• A strasbourgi Bíróság elmarasztalta Magyarországot

    Szerző: MTI

    Magyarország ellen döntött otthonszülési ügyben kedden kihirdetett - nem jogerős - ítéletében a strasbourgi székhelyű Európai Emberi Jogi Bíróság első fokon eljáró tanácsa. Az ítélet szerint Magyarország megsértette Ternovszky Anna magyar állampolgár magánélethez és családi élethez fűződő jogait.

     A szülés, születés módjai


    A vajúdók fájdalomküszöbe meglehetősen változó.
    A szülés, születés módjai >>

    A panaszos azzal fordult az Európa Tanács égisze alatt működő bírói testülethez, hogy a magyar jogszabályok megakadályozták az egészségügyi illetékeseket az otthonszüléshez szükséges segítség megadásában. Az 1979-ben született, budapesti illetékességű nő terhes volt, amikor tavaly december 15-én a strasbourgi bírósághoz fordult. Előadta, hogy otthoni szülést tervezett, de erre nem nyílt lehetősége, mert a felelősségre vonástól tartó egészségügyi szakszemélyzetet a jogi előírások eltántorították a segítségnyújtástól. Aggodalmukat arra alapozták, hogy az elmúlt években volt példa büntető eljárásra ilyen ügyben Magyarországon.

    Hirdetés

    Jogbizonytalanság az otthonszülés körül

     A baba fejlődése
    9/1 Az első hónap
    9/2 A második hónap
    9/3 A harmadik hónap
    9/4 A negyedik hónap
    9/5 Az ötödik hónap
    9/6 A hatodik hónap
    9/7 A hetedik hónap
    9/8 A nyolcadik hónap
    9/9 A kilencedik hónap

    Ítéletében az első fokon eljáró bírói tanács megállapította: a "magánélet" fogalma tartalmazza az egyén azon jogát is, hogy dönthet arról, szülővé kíván-e válni. Ebből a bírói tanács következtetése szerint az is levezethető, hogy az egyén dönthet arról, milyen körülmények között kíván szülővé válni. Ternovszky Annának ugyan senki nem tiltotta meg az otthonszülést, de jogának gyakorlásában akadályozta őt az a körülmény, hogy a jogi előírások miatt az egészségügyi szakszemélyzet ehhez nem nyújtott segítséget. A strasbourgi taláros testület szerint a szóban forgó magyar jogi szabályozás okkal tekinthető ellentmondásosnak. A betegnek ugyan önrendelkezési joga van, beleértve bizonyos beavatkozások elutasításának jogát is, egy kormányrendelet mégis szankcionálja azokat az egészségügyieket, akik a képzettségüknek egyébként megfelelő tevékenységet "a joggal vagy működési engedélyükkel összeegyeztethetetlen módon" gyakorolják - ismertette az Európai Emberi Jogi Bíróság a magyar jogi helyzetet.

    A strasbourgi bíróság megítélése szerint így Magyarországon jogbizonytalanság övezi az otthonszüléshez való szakegészségügyi segítségnyújtás kérdését, az egészségügyi személyzet fenyegetettsége pedig gyakorlatilag megfosztotta a panaszost attól, hogy szabadon választhassa az otthonszülést. Az első fokú tanács 1250 euró megtérítését ítélte meg a panaszos javára.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2010.12.14 16:26
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Diabétesz gyermekeknél

    Diabétesz gyermekeknél

    Dr. Horváth Balázs

    Gyermekkorban többnyire az 1-es típus alakul ki, de a 2-es is egyre gyakoribb.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Geréb Ágnes: Döntött a Bíróság

    Két év letöltendő fogházbüntetésre ítélte, továbbá öt évre eltiltotta a szülész-nőgyógyászi és a szülésznői tevékenység gyakorlásától Geréb Ágnest csütörtökön első fokon a Fővárosi Bíróság (FB).

    Otthonszülés: Készül a jogszabálytervezet

    Az otthonszülésről szóló jogszabálytervezet véleményezése érdekében újabb egyeztetést tartott pénteken Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár a témában érdekelt civil és szakmai szervezetekkel; a tervezetet még nem fogadták el, ezért újabb egyeztetés lesz a jövő héten.

    Geréb-per: Szakszerűtlen fogás okozta a magzat halálát?

    Szakszerűtlen eljárás okozta a magzat halálát a Geréb Ágnes, jelenleg felfüggesztett szülész-nőgyógyász szakorvos által 2007 szeptemberében levezetett otthon szüléskor - értett egyet az ügyben felkért mindhárom szakértő, akik csütörtökön ismertették szakvéleményüket a Fővárosi Bíróságon zajló elsőfokú tárgyaláson.

    Geréb Ágnes őrizetben - Majdnem meghalt egy csecsemő

    Őrizetbe vette Geréb Ágnes szülész-nőgyógyászt az éjszaka a rendőrség, miután egy újszülöttet a mentőknek kellett újraéleszteniük a XII. kerületben egy magánintézményben - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) sajtóügyeletese szerdán az MTI-vel.

    Otthonszülés - Oxigénhiányos csecsemő

    Feljelentés-kiegészítést rendel el a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) annak vizsgálatára: terhel-e valakit büntetőjogi felelősség egy otthonszülés során kialakult életveszélyes állapot miatt. Az MTI úgy tudja, az otthonszülésnél Geréb Ágnes otthonszülést pártoló orvos is jelen volt.

    Otthonszülésnél nincs anyakönyv?

    Nem szabályozott az otthon, orvos nélkül születettek anyakönyvezése, ezért jogszabályváltozásra van szükség Szabó Máté szerint - tudatta az Országgyűlési Biztos Hivatala az MTI-vel pénteken.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.