• Iszapömlés - Már tíz halálos áldozat

    Szerző: MTI

    Győrben meghalt az október elején történt vörösiszap-ömlés hetek óta súlyos állapotban lévő, idős sérültje. Ő a tizedik halálos áldozata a katasztrófának.

    Hirdetés

    Tamás László János, a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház főigazgató-főorvosa az MTI-nek pénteken elmondta: nem sokkal 11 óra után halt meg a férfi, akit az október 4-én történt katasztrófa után szállítottak Győrbe.

    Korábbi tájékoztatása szerint az idős ember a testfelületének csaknem a háromnegyedén szenvedett súlyos égési sérüléseket, amivel - tekintettel korábbi egészségi problémáira is - nem tudott megküzdeni a szervezete.  "Elfogytak a tartalékok" - összegezte a történteket a főigazgató-főorvos, aki emlékeztetett arra: korábban is fordult kritikusra a páciens állapota, de akkor sikerült azt stabilizálni.

    Az ajkai térségben bekövetkezett vörösiszapömlés után négy holttestet találtak Kolontáron a mentésben részt vevő egységek. Később a veszprémi kórházban meghalt a katasztrófa egyik sérültje, egy idős férfi, majd újabb három holttestet találtak Devecser határában. Október közepén meghalt egy további sérült az ajkai kórházban.

      A tiszai ciánszennyezéshez hasonló mértékű katasztrófa?


    A vörösiszap az alumíniumgyártás során, a bauxit magas hőmérsékleten és nyomáson történő lúgos – általában nátrium-hidroxidos – feltárása után visszamaradó hulladék. Összetételét a kibányászott bauxit tulajdonságai és a kezelés során keletkező, illetve hozzáadott és visszamaradó anyagok (köztük számos nehézfém) határozzák meg. A 10-30 százalék szárazanyagtartalmú, magas ionerősségű hulladék pH-ja 12-13 körüli, azaz erősen maró tulajdonságú.

    Rövid- és hosszútávú veszélyek >>

    Legutóbb frissült: 2010.11.05 23:23
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Prosztatagyulladás

    Prosztatagyulladás

    BOE - Kulcsár Flóra

    Már az első tünetek jelentkezésekor ajánlott felkeresni egy szakorvost.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Mit tegyünk égési sérülés esetén?

    A Bethesda Gyermekkórház Égéssérült Gyermekeket Gyógyító Országos Központjának munkatársai adnak tanácsokat. Hogyan előzze meg a baleseteket és mit tegyen baj esetén?

    Színváltoztató kötés segíthet az antibiotikum-rezisztencia megelőzésében

    Színváltoztató orvosi kötés segíthet az antibiotikumok szükségtelen használatának és ezáltal a gyógyszerekkel szembeni rezisztencia kialakulásának megelőzésében - állítják a nagy-britanniai Bath-i Egyetem szakemberei.

    Legyen felkészült, ne sérült!

    Bár a sérülések nem kötődnek évszakokhoz, a legtöbb baleset mégis télen ér minket. A hideg időjárás, a csúszós utak miatt bekövetkező sérüléseket azonban el lehet kerülni, ha betartunk néhány egyszerű szabályt.

    Enyhe égési sérülésre a csapvíz a leghatásosabb gyógyír

    Háztartási baleset, napozás utáni fájdalmak, egy sportolás közben szerzett sérülés: nyáron számos lehetőség nyílik arra, hogy égési sérülést szenvedjünk.

    Vörösiszap-katasztrófa - Újabb egészségi vizsgálat következik

    A korábban már megvizsgált lakosok egészségi állapotát a devecseri Kormányzati Egészségügyi Szűrőközpontban ellenőrzik. A tavaly októberi vörösiszap-katasztrófát követően már megvizsgálták az embereket, jelenleg kontrollvizsgálatok zajlanak. - közölte az ajkai térség egészségügyi ellátásáért felelős államtitkári megbízott kedden.

    Iszapömlés - A szűrővizsgálatok nem jeleznek egészségi problémákat

    Nem mutattak ki a vörösiszap-katasztrófával összefüggő, hosszú távon ható egészségi problémát az érintett térség lakói körében eddig végzett szűrővizsgálatok - mondta az Országos Mentőszolgálat műveleti és szervezési igazgatója.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.