• Rovarirtóval fertőzött borok az EU-ban?

    Szerző: FH

    Az Európai Unióban árusított borok rendszeresen tartalmaznak nyomokban rovarirtó szereket - állítja egy nemzetközi környezetvédő mozgalom. A kimutatott vegyszerek az EU-normák szerint rákkeltőek vagy genetikai elváltozást okozhatnek.

    Az osztrák, francia és német szervezeteket tömörítő Pesticide Action Network Europe (PAN Europe) elnevezésű csoportosulás nyolc országból vett 40 minta megvizsgálása alapján jutott erre a következtetésre. A vizsgált borok Ausztráliából, Ausztriából, Chiléből, Dél-Afrikából, Franciaországból, Németországból, Olaszországból, Portugáliából származtak. Volt közöttük hat biobor is.

    Hirdetés

    A nem bioborokban átlagosan négy féle rovarirtószert lehetett felfedezni, de akadt olyan is, amelyben 10 különböző növényvédőszert tudtak azonosítani. A zöld csoport azt állítja, hogy összesen 24 rovarirtó vegyszert különített el a borokból, köztük öt olyat, amely az EU normái szerint rákkeltő vagy genetikai elváltozást okozhat.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A hat bioborból csak egy tartalmazott rovarirtót, az is csak nyomokban, és feltételezhetően az is csak úgy, hogy a szomszédos szőlőkben használtak vegyszert.

    Hiltrud Breyer, az Európai Parlament német zöld képviselője riasztónak minősítette a vizsgálat eredményét, és sürgette, hogy az EU tagállamai tiltsák be a veszélyes rovarirtókat.

    Módosítva: 2008.03.27 09:37, Megjelenés: 2008.03.27 09:37
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Bőrfelszíni sérülések

    Bőrfelszíni sérülések

    WEBBeteg - Szponzorált tartalom

    Hogyan láthatjuk el egyszerűen és fájdalommentesen szakszerűen a sérüléseket? (x)

    CT-kolonoszkópia

    CT-kolonoszkópia

    Dr. Lesznyák Judit

    A vastagbél- és végbéltumorok felismerésére alkalmas. Hogyan történik a vizsgálat?

    Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

    A szabadidő parkokban, erdőkben vagy strandokon való időeltöltésnek fizikai és mentális hatásai jól ismertek, de ez az első olyan nagy kutatás, amely kiderítette, mennyi idő szükséges ezen hatások eléréséhez - olvasható a Phys.org tudományos ismeretterjesztő hírportálon.

    Az izzadás szerepe - Mit jelent, ha túl sok vagy túl kevés?

    Az izzadság a bőr izzadságmirigyeiből kiválasztódott folyadék. Mértéke lényeges különbséget mutathat emberek között (ugyanúgy, mint bizonyos életkorban, illetve öröklött tényezők hatására, valamint eltérő lehet mértéke a két nem között is), illetve túlzott formája - hyperhidrosis - lehet jele belszervi betegségeknek is.

    A bőr emlékszik: miből lesz a daganat?

    Bőrünk a káros hatásokra emlékezik, vagyis egyetlen napfényben eltöltött perc sem telik el úgy, hogy azt ne raktározná el legnagyobb kiterjedésű szervünk, a bőrünk. Dr. Vincze Ildikó, bőrgyógyász szakorvos a rizikófaktorokról és rendszeres szűrésekről beszélt.

    Foltok a bőrön: ártalmatlan vagy veszélyes?

    A túlzásba vitt napozás több elváltozást is okozhat a bőrön. A kisebb, esztétikai problémák mellett megjelenhetnek súlyosabb, rákmegelőző állapotra utaló jelek is.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA