Tüdőpestis fertőz Tibetben: egy halott

Szerző: MTI

Több tüdőpestises megbetegedést észleltek Tibetben, s az öt fertőzött közül egy meg is halt - közölték vasárnap a kínai hatóságok.

A Tibeti Autonóm Tartomány egészségügyi hatóságainak közleménye szerint a pestises eseteket Laduo városában (Lang megye) regisztrálták, az első megbetegedést még szeptember 23-án, s ez a beteg meg is halt a súlyos fertőzésben. A többi négy beteget - egyikük állapota kritikus - karanténban kezelik az orvosok.

__hirdetes_

Kínában tavaly nyáron fordult elő pestises megbetegedés: egy évvel ezelőtt, augusztusban az észak-kínai Ziketan városban tízezer ember került karanténba pestis miatt, a fertőzésekben három ember halt meg, s további kilenc beteget sikerült meggyógyítani. A tüdőpestissel járó magas láz gyakran a fertőzést követő 24 órán belül végez a beteggel.

A tüdőpestis

Ez a legfertőzőbb változat, voltaképp a bubópestis előrelahadott stádiumát jelenti. Ebben a szakaszban a betegség már emberről emberre is terjed, a fertőzött tüdőből felköhögött váladékrészecskék útján. Kezelés nélkül a bubópestis halálozási rátája 50 százalék. A másik két változat csaknem minden esetben végzetes antibiotikum adagolása nélkül. A kórokozó, a Yersinia pestis elképesztően virulens. Ez egy mutáns változat, mely a megfertőzött gazdaszervezeten kívül elpusztul, azon belül sem képes elrejtőzni.

Ennek ellensúlyozására a Y. pestis ereje a sokaságában rejlik, és abban, hogy képes megsemmisíteni áldozata immunrendszerét. Mérget fecskendez a védekező sejtekbe, és miután azok elpusztulnak, akadály nélkül szaporodhat el. Az áldozatot voltaképp halálra mérgezik. A baktérium vastag alvadékban gyűlik össze a bőr alatt, ahonnan a bolhák könnyen összeszedhetik. Kialakulhat gangréna, a gennyel teli mirigyek kifakadhatnak, a tüdő pedig szabályosan felbomlik

(MTI)

Módosítva: 2010.09.26 15:10, Megjelenés: 2010.09.26 15:10
Címkék: Pestis, Tüdő
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Fájdalomcsillapítás Fájdalomcsillapítás

Mit érdemes tudni a fájdalomcsillapító kenőcsökről, krémekről, gélekről?

Szívinfarktus Szívinfarktus

Mi a teendő szívinfarktus gyanúja esetén?

Gyógynövények mint fűszernövények

Napjainkban egyre nagyobb az igény a gyógynövények otthoni termesztésére. Azt azonban kevesen tudják, hogy sok fűszernövény egyben gyógynövény is.

Szabad-e a napon lenni anyajegy...

Ha nyáron kerül sor az anyajegy eltávolításra – elsősorban rosszindulatúság gyanúja miatt -, érdemes tisztában lenni a sebgyógyulás, a...

Fekete halál - Mit érdemes tudni a...

A pestist a Yersinia pestis nevű baktérium okozza, amit egyes rágcsálókon élősködő bolhák csípésük során terjesztenek, az ember főként így...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.