• Öt és fél kilós tumortól szabadítottak meg egy férfit

    Szerző: MTI

    Közel öt és fél kilós tumort távolítottak el a sebészek egy portugál férfi arcáról. A több mint 5,4 kilogrammos óriásdaganat a férfi nyelvét és száját támadta meg.

    Ramses Azizi, a beavatkozást irányító orvos az ABC televíziónak elmondta, hogy rendkívül megnehezítette a dolgukat a tumor mérete, amely miatt nehéz volt úgy operálni, hogy közben ne deformálódjon el a beteg arca. Előreláthatólag egy évig is eltarthat, amíg a műtét sikerességét ténylegesen meg lehet állapítani. José Mestre, az "arc nélküli embernek" is hívott portugál férfi az ABC televízió információi szerint az utóbbi három hónapban 4 alkalommal volt a St. Joseph kórházban: kétszer a tumor kivétele, kétszer pedig az arcán végzett korrekciós műtétek miatt.

    Hirdetés

    Azizi volt az első olyan orvos, aki elvállalta Mestre esetét. Az 51 éves férfi húga, Edeth Abreu, aki már évek óta gondozza bátyját, elmondta: testvére számára most "egy új élet kezdődött". Mestre akkor vált ismertté, amikor 2007-ben a Discovery Channel "Az arc nélküli férfi" címmel sugárzott műsort róla. Ideje nagy részét eddig többnyire Lisszabon belvárosában, a Rossio téren töltötte egyfajta turistalátványosságként, akivel mindenki fotózkodni akart. "Az arcom csúnya, de a szívem nem az" - így hangzott eddig Mestre mottója. Legutóbb hasonló okokból egy olyan indiai nő szerepelt az újságok címoldalán, akinek fültőmirigyrákja volt, és rekordnak számító mintegy két kilónyi daganattól szabadították meg.

    Orvosi érdekességek


    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2010.10.20 10:22
    Címkék: Tumor, Műtét,
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Szorongás műtét előtt: mit tehetünk ellene?

    Nem ritka állapot a műtét miatti szorongás, mely olyan pszichés probléma, ami esetén a beteg félelme a beavatkozástól annyira erős, hogy fizikális tünetek (például heves szívdobogás, hányinger, mellkasi fájdalom) formájában jelentkezik. A szorongás súlyos formája az úgynevezett pánikroham. Hogyan kerülhető el az operáció előtti feszültség?

    Az időjárás-érzékenység

    Időjárás-érzékenységről akkor beszélhetünk, ha az időjárás már valamilyen kialakult betegségre fejt ki negatív hatást, például ízületi porckopásra vagy reumára.

    Benőtt köröm - Hogyan előzze meg, mit tehet ellene?

    A benőtt köröm népbetegség, kezelése az egyik leggyakoribb ambuláns (járó beteg) műtét. Milyen okokra vezethető vissza az elváltozás kialakulása, és hogyan kezelhető?

    Hogyan készüljünk fel egy műtétre?

    A műtéteket két kategóriába sorolhatjuk sürgősségtől függően. Ezek alapján halasztható és sürgős beavatkozásokról beszélhetünk. A sürgős műtéteket a diagnózis felállítását követően rövid idő alatt elvégzik, elmaradásuk súlyos, életveszélyes komplikációkat is okozhat.

    Császármetszés - Régidőktől napjainkig

    Sokan azt gondolják, hogy a császármetszés a szülés könnyebb változata, azonban ez nem feltétlen van így. Mint minden műtétnek, ennek is lehet szövődménye, ami adott esetben sokkal veszélyesebb és súlyosabb a természetes úton való szülés szövődményeinél. Mit kell tudni a császármetszésről?

    Tudnivalók az egynapos sebészeti beavatkozásokról

    Korábban is voltak már kezdeményezések az egynapos sebészeti ellátás kiterjesztésére hazánkban, de számtalan finanszírozási, kivitelezési akadályba ütközött a zökkenőmentes alkalmazás. Napjainkra azonban a korszerű műtéti eljárások és eszközök használatának köszönhetően bizonyos beavatkozások esetén lehetőség van arra, hogy a beteg ne töltsön napokat a kórházban, hanem 24 órás megfigyelés után az otthonában lábadozzon tovább.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.