• A kórházi kezelés veszélyei

    Szerző: MTI

    Átlagosan minden hetedik, amerikai kórházban kezelt beteggel történik valamiféle váratlan esemény, ezért az illetékes egészségügyi hatóságok új megfigyelési és ellenőrzési szabályokat kívánnak bevezetni a veszélyes bonyodalmak gyakoriságának csökkentésére.

    Az Egyesült Államok Egészségügyi Minisztériumának egyik hivatala azt vizsgálta, hogy a kórházakba fölvett, idős betegek mennyire biztonságosan gyógyulnak az intézetekben. Három lista szerint értékelték 780 beteg sorsát, akik 2008 októberében kerültek felvételre a kórházakba és klinikákra.

    Hirdetés

    Az első adatsor bizalmas neve a "sohaesemények" listája. A név arra utal, hogy ezek soha nem történhetnek - történhetnének - meg gyógyintézetben. Ide tartoznak a téves gyógyszerelés vagy figyelmetlenség okozta halálesetek, sérülések, nem steril eszközök használata miatti egészségkárosodások.

    A második lista a biztosító által nem fizetett kórházi hibák adatsora: ha valamilyen bizonyítható kezelési tévedés, rosszul végzett beavatkozás miatt károsodik a beteg. A 65 évesnél idősebb amerikaiakra vonatkozó általános betegségbiztosítás körében ápolt páciensek esetében az ilyen intézeti szövődményekért a gyógyintézetnek, esetleg az orvosnak kell felelősséget vállalnia, mert a biztosító nem fizeti.

    A harmadik listára az olyan események kerültek, amikor valamilyen okból a beteg elhúzódó ápolást igényelt, vagy maradandó károsodást szenvedett, esetleg meghalt. Az illetékes hivatal most nyilvánosságra hozott jelentése az előbbi három listára vonatkozólag igen szomorú adatokat tartalmaz. Összesítve a kórházban ápolt idős betegek 13,5 százaléka szenvedett valamilyen súlyos károsodást, szövődményt, a tüdőembóliától a tévedésből ép oldalon végzett műtétig.

    Ezek a gyógyintézeti hibák 1,5 százalékban halállal végződtek. A betegek további 13,5 százaléka átmeneti kellemetlenséggel megúszta: erős vérzéssel vagy hosszú hányingerrel, mely később megszűnt. A hivatal igen részletes vizsgálata szerint ezeknek a szövődményeknek 44 százaléka megelőzhető lett volna. Ez nemcsak rendkívüli kellemetlenségektől, sőt haláltól kímélhette volna meg az érintetteket, de elképesztő költségektől is az amerikai társadalmat. Számítások szerint 2009-ben a kórházi szövődmények következtében az idős emberekre vonatkozó biztosításból 4,4 milliárd dollár veszett el.

    (MTI)

    Módosítva: 2010.11.25 23:23, Megjelenés: 2010.11.25 23:23
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Érdemes mesélni!

    Érdemes mesélni!

    Szponzorált tartalom

    A meseolvasásnak számos jótékony hatása van. Olvassunk mesét gyermekünknek! (x)

    Psoriasis

    Psoriasis

    K. M.

    Pikkelysömöröm van, hogy lesz párom? Hogy merjek így szexelni?

    Mindig fáradt? - A 7 leggyakoribb ok

    Ha sokszor elgondolkozik azon, vajon miért olyan fáradt mindig, nincs egyedül. Felmérések szerint minden öt megkérdezettből kettő érzi magát a hét nagy részében fáradtnak, és minden harmadik ember alváshiánnyal küzd.

    Ezért fázékonyabbak a nők, mint a férfiak

    A lakásban hosszú melegítőben és pulóverben lévő hölgy mellett kényelmesen megfér a pólós és rövid nadrágos férfi. Ha ismerős a kép, nem meglepő, már tudományos magyarázat is van arra, hogy miért fáznak jobban a nők.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA