• Átlyukasztotta a beteg méhfalát - Bíróság előtt a szülészorvos

    Szerző: MTI

    Halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel vádol az ügyészség egy szentesi szülészorvost, akinek egy páciense 2008 nyarán, három héttel a műtét után meghalt.

    A Szegedi Városi Bíróságon szerdán kezdődött per vádirata szerint a 31 éves asszonyon egy abbamaradt vetélést követően az orvos 2008. július 1-jén egészségügyi kaparást hajtott végre, a műtét során azonban - mint utóbb kiderült - átlyukasztotta a beteg méhfalát, s két helyen a vékonybelét is megsértette.

    Hirdetés

    A páciens már ébredéskor hasi fájdalmakra panaszkodott, a vádlott azonban személyesen nem vizsgálta meg, csupán telefonon rendelt számára gyógyszereket. A vádlott, amikor átadta a pácienst az ügyeletes orvosnak, a beteg állapotát jobbnak tüntette fel a valóságosnál, s az esetről nem referált megfelelően feletteseinek.

    Az asszonyon - egy rendellenességeket kimutató ultrahangvizsgálat után  - július 3-án hajtottak végre feltáró hasi műtétet, ekkor derült fény a sérülésekre, s arra, hogy a páciensnél hashártyagyulladás alakult ki. A beteg július 5-én az intenzívosztályra került, vérmérgezése lett, életét az intenzív kezelés és két újabb műtét ellenére sem tudták megmenteni, a nő július 23-án meghalt.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Lajkó Szilvia ügyész szerint az orvos szándékosan megszegte a szakma szabályait, s a páciens állapotával kapcsolatban kollégáit is félretájékoztatta. A tárgyaláson a vádlott - aki 2009 októberétől csak magánrendelésen praktizál, mert kórházi állásából felfüggesztették - közölte, hogy nem érzi magát bűnösnek, s az orvosi előírásoknak megfelelően járt el.

    Az orvos azt mondta, a beavatkozás során semmilyen rendellenességet nem tapasztalt, s a betegnek nem volt olyan tünete, amely indokolta volna a feltáró hasi műtét korábbi elvégzését. Hozzátette: az egészségügyi kaparások ismert szövődménye a méhfal perforációja és a környező szervek sérülése, s ezt esetenként sajnos nem fedezik fel. Juhász Zsuzsanna bírónő közölte, hogy a tárgyalás tanúk meghallgatásával folytatódik, az ügyben előreláthatólag csak 2011 elején születhet ítélet.
     

    Legutóbb frissült: 2010.11.03 11:09
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Depressziós a párom

    Depressziós a párom

    Dr. Veress Dóra, pszichiáter

    Hogyan lehet rábírni valakit, hogy akarata ellenére elfogadja a segítséget?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Szülés hipnózisban - Nyugodtabb, természetesebb szülés

    A gyógyszermentes eljárások közé tartozik a hypnosis, mely hatékonyabb, ha már a terhesség közepétől elkezdik a foglalkozásokat, a szülés során pedig szükség lehet a hypnotherapeuta folyamatos jelenlétére. A hypnobirthing relaxációs technika napjainkban ismét kedvelt a természetes szülés hívei között.

    Magzatmozgások - Mikor és mennyi a normális?

    Általában a várandósság 16-18. hete körül érzékelhetőek először a magzat mozgásai a kismama számára. Ezt a legtöbben az orvossal történő találkozó során úgy mondják el, hogy olyan érzés, mintha belülről megsimogatták volna a hasfalat. Vajon mit jelez és hogyan?

    Miért nem tudok lefogyni szülés után?

    Szülés után a legtöbb nő nagy félelme, hogy képtelen lesz visszanyerni a teherbeesés előtti súlyát. Természetes, hogy egy kis idő kell ahhoz, hogy újra elérhessék a versenysúlyukat, ám ha hosszas diéta árán sem tud megszabadulni a feleslegtől, érdemes utánajárni annak, mi is okozhatja a túlsúlyt.

    Rectus Diastasis - Ártalmasabb, mint hinnénk!

    A szülő nők jelentős részét, kutatások szerint több mint a felét érinti az egyenes hasizmok szétválása (rectus diastasis), amely sajnos nem csupán esztétikai probléma. Az elváltozás kezelése nélkül komoly gerincproblémák, állandósult deréktáji fájdalom, sőt, akár nőgyógyászati betegségek és vizelet visszatartási zavarok is kialakulhatnak.

    Szülés utáni felépülés

    A várandósság kilenc hónapja alatt a női szervezet grandiózus változásokon megy keresztül, melyek célja az egészséges utód kihordása, biztonságban tartása. Megkoronázván ezt a relatíve hosszú időtartamot érkezik el a szülés folyamata, mely gyakorlatilag emberfeletti erőt, energiát és a biológiai folyamatok tökéletes szinkronját megkövetelve teszi lehetővé, hogy az addig az anyaméh által óvott és nevelt magzat világra jöhessen.

    Császármetszés - Régidőktől napjainkig

    Sokan azt gondolják, hogy a császármetszés a szülés könnyebb változata, azonban ez nem feltétlen van így. Mint minden műtétnek, ennek is lehet szövődménye, ami adott esetben sokkal veszélyesebb és súlyosabb a természetes úton való szülés szövődményeinél. Mit kell tudni a császármetszésről?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.