• Őssejtkutatás - Obama kormánya felfüggesztené

    Szerző: Medipress

    Az Obama-kormányzat azzal érvel, hogy a tilalom következtében több millió dollárt pocsékolnának el, amit a tudományos kutatásokra fordítottak.

    Az amerikai fellebbviteli bíróság három bírája több mint egy órán keresztül faggatta az igazságügyi minisztérium jogászait, akik kitartottak amellett, hogy a közérdek és a halálos betegségek ellen vívott küzdelem maradandó csorbát szenvedne, ha a kutatásokat leállítanák. Két embrionális őssejtkutatást végző tudós ügyvédjét is meghallgatták, és azokat a vallásos konzervatív szervezeteket is kikérdezték, amelyek nehezményezik a közpénzek felhasználását olyan kutatásokra, amelyek az emberi embriók elpusztításával járnak.

    Hirdetés

    „Évek óta tartó kutatások szenvednének helyrehozhatatlan hátrányt” – állította Beth Brinkmann, az igazságügyi minisztérium képviselője. A szakértő a George W. Bush által kinevezett Thomas Griffith bíró szkepticizmusára reagált, aki megkérdőjelezte, hogy a tilalom fenntartása esetén a kutatásokba máig befektetett teljes összeg, vagyis több millió dollár menne veszendőbe.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az őssejteket számos kutató létfontosságúnak tartja az olyan betegségek kezelésében, mint a cukorbetegség, az Alzheimer-kór vagy a Parkinson-kór. Barack Obama elnök 2009 márciusában engedélyezte újra a szövetségi támogatást, feloldva elődje, George W. Bush által erkölcsi és vallási indokkal bevezetett tilalmát. A kérdés azonban augusztus óta a politikai viták kereszttüzébe került, amikor egy bíró a keresztény szervezeteket is tömörítő koalíció javára döntve ideiglenes határozatban tiltotta be az embrionális őssejtkutatás szövetségi támogatását.

    A fellebbviteli bíróság e hónap elején úgy határozott, hogy a kormány a tilalom megfellebbezésének ideje alatt folytathatja a támogatások folyósítását. A szövetségi támogatás leállítását elrendelő bíró egy 1996-os törvényre hivatkozott, a Dickey-Wicker kiegészítésre, amely tiltja a kormányzati pénzek felhasználását emberi embriókból származó őssejtek előállítására.

    (Medipress)

    Legutóbb frissült: 2010.09.29 11:07
    Címkék: Őssejt,
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Tüdőtályog

    Tüdőtályog

    Dr. Brugós László

    A tüdőtályog általában szövődményként jelenik meg. Okok, tünetek és kezelés.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Őssejtek - Tároltassuk-e a köldökzsinórvért?

    A közeljövő egyik legkecsegtetőbb terápiás lehetősége az őssejtekkel kapcsolatos. Szinte nincs olyan nap, amikor a világ különböző sajtótermékei ne számolnának be újabb és újabb lehetőségekről, eredményekről.

    Mit tudunk az őssejtbankokról?

    Igen sokan, százból 91 ember hallott már az őssejtekről, minden hetedik megkérdezett komolyan fontolgatja, hogy eltárolja születendő gyermeke őssejtjeit.

    Őssejtbank a koraszülött gyermekekért

    Ingyenesen elérhető köldökzsinórvér eredetű őssejt levétel a legveszélyeztetettebb korcsoportok számára.

    Gondoskodni már a születéskor gyermekünk egészséges jövőjéről?!

    Nemzetközi kutatások is bizonyítják, hogy mi magyarok erősen család- és gyermekközpontú társadalom vagyunk: a gyermek születése ősidők óta a család legnagyobb öröme, melynél talán csak a fokozódó féltés nagyobb. Mindegy, hogy fiú vagy lány, csak egészséges legyen, és ez egy életen át így is maradjon - vallja a szülők többsége.

    Az őssejt tárolás és felhasználás nyomában

    Ha kiderül, hogy gyermeket várunk, előbb-utóbb kérdésként felmerül, hogy szükséges-e az őssejt megőrzés lehetőségével élnünk? Hogy, teljesebb képet kapjunk és tisztázzunk néhány felmerült kérdést összegyűjtöttük a ma rendelkezésre álló összes fontos információt, hogy segítsük a cikk olvasóit.

    Őssejtbankok: mit hozhat a jövő?

    A köldökzsinórvér levétele nem veszélyezteti sem az anyát, sem pedig a gyermeket. A szülők, ha tehetik, gyakran a fagyasztás mellett döntenek. Mi lesz a sorsa a mintának, miért lenne fontos a közösségi letét a családi őssejtbankok mellett, mit eredményezhet a Nobel-díjas Jamanaka Sinja felfedezése? Utánajártunk.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.