• Légszennyezettség Magyarországon: Több helyen meghaladta a hatérértéket

    Szerző: MTI

    A főváros légszennyezettsége, a levegőben szálló por koncentrációja szerdán minden mérőállomáson meghaladta az egészségügyi határértéket, az adatok ugyanakkor nem érték el a szmogriadó tájékoztatási küszöbértékét.

    Szűcs Somlyó Mária, a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében kiemelte: a jelenlegi, szmog közeli helyzet nem igényel külön lépéseket, a levegő minőségének esetleges további romlásáról tájékoztatják a fővárosiakat.

    Hirdetés

    Az egészségesekre is veszélyes 

    Nemcsak az idősekre, gyermekekre és betegekre, hanem az egészségesekre is veszélyes a szálló por olyan koncentrációban, amikor már elrendelik a szmogriadót. A szakemberek szerint ilyenkor nem tanácsos hosszú ideig a szabad levegőn tartózkodni, mert még az egészséges embereknél is köhögést, tüsszögést okozhat a nagy mennyiségű légszennyező anyag.

    Tarlós István főpolgármester szerdán nem zárta ki, hogy a tájékoztatási fokozat a következő két napban életbe léphet. A szmogriadónak két fokozata van: az egyik a tájékoztatási, a másik a riasztási fokozat - emlékeztetett a városvezető.

    Hozzátette: a főpolgármesternek az előbbi esetében kötelező tájékoztatnia a lakosságot, továbbá joga van felkérést tenni bizonyos tiltásokra. Példaként említette, hogy a kerületi jegyzőket felszólíthatja arra, fokozottan ellenőrizzék az avarégetéseket vagy a járművek alapjárati működését.

    Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján olvasható adatok szerint szerda délután 3 órakor a levegőben szálló por koncentrációja Pesthidegkúton az egészségügyi határérték 189,6 százaléka volt; a Széna téren 166,8 százalékot, a Teleki téren 154 százalékot, az Erzsébet téren 143 százalékot mértek.

    Komárom-Esztergom megyében határérték feletti a szálló por mennyisége

    Komárom-Esztergom megye minden mérőállomásán az egészségügyi határérték feletti értéket mutatott a szálló por mennyisége. A legkedvezőtlenebb helyzetben Dorog van, ahol már a tájékoztatási küszöbértéket is meghaladta a koncentráció - közölte az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület csütörtökön az MTI-vel.

    Az egyesület tájékoztatása szerint Esztergomban szerdán az egészségügyi határérték 160, Dorogon 170, Tatabányán a határérték 158 százalékát mérték az állomások. Szuhi Attila, az egyesület képviselője elmondta, csütörtökön némi javulás történhet, de jelentősebb javulás csak hétfőn várható. Ekkor egy erős légköri front érkezik, amely remélhetőleg véget vet a jelenlegi légszennyezettség helyzetnek. Javasolt, hogy a légszennyezettségre érzékenyebb csoportok, így az idősek, a gyermekek, a várandósok, a szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedők, valamint a légzőszervi problémákkal küszködők kerüljék a forgalmasabb csomópontokat, és rövidítsék meg a szabadban tartózkodást, különösen a késő délutáni és esti órákban. A szálló por koncentrációjának rövid távú emelkedése izgatja a nyálkahártyákat, köhögést és nehézlégzést válthat ki.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Növekszik az asztma és a krónikus légcsőhurut fellángolások miatti orvoshoz fordulók, illetve a szív-érrendszeri megbetegedések száma. Légszennyezettség esetén a szabályozás többféle küszöbértéket különböztet meg. A legalacsonyabb az egészségügyi határérték, amelynek rövid idejű kismértékű átlépése általában tartós egészségkárosodást nem okoz.

    A következő szint a tájékoztatási küszöbérték, amely az érzékenyebb lakossági csoportoknál jelent problémát. Ha szálló por esetében két napig fennáll az állapot, a lakosságot tájékoztatni kell. A harmadik szint a riasztási küszöbérték, amelynek rövid idejű átlépése is veszélyezteti az emberi egészséget, és azonnali beavatkozást igényel, szálló por esetében akkor, ha két napon át meghaladja ezt az értéket - közölte az egyesület.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2010.11.04 11:16
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Prosztatagyulladás

    Prosztatagyulladás

    BOE - Kulcsár Flóra

    Már az első tünetek jelentkezésekor ajánlott felkeresni egy szakorvost.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Stroke - A légszennyezés és a meleg idő veszélyei

    Régi tapasztalat, hogy az időjárás, annak változásai összefüggésben állnak különböző betegségekkel. Finn tudósok bizonyították, hogy a meleg és a légszennyezettség együttesen jelentősen növeli a stroke-os halálesetek számát.

    Amit a szmogról és a szálló porról tudni kell

    2008 októberében az Európai Unióban egyedüliként, Magyarország bevezette a szálló porra vonatkozó konkrét, önálló egészségügyi határértékeket, mely a 2,5-10 mikrométer nagyságrendbe eső részecskékre vonatkozik.

    Rosszabbodnak asztmás tünetei, ha a légszennyezettség magas?

    Asztma esetén fulladást, nehézlégzést, asztmás rohamot is kiválthat, ha az allergiát okozó növény virágpora magas koncentrációban van jelen a levegőben. A pollenjelentés mellett azonban a légszennyezettségi adatokat is érdemes átböngészni, mielőtt szabadtéri programot szervez.

    Már nem korlátozzák a gépjárműforgalmat, de még ingyenes a tömegközlekedés

    A Főpolgármesteri Hivatal péntek hajnalban megszüntette a magas légszennyezettség miatt Budapesten korábban elrendelt gépjárműforgalom korlátozását. Ugyanakkor pénteken még ingyenes a tömegközlekedés a fővárosban a 0, 1, 2, 3, 4 környezetvédelmi besorolású járművek forgalmi engedélyével.

    Elsősorban az egészségesek hordjanak maszkot!

    Az Országos Közegészségügyi Központ szaktanácsadója szerint elsősorban azoknak javasolt a védőmaszk hordása a szmogban, akik egészségesek.

    20 településen veszélyes a levegő

    Az Országos Közegészségügyi Központ (OKK) legfrissebb mérési eredményei alapján hétfőn tovább romlott a légszennyezettségi helyzet. A levegő magas szálló por (PM10) tartalma miatt az ország nagy részén veszélyes a levegő minősége.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.