Iszapömlés - Már tíz halálos áldozat

Szerző: MTI

Győrben meghalt az október elején történt vörösiszap-ömlés hetek óta súlyos állapotban lévő, idős sérültje. Ő a tizedik halálos áldozata a katasztrófának.

Tamás László János, a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház főigazgató-főorvosa az MTI-nek pénteken elmondta: nem sokkal 11 óra után halt meg a férfi, akit az október 4-én történt katasztrófa után szállítottak Győrbe.

Korábbi tájékoztatása szerint az idős ember a testfelületének csaknem a háromnegyedén szenvedett súlyos égési sérüléseket, amivel - tekintettel korábbi egészségi problémáira is - nem tudott megküzdeni a szervezete. "Elfogytak a tartalékok" - összegezte a történteket a főigazgató-főorvos, aki emlékeztetett arra: korábban is fordult kritikusra a páciens állapota, de akkor sikerült azt stabilizálni.

Az ajkai térségben bekövetkezett vörösiszapömlés után négy holttestet találtak Kolontáron a mentésben részt vevő egységek. Később a veszprémi kórházban meghalt a katasztrófa egyik sérültje, egy idős férfi, majd újabb három holttestet találtak Devecser határában. Október közepén meghalt egy további sérült az ajkai kórházban.

A tiszai ciánszennyezéshez hasonló mérték? katasztrófa?

A vörösiszap az alumíniumgyártás során, a bauxit magas hőmérsékleten és nyomáson történő lúgos – általában nátrium-hidroxidos – feltárása után visszamaradó hulladék. Összetételét a kibányászott bauxit tulajdonságai és a kezelés során keletkező, illetve hozzáadott és visszamaradó anyagok (köztük számos nehézfém) határozzák meg. A 10-30 százalék szárazanyagtartalmú, magas ionerősségű hulladék pH-ja 12-13 körüli, azaz erősen maró tulajdonságú.

Rövid- és hosszútávú veszélyek >>

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A magnézium kismértékben...

Az American Heart Association folyóiratában publikált kutatások szerint a magnézium, amely az emberi test számára nélkülözhetetlen elem...

Fitoterápiás készítmények -...

A nemrég megjelent patikai gyógyszerkészítést szabályozó Szabványos Vénygyűjtemények VIII. kötete több mint 50 fitoterápiás cikkelyt tartalmaz....

Mi történt 2010-ben?

Összegyűjtöttük a legérdekesebb, legjelentősebb történéseket a 2010-es évből. A WEBBeteg legnépszerűbb cikkei 2010-ben.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.