Az alkalmi dohányzás is károsítja a légutakat

Medipress
megjelent:

A legújabb kutatások szerint már néhány slukk cigaretta is beindíthatja a sejtek genetikai elváltozását.

Rossz hír a kocadohányosoknak: kis mennyiségű a dohányfüst visszavonhatatlan károsodást idézhet elő a légutak sejtjeiben. Az American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine augusztus 20-i számában megjelent tanulmány szerint hasonló hatása van a másodlagos dohányfüstnek is. A dohányzás okozta betegségek között a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD), valamint a tüdőrák szerepel.

Dr. Ronald Crystal, a New Yorki Presbiteriánus Kórház munkatársa a másodlagos dohányfüst hatását vizsgálta. Munkatársaival ki tudta mutatni a nikotint vizeletből, valamint megállapították, hogy a légutakat alkotó sejtekben genetikai változások jönnek létre. Mivel nincs olyan küszöb, mely ne betegítené meg a sejteket, ezért már az alkalmi dohányzás is növeli az egészségügyi kockázatot. Emiatt mind otthon, mind a munkahelyen mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy elkerüljük a másodlagos dohányfüstöt.

A tanulmány során Crystal és munkacsoportja 121 embert tanulmányozott, akik három csoportra oszlottak el: nemdohányzók, aktív dohányosok, illetve mérsékelt dohányosok. A pontos csoportosításhoz a szakértők vizeletből mutatták ki a nikotin mennyiségét.

A kutatók megállapították, hogy a nikotin már minimális mennyiségben genetikai abnormalitást von maga után, megváltoztatja az egyes gének ki-, és bekapcsolási mintázatát, ami olyan folyamatokat indíthat el, mint a COPD, illetve a tüdőrák. Persze a károsodott gének ismerete akár új terápiás célpontokkal rendelkező gyógyszerek fejlesztéséhez vezethet.

(Medipress)

Cikkajánló

A dohányzás káros hatásai

Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
Dohányzás
Aki dohányzik, számos káros tényezőnek és következményes negatív hatásnak, betegségnek teszi ki magát. Vajon minden dohányos tisztában van az összes következménnyel? Tekintsük át részletesen.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.