• Húgyúti fertőzést okozhat a szakszerűtlen katéterezés

    Szerző: Medipress

    Amerikai kutatók megfigyelték, hogy a sürgősségi osztályokon gyakran nem az előírások szerint katéterezik meg a betegeket. Kiderült, hogy a nőknél több hibát követnek el, mint a férfiaknál.

    A detroiti St. John Kórházban 532 olyan esetet követtek nyomon 12 hétig, ahol a sürgősségi osztályra érkezés után katétert helyeztek be a páciensekbe. A vizsgálat szerint a 80 év feletti nők 50 %-ánál a katéterezés nem felelt meg az intézményi előírásoknak.

    Hirdetés

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A szakszerűtlen behelyezés 1,9-szer gyakoribb volt a nők esetében a férfiakhoz képest, de 80 év felett ez az arány már 2,9-szeres az 50 év alattiakhoz képest. Ráadásul a nők esetében kétszer gyakrabban végezték el a beavatkozást, mint a férfiaknál – jelent meg az American Journal of Infection Control-ban. A tanulmány rávilágít arra, hogy a kórházban kialakuló fertőzések egy része kiküszöbölhető lehet, mivel ezek egyharmada húgyúti fertőzés, amit leggyakrabban a katéter okoz.

    Az indokolatlan és szakszerűtlen behelyezés elkerülésével a kórházi szövődmények száma is csökkenthető. Tekintettel arra, hogy a kórházba felvett betegek fele a sürgősségi osztályokon keresztül érkezik, nagy hangsúlyt kell fektetni arra, hogy az itt történő első ellátás szakszerű legyen.

    (Medipress)

    Legutóbb frissült: 2010.11.05 08:37
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi okozhat viszketést?

    Mi okozhat viszketést?

    Dr. Csuth Ágnes

    A tartós viszketés a kellemetlenségen túl további szövődményeket is okozhat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A szoros farmer egészségügyi problémákat okoz a férfiaknak

    Egy kutatás eredménye szerint a szoros farmer húgyúti fertőzést, herecsavarodást, hólyaggyengeséget és hosszú távú egészségügyi problémákat okoz a férfiaknál.

    Jellegzetes nyári betegségek - Így előzze meg őket

    Jóllehet, a nyár a kikapcsolódás, a felhőtlen pihenés időszaka, néhány kórkép ebben az időszakban is borússá teheti a vakációt - az egyébként egészséges egyéneknél is. A leggyakoribb, a vakációzók kikapcsolódását megzavaró betegségek a hasmenéses kórképek, valamint az alsó húgyúti fertőzések. Ezek megelőzése kellemetlen napoktól óvja meg a pihenni vágyókat.

    Húgyúti fertőzések férfiaknál - Ritka, de fájdalmas

    Férfiaknál is kialakulhatnak húgyúti fertőzések és húgyhólyaggyulladás. Noha ritkábban fordulnak elő, mint nőknél, ezen betegségek lefolyása súlyosabb is lehet. A házi gyógymódok az estek többségében önmagukban nem elegendők, ezért a tünetek észlelésekor ajánlott mihamarabb orvoshoz fordulni, és mielőbb megkezdeni az általa javasolt terápiát.

    Felfázás: mikor, kik és hogyan védjék húgyutaik egészségét?

    A nők többsége élete során legalább egyszer tapasztal olyan felfázásos tüneteket, mint az égő, szúró vizelet, gyakori vizelési inger és az alhasi fájdalom. Hogyan védhető a húgyutak egészsége, és mit tehet a visszatérő panaszok ellen?

    A húgyúti fertőzések első jelei

    Melyek a húgyúti fertőzések jelei és hogyan kezeljük a tüneteket? - erről kérdeztük dr. Szűcs László urológust.

    Mikortól beszélünk éjszakai bevizelésről?

    Az éjszakai bevizelés (enuresis nocturna) az egyik leggyakoribb betegség gyermekkorban, amely az általános iskolát kezdők 10 százalékánál fordul elő, a fiúk között még nagyobb arányban. Fontos tehát, hogy ne szégyelljük! Időnként szervi betegség állhat mögötte, valamint lehet súlyos lelki zavar tünete is.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.