Tüdőpestis fertőz Tibetben: egy halott

MTI
megjelent:

Több tüdőpestises megbetegedést észleltek Tibetben, s az öt fertőzött közül egy meg is halt - közölték vasárnap a kínai hatóságok.

A Tibeti Autonóm Tartomány egészségügyi hatóságainak közleménye szerint a pestises eseteket Laduo városában (Lang megye) regisztrálták, az első megbetegedést még szeptember 23-án, s ez a beteg meg is halt a súlyos fertőzésben. A többi négy beteget - egyikük állapota kritikus - karanténban kezelik az orvosok.

__hirdetes_

Kínában tavaly nyáron fordult elő pestises megbetegedés: egy évvel ezelőtt, augusztusban az észak-kínai Ziketan városban tízezer ember került karanténba pestis miatt, a fertőzésekben három ember halt meg, s további kilenc beteget sikerült meggyógyítani. A tüdőpestissel járó magas láz gyakran a fertőzést követő 24 órán belül végez a beteggel.

A tüdőpestis

Ez a legfertőzőbb változat, voltaképp a bubópestis előrelahadott stádiumát jelenti. Ebben a szakaszban a betegség már emberről emberre is terjed, a fertőzött tüdőből felköhögött váladékrészecskék útján. Kezelés nélkül a bubópestis halálozási rátája 50 százalék. A másik két változat csaknem minden esetben végzetes antibiotikum adagolása nélkül. A kórokozó, a Yersinia pestis elképesztően virulens. Ez egy mutáns változat, mely a megfertőzött gazdaszervezeten kívül elpusztul, azon belül sem képes elrejtőzni.

Ennek ellensúlyozására a Y. pestis ereje a sokaságában rejlik, és abban, hogy képes megsemmisíteni áldozata immunrendszerét. Mérget fecskendez a védekező sejtekbe, és miután azok elpusztulnak, akadály nélkül szaporodhat el. Az áldozatot voltaképp halálra mérgezik. A baktérium vastag alvadékban gyűlik össze a bőr alatt, ahonnan a bolhák könnyen összeszedhetik. Kialakulhat gangréna, a gennyel teli mirigyek kifakadhatnak, a tüdő pedig szabályosan felbomlik

(MTI)

Cikkajánló

Megfázás
Megfázás

Immunerősítő étrendi tippek.

Magas vérnyomás
Magas vérnyomás

Mi történik az erekkel fennállása esetén?

WEBBeteg - Dr. Hangonyi Csilla, tüdőgyógyász, allergológus
WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.