• Az alvás segít emlékezni

    Szerző: Medipress

    Az alvás segít az új tudásanyag elsajátításában és az emlékezésben, derült ki nemrég a York Egyetem és a Harvard Egyetem közös kutatásából. A tudósok szerint az alvás segít emlékezni az újonnan megtanult szavakra, és segít új szavakat beépíteni az agy mentális lexikonjába.

    Hirdetés
    Illusztráció

    A kutatás során a tudósok esténként új szavakat tanítottak az önkéntes résztvevőknek, majd azonnal számon is kérték rajtuk írásban. Másnap alvás után megismételték a teszteket. Az önkénteseket alvás közben is folyamatos megfigyelés alatt tartották, agyi aktivitásukat pedig EEG segítségével rögzítették.

    Az alvás segített az emlékezésben

    A vizsgálati adatok szerint a reggeli tesztek minden esetben jobban sikerültek, tehát az önkéntesek jobban emlékeztek az előző este megtanult szavakra.

    Az agyi hullámok vizsgálata alapján kijelenthető, hogy a mélyalvási fázis felelős leginkább a tanulási és rögzítési folyamatokért az agyban. A kutatók megvizsgálták azt is, miként integrálódnak az új szavak a mentális szókincsünkbe.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A vizsgálatok szerint a hippocampusban és az új agykéregben tárolt emlékek különböznek egymástól, hiszen míg az új agykéreg felelős a komplex tudásért, addig a hippocampusban tárolt emlékek egyedien tárolódnak.

    Ennek a két agyi régiónak az interakciójában rejlik az új szavak tanulásának titka. Alvás közben a hippocampus kapcsolatba lép az új agykéreggel és így integrálja a szavakat a komplex tudásanyagba. A kutatás részletes leírása a Neuroscience című szaklapban olvasható.

     Az alvási apnoe okai


    Az obstruktív alvási apnoe-ben szenvedő betegek, gyakran nincsenek tudatában annak, hogy alvásuk szaggatott. Sőt nagyon sokan, akik ebben a kórképben szenvednek, azt hiszik, hogy jól alszanak éjszaka. Az obstruktív alvási apnoe akkor alakul ki, ha a garat hátsó részén található izmok elernyednek. Ezek az izmok támasztják meg a lágy szájpad izmait, a lágy szájpadról lelógó, háromszög alakú szövetet (az uvulát), a mandulákat és a nyelvet. Amikor ezek az izmok elernyednek, a légutak beszűkülnek vagy elzáródnak a belélegzés során, majd a légzés egy pillanatra abbamarad, ez csökkenti a vér oxigén szintjét. Az agy reagál a légzés elmaradására, és ezért hirtelen felébreszti Önt álmából, lehetővé téve, hogy újra megnyíljanak a légutak. Ez a felébredés általában annyira rövid ideig tart, hogy nem is emlékszik rá.
    Az alvási apnoe okai>>

    Medipress

    Legutóbb frissült: 2010.11.10 12:17
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fogzás és fogápolás

    Fogzás és fogápolás

    Dr. Szendrey Gábor

    A fogzás megviseli a csecsemőket. Mit tehet a szülő és mit ne tegyen?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Kényelmes ágy - Kiegyensúlyozott mindennapok

    Az egészséges élet alappillére a kielégítő alvás. Napjainkban egyre inkább hangsúlyos szerepet kap a megfelelő fekvőhely kialakítása. Ha belegondolunk, a napunk 24 órájából optimális esetben 8 órát alvással töltünk, ami az életünk egyharmadát jelenti.

    Gyakran érzi fáradtnak magát? - Mi lehet az oka?

    A fáradtság fogalma orvosilag nehezen definiálható, a fáradtság szubjektív, mindenki másképp éli meg. A fáradtság legtermészetesebb oka az alváshiány, ám hátterében betegségek is állhatnak.

    Az éjszakai műszak a feje tetejére állítja a bioritmusunkat

    Tapasztalták már, hogy egy át nem aludt éjszaka után másnap képtelenek koncentrálni, fejfájással, szédüléssel küszködnek? A rossz komfortérzethez az is elég, ha rosszul és kevesebbet alszanak ahhoz képest, amit megszokott a szervezetük. Elképzelni is nehéz, hogy miként élik meg a nappali ténykedésüket azok, akik rendre éjszakai vagy váltott műszakban dolgoznak.

    Betegséget is jelezhet, ha beszél álmában

    Gyermekkorban, főként 3 és 10 év között fordul elő gyakran, de a felnőttek 5 százaléka is beszél rendszeresen, vagy alkalmanként álmában. A jelenség lehet szórakoztató, vagy zavaró, de bizonyos esetekben orvosi kezelés is igénylő.

    Mennyi alvásra van szüksége a babáknak az életkoruk alapján?

    Az alvási szükségletek és szokások a baba életkorával változnak. Akár újszülöttről vagy nagyobb gyermekről van szó, a szülőben felmerülhet a kérdés, hogy mennyi alvásra van szüksége az adott életkorú picinek? Különösen akkor, ha a szülő is alváshiányban szenved, merül fel a kérdés, vajon eleget alszik-e a baba. Cikkünkből megtudhatja, mennyi alvásra van szüksége 1 hetes és 1 éves kora között gyermekének.

    Veszélyes lehet az óraátállítás - Egyre rosszabbul alszunk

    Az egészséges szervezetet is megviseli az óraátállítás. A nyári időszámításra való áttérés miatt ugyan csak egy órával alszunk kevesebbet, ám ez a veszteség komoly veszélyekkel jár – állítja az alvásszakértő.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.