Sokaknak okoz gondot az állandó gyógyszervásárlás

Szerző: WEBBeteg/Szinapszis

A folyamatos gyógyszeres kezelésre szoruló betegek 37 százalékának jelent komoly anyagi terhet a gyógyszerek kifizetése, míg 43 százalékuk ugyan ki tudja fizetni az árat, nagyobb kiadást azonban már nem tudna vállalni – mutatta ki a Szinapszis Kft. legújabb kutatása, melyet a WEBBeteg.hu egészségportál megbízásából készített.

Az árérzékenység kapcsán a WEBBeteg.hu most arra volt kíváncsi, hogy egy kiemelten egészséggel, betegséggel foglalkozó portál regisztrált felhasználói körében milyen a gyógyszerek árával kapcsolatos attitűd, hogyan alakulnak a betegek gyógyszerköltségei, milyen készítményeket vásárolnak leginkább, és melyek a leggyakrabban előforduló betegségeik.

Növekvő kiadások, anyagi gondok

Legnagyobb arányban az 50-59 évesek között vannak olyanok (48%), akiknek jelentős nehézséget okoz a gyógyszerek vásárlása. A 39 év alattiak, illetve a 60 év felettiek közel azonos százaléka (52-53%) válaszolt úgy, hogy ki tudja fizetni a gyógyszerek árát, de egy esetleges nagyobb kiadás már gondot jelentene. A gyógyszerekre fordított kiadások az 50 000 forint alatti jövedelemmel rendelkezőknek okoznak problémát, 67 százalékuknak jelentős anyagi teher a gyógyszerek kifizetése. A 150 ezer forint fölötti jövedelemmel rendelkezők között a legnagyobb azoknak az aránya (39%), akiknek az sem okozna nehézséget, ha többet kellene gyógyszerre költeniük.

A gyógyszerköltségeket illetően átlagosan a válaszolók 45 százaléka jelentős növekedést érzékelt az elmúlt 1-1,5 évben, 29 százalékuknak csekély mértékben növekedtek gyógyszerköltségei, és csupán 3 százalékuknak csökkentek költségei. Jelentős mértékű növekedést azok tapasztaltak, akik több betegségben szenvednek, és havonta több mint 13.000 forintot költenek gyógyszerekre – közel 60 százalék az arányuk az átlagos 45 százalékhoz viszonyítva.

„Összességében milyennek érzi a gyógyszerköltségek változását az elmúlt 1-1,5 éves viszonylatban?”
N=485

Az idős, alacsony jövedelmű betegek 94 százaléka szed tartósan receptköteles gyógyszert

A tartósan szedett gyógyszerek feltérképezése során kiderült, hogy a receptre kapható gyógyszerek fogyasztása minden korcsoportban magas, a megkérdezett krónikus betegek 84 százaléka szed ilyen készítményt, de főként a legidősebbek, alacsony jövedelműek körében kiugróan magas ennek aránya (94%). Legnagyobb arányban magas vérnyomásra, koleszterinproblémákra szedtek folyamatosan vényköteles készítményt a válaszolók.

A kutatásról
A Szinapszis Kft. rendszeresen végez piackutatásokat a felnőtt magyar lakosság körében különböző egészséggel kapcsolatos témákban. A 2010 tavaszán végzett felmérés módszertana online, önkitöltős kérdőíves kutatás volt a WEBBeteg.hu betegportál regisztrált felhasználói körében. A kérdőívet összesen 574, receptköteles készítményt folyamatosan alkalmazó, krónikus beteg töltötte ki. A kutatás nem reprezentatív, ugyanakkor a minta mérete kellően nagy ahhoz, hogy az eredmények megfelelően értékelhetők legyenek.

Recept nélkül kapható készítményt a válaszolók 48 százaléka fogyaszt, ezeket főleg a 30-39 év közöttiek, alacsony jövedelemmel rendelkezők vásárolják gyakran. A megkérdezettek kisebb arányban fogyasztanak étrend- és táplálék-kiegészítőket (37%), illetve egyéb gyógyhatású készítményeket (33%). Az étrend- és táplálék-kiegészítők tartós fogyasztása főként a 30-39 év közöttiek, és a legvagyonosabbak körében (46%) jellemző.

A megkérdezettek között az idősebbek körében előforduló leggyakoribb betegségek a magas vérnyomás, a mozgásszervi megbetegedés, a koleszterinproblémák, az kardiológiai problémák, illetve a cukorbetegség. A fiatalabbak körében a savtúltengés, reflux, az allergia, és a pszichiátriai betegségek a legjellemzőbbek. Az életkor emelkedésével jelentősen nő a több betegségben szenvedők száma. Arányuk 40 év felett közel 60 százalék, 50 év felett több mint 70 százalék. A 60 évnél idősebb korú betegek 90 százaléka legalább 3, 50 százalékuk pedig legalább 5 betegségben szenved.

A patika a legnépszerűbb

A receptre kapható készítményeket a válaszolók 100 százaléka, míg a recept nélkül kapható készítményeket 92 százalékuk patikából szerzi be. Az egyéb beszerzési helyeket (drogéria, hipermarket, internet, forgalmazó) a gyógyhatású, gyógynövény és étrend-, táplálék-kiegészítő készítményeknél veszik inkább igénybe a vásárlók, ezek közül a drogéria a leginkább népszerű. A krónikus betegek mintegy háromnegyede tájékozódik a gyógyszerek árával kapcsolatban. A tájékozódás tényét alapvetően nem befolyásolja, hogy hány betegségben szenved a beteg, az azonban igen, hogy mennyire érzi tehernek a kifizetett gyógyszerköltségeket (legyen az kisebb vagy nagyobb összeg). A betegek 50 százaléka, kortól függetlenül a patikusnál érdeklődik az árakról. A vásárlók 37 százaléka az interneten tájékozódik, ez azonban inkább az 50 év alattiaknál fordul elő. A válaszolók 22 százaléka érdeklődik háziorvosánál, ez leginkább az idősebbekre jellemző.

(WEBBeteg)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A változékony időjárás hatásai A változékony időjárás hatásai

Fronthatások, nyári meleg - Minden korosztály szervezetének megterhelő.

Utazás tömegközlekedéssel Utazás tömegközlekedéssel

Hogyan maradjon fitt hosszú utazáskor buszon vagy vonaton?

10 ok, ami ujjdagadást okozhat

Az ujjak dagadása általában ártalmatlan, de van, amikor egy súlyosabb, háttérben meghúzódó állapotra utal. Íme, az ujjdagadás (dactylitis)...

Szívbarát táplálkozás - Hogyan...

A szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásában számos kockázati tényező vesz részt, amelyek közül a táplálkozás az egyik...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.