• Légkondicionáló - Hogyan hat a szervezetre? Vannak veszélyei?

    Szerző: WEBBeteg, otvenentul.hu

    Környezetvédők, orvosok beszélnek a légkondicionáló berendezések ellen, vélt vagy valós veszélyekről, az egészségre gyakorolt káros hatásokról, az energiapazarlásról és a károsanyag-kibocsátásról.

    Bizonyára sok igazság van a szakemberek megállapításai mögött, viszont létezik olyan hőség, hogy az ember figyelmen kívül hagyja az érveket. Nem is kell lemondani az életünket kényelmesebbé – sokszor egyenesen elviselhetővé – tévő masináról, csupán be kell tartani néhány szabályt, és figyelni néhány szempontra.

    Betegségek, amelyek a légkondicionálók számlájára írhatóak

    A légkondicionálók egészségre gyakorolt hatásával kapcsolatban három alapvető veszélyforrást említhetünk.

    Hirdetés

    Legionellosis

    A betegséget a levegőbe porlasztott fertőzött vízcseppek okozzák. Klinikai tünetek azonban csak akkor következnek be, ha más rizikótényező is jelen van, mint pl.: dohányzás, idült tüdőbetegség, immunhiányos állapot, cukorbetegség, krónikus vesebetegség. A betegség 2-10 napos lappangási időt követően influenzához hasonló tünetekkel - magas lázzal (Pontiac- láz), felfájással, izgatott köhögéssel, mellkasi- és izomfájdalommal - kezdődik. Elsősorban a tüdőben okoz gyulladásos folyamatot, amely röntgenképe igen változatos lehet. Súlyos és kezeletlen esetekben a primer tüdő gócokból a kórokozó a bőrbe, szívbe, májba és a belekbe jutva igen változatos tünetekkel járó gyulladásos betegség kialakulásához vezethet. A diagnózis fontos részét képezi a baktérium kitenyésztése a testnedvekből és a vérből. A kezelés során széles spektrumú antibiotikumot kell használni. Bővebben a legionellózisról

    A száraz levegő élettani következményeit, a lehetséges betegségeket jól ismerjük.

    Kellemetlen tünetekkel jár a nyálkahártyák száradása, a köhögéstől a gyulladásos megbetegedésekig.

    Közülük a legsúlyosabb talán a kötőhártya-gyulladás, de a szemszárazsággal járó kipirosodás, égő, viszkető érzés sem kellemes.

    Fontos veszélyforrás ezenkívül a túl hideg levegő, illetve a nagy hőmérsékletváltozás, a hűtött helyiség és a kinti meleg különbsége.

    Ennek nyomán ízületi panaszok, illetve influenzaszerű tünetek jelentkezhetnek.

    Célszerű úgy beállítani a készüléket, hogy ne közvetlenül rád áramoljon a levegő, hiszen ezzel nem csupán megfázhatsz, de a különböző bakteriális fertőzéseknek is nagyobb eséllyel teszed ki magad, továbbá reumatikus tünetek is jelentkezhetnek.

    Fontos tudni, hogy a légkondicionálók nem cserélik, csupán hűtik a levegőt. Így szükség van az állandó szellőztetésre, az oxigéndús és friss levegő beengedésére.

    Az elhasznált, többször forgatott levegő ugyanis kiváló lehetőség a gombáknak és baktériumoknak, nem csupán az életben maradásra, de a szaporodásra is.

    Légkondicionáló pro és kontra

    A légkondicionáló berendezés számos fertőzést okozó mikroorganizmus számára biztosít kedvező életfeltételeket. A leggyakoribb baktérium nemzetségek: Actinomycetes, Flavobacterium, Pseudomonas; protozoák: Acanthamoeba, Vorticella; nematodák; penészgombák: Aspergillus, Cephalosporium, Cladosporium, Fusarium, Mucor, Penicillium, Rhodotorula, Trichoderma. Légkondicionáló pro és kontra

    Legionárius kór - Pontosan mit jelent?

    A legsúlyosabb, ugyanakkor szerencsére legritkább betegség, amelynek köze lehet ehhez a berendezéshez, a legionárius kór. A betegség a kórokozóról (Legionella Pneumophilia) kapta a nevét, de különös összefüggésben van a hadsereggel is.

    A kór tömeges felbukkanása ugyanis egy amerikai veterántalálkozón történt, 1976-ban. A résztvevők közül több mint kétszázan betegedtek meg, és többen bele is haltak a kórba. A későbbi vizsgálatok eredményeiből tudható, hogy a baktérium a légkondin keresztül jutott a levegőbe, majd terjedt el a katonák között.

    Melyek a Legionella-fertőzés tünetei?

    A betegség az esetek döntő többségében enyhe lefolyású, észre sem vehető. Nincs olyan egyéni jellege, amely könnyűvé tenné a felismerését. Enyhe változata, amely lázzal, fejfájással és végtagfájdalommal jár, többnyire spontán rendeződik.

    Súlyosabb esetben a tüdőgyulladás mellé tudatzavar, hasmenés is társul, a beteg aluszékony lesz, száraz köhögés gyötri, amelyhez társulhat nehézlégzés is.

    Forrás: WEBBeteg összeállítás/Ötvenentúl.hu

    Legutóbb frissült: 2010.07.21 20:07
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Az agyhártyagyulladás veszélye különböző életkorokban

    Az agy állományát fedő kemény és lágy agyhártyák baktériumok, gombák, paraziták, vírusok okozta vagy éppen steril gyulladása életet veszélyeztető állapot, amely azonnali orvosi beavatkozást igényel. Erre a rendkívül súlyos betegségre különösképpen felhívja a figyelmet az a tény, hogy nem csupán legyengült immunrendszerűek, kisgyermekek és idősek körében szedi napokon belül áldozatait, hanem teljesen egészséges, életerős fiatal felnőttek között is.

    Fájó ízületek - Amikor a légkondicionáló a hibás

    A nyári meleg az utóbbi időben akár szeptemberben is meghatározza az időjárást, így egyre tovább működnek a légkondicionáló berendezések. Ezek azonban bizonyos problémákat is okozhatnak, a gyakoribb fej- és torokfájás mellett akár ízületi gyulladást is.

    Torokgyulladás nyáron

    A torokfájás- és gyulladás nem csak a téli hónapokban jelentkezhet, sőt nyaranta közel félmillióan élik át a tüneteket - a patikusok becslése szerint. Az okokról, a tünetekről és az orvosi kontroll jelentőségéről dr. Augusztinovicz Monika, fül-orr-gégész szakorvos beszélt.

    A klímaberendezések hatásai az egészségünkre

    A nyár és a kánikula beköszöntésével, aki teheti, kocsijában, lakásában, munkahelyén használja a klímaberendezés hűsítő hatását. Manapság már nem is tudjuk, akarjuk elkerülni, hogy találkozzunk a klíma hatásával, ami nem feltétlen jelent csak mindig pozitív dolgokat.

    Mit kell tudni az MRSA-fertőzésről?

    Az MRSA-fertőzést a meticillinrezisztens Staphylococcus aureus baktérium okozza. Ez egy olyan Staphylococcus aureus baktérium törzs, mely már számos alkalmazott antibiotikumra – többek között a meticillinre – is rezisztens.

    A bőrgomba tünetei és hajlamosító tényezői

    A bőrgombásodás napjainkban gyakori jelenség. Egyes gombafélék környezetünk természetes részei, amelyek csak akkor okoznak betegséget, ha szaporodásukhoz kedvező feltételeket biztosítunk, és legyengült szervezetünk nem képes ellene védekezni.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.