Újabb gyógyszerek válnak vénykötelessé

MTI
megjelent:

Több gyulladásgátlót és fájdalomcsillapítót csak recept ellenében lehet kiváltani szeptember 15-től; a szigorításról az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) döntött.

Az ügynökség ajánlása értelmében a jövő hónap közepétől a ketoprofen hatóanyagot tartalmazó készítmények lesznek vénykötelesek. Ilyen hatóanyagot tartalmaz például az Algoflex, a Fastum gél, a Keplat gyógyszeres tapasz és a Ketospray is, ezeket a szereket leginkább ízületi, reumás és csontfájdalmakra, valamint sportsérülések kezelésére használják.

Vizsgálatai során az EMA arra a következtetésre jutott, hogy a ketoprofen alkalmazásának előnyei továbbra is meghaladják a kockázatokat, további intézkedések szükségesek ahhoz, hogy minimálisra lehessen csökkenteni a nemkívánatos allergiás reakciók előfordulását.

Ennek értelmében módosul az alkalmazási előírás és a betegtájékoztató, illetve a ketoprofent tartalmazó készítményeket ezentúl csak receptre adják ki - közölte a gyógyszerügynökség. Három éve szintén több közkedvelt fájdalomcsillapító tabletta - többi között az Algopyrin, a Quarelin, a Demalgon - lett vényköteles, azok metamizol és amidazofen hatóanyaga miatt.

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.