Egészség-díj 2010

Szerző: Egeszsegdij.hu

A Médiaunió és a Pfizer 2009-ben abból a célból alapította meg az Egészség-díjat, hogy a lakosság életmódváltással kapcsolatos pozitív megmozdulásait elősegítse és a kiemelkedő törekvéseket, ötleteket és eredményeket jutalmazza. Nem szuperman-eket, hanem a mindennapi élet hőseit vártuk pályázóként.

Nagy örömünkre szolgál, hogy a weboldal létrejötte után, a tavalyi pályázat során, 5 hét alatt több, mint 500 pályázatot kaptunk és a zsűrit ez igazán váratlan, de megtisztelő feladat elé állította. Hétköznapi hősök lettek a nyerteseink, akikre nagyon büszkék vagyunk. A lelkes pályázatok és értékes ötletek miatt döntöttünk úgy, hogy érdemes folytatni, van a díjnak létjogosultsága, így a kezdeményezést 2010-től a Pfizer élteti tovább.

Az Egészség-díj továbbra is olyan pozitív kezdeményezéseket keres, amelyek kezdeményezői, megvalósítói a környezetük életmódváltására vannak hatással. Idén a táplálkozás, dohányzás, testmozgás mellett az alkohol és szakmai kategóriákkal bővül.

A legértékesebbnek ítélt pályázatok

Mozgás kategória

  • Mozgással, környezetvédelemmel az egészségért - Bíró György Budapesten dolgozik, de Vácon él ahol 20 éve tervezi, rendezi a váci környezeti nevelési és egészséges életmód programot a város és környékének polgárai, iskolái és civilszervezetei számára. Jelenleg egy olyan városi programsorozatot alakít ki, amelyben az egészséges életmód (testi- szellemi-mentális egészség fenntartása), a baleset-megelőzés, a drog-prevenció (elterelési program), értékvédelem, készségfejlesztés, tehetséggondozás jól összeforrasztható egységként szerepel.
  • Holdfény Túra - Üllés egy kis falu az Alföld közepén. A falu közössége az egészséges életmód érdekében éjszakai gyalogtúrákat szervez, amelyen rendszeresen 50-80 fő vesz részt.

Táplálkozás kategória

  • Életrevaló - Fóti óvoda komplex táplálkozási programja. Friss alapanyagból készült tízórai és uzsonna, kizárólag egészséges tápanyagok az étrendben, a gyerekekkel közösen írt receptkönyv jellemzik a programot. Ezenkívül saját szőlőt és gyümölcsfákat telepítettek, valamint különböző fűszernövényeket ültettek az óvoda saját kertjébe.

Alkohol kategória

  • Alkoholprevenció mindenkinek - Iskolai alkoholprevenciós program, amelynek fő eleme, hogy a legveszélyeztetettebb korosztálynak számító gyerekek körében kevésbé hatékony a felnőttek kommunikációja, így a leginkább célravezető, ha a gyerekek a saját nyelvükön fogalmazzák meg egymásnak a alkohol veszélyeit.

Dohányzás kategória

  • "Jelige: DOHÁNY-LEVÉL" - Általános iskolás gyerekek írnak levelet dohányzó ismerőseiknek és rokonaiknak, amelyben megkérik őket a cigaretta letételére. A levélben megírják nekik, hogy miért is szeretnék, ha nem dohányoznának és hogy milyen veszélyeket látnak ők e káros szenvedélyben. Másrészt megszólítják azokat, akik jó példát mutatnak nekik, hiszen a kutatásokból tudjuk, hogyha a gyerekeket nemdohányzó felnőttek veszik körül, kisebb valószínűséggel szoknak rá ők is.

Szakmai kategória

  • Egymásért és másokért - A miskolci Iránytű Szociális Szolgálat Családsegítő és Adósságkezelő Munkacsoportjának programja, amely a munkacsoport tagjainak egészséges életmódra való áttérését tűzte ki célul. Mozgás, dohányzás, táplálkozás kategóriában értek el komoly eredményeket.
  • A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház természetjáró csoportjának élete - A kórház természetjáró csoportja 1981 óta szervez túrákat minden érdeklődő számára. Alapvető céljuk, hogy minél nagyobb tömegeket motiváljanak a testre szabott fizikai aktivitásra, hogy egészséges életmódra neveljenek, valamint, hogy társas- és kulturális programok beiktatásával a helyi jellegzetességeket és kulturális műsorokat is elérhetővé tegyék az emberek számára.

(egeszsegdij.hu)

Módosítva: 2010.11.19 17:11, Megjelenés: 2010.11.19 17:11
Címkék: Egészség-díj
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Fejfájás Fejfájás

Különböző életkorok jellemző fejfájástípusai.

Diabétesz Diabétesz

Kinek, mikor ajánlott ellenőriztetni a vércukorértékeit?

Egy közkedvelt gyógynövény: a...

Az utóbbi évtizedek egyik legismertebb gyógynövénye lett a valódi keskenylevelű levendula, latinul: Lavandula angustifolia P. Mill. (más néven L....

A Listeria a hűtőben jobban túlél...

A sajtok tárolásával kapcsolatos élelmiszerbiztonsági kutatás szerint a Listeria baktérium alacsony hőmérsékleten jobban túlél, mint...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.