoztatási küszöbértéket.

Az OLM adatai szerint a PM10 mennyisége Budapest minden pontján átlépi az egészségügyi határértéket, a legnagyobb szennyezés Pesthidegkúton (174 százalék), illetve a VIII. kerületi Teleki téren (155 százalék) mérték az állomások.

A por belégzése a légzőszervi betegek állapotát súlyosbítja (különösen asztma, hörghurut esetében), csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben. A javasolt elővigyázatossági intézkedés: a veszélyeztetett népességcsoportokba tartozók kerüljék a jelentős gépjárműforgalom által érintett tereket, útszakaszokat. A tájékoztatási küszöbérték fölötti koncentráció esetén elsősorban a gyermekek, időskorúak és betegek kerüljék a szellőztetést és a szabadban való tartózkodást.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Macskajaj - Mi az, ami segíthet?

Az ünnepnapok, a szilveszter, a születésnapi partik, az esküvők és még számos esemény alkalmat szolgáltathat arra, hogy a résztvevők igyanak...

Egészségügyi és biztonsági tippek...

A szilveszter minden szempontból különleges ünnep, sajátos varázsa, az új kezdet és az új lehetőségek ígérete miatt még a visszahúzódóbbak is...

A városban lakók 80 százaléka...

A városlakók több mint 80 százaléka egészségre veszélyes szintű légszennyezettségben él, a szegény és közepesen fejlett országokban a százezer...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.