• Rovarirtóval fertőzött borok az EU-ban?

    Szerző: FH

    Az Európai Unióban árusított borok rendszeresen tartalmaznak nyomokban rovarirtó szereket - állítja egy nemzetközi környezetvédő mozgalom. A kimutatott vegyszerek az EU-normák szerint rákkeltőek vagy genetikai elváltozást okozhatnek.

    Az osztrák, francia és német szervezeteket tömörítő Pesticide Action Network Europe (PAN Europe) elnevezésű csoportosulás nyolc országból vett 40 minta megvizsgálása alapján jutott erre a következtetésre. A vizsgált borok Ausztráliából, Ausztriából, Chiléből, Dél-Afrikából, Franciaországból, Németországból, Olaszországból, Portugáliából származtak. Volt közöttük hat biobor is.

    Hirdetés

    A nem bioborokban átlagosan négy féle rovarirtószert lehetett felfedezni, de akadt olyan is, amelyben 10 különböző növényvédőszert tudtak azonosítani. A zöld csoport azt állítja, hogy összesen 24 rovarirtó vegyszert különített el a borokból, köztük öt olyat, amely az EU normái szerint rákkeltő vagy genetikai elváltozást okozhat.

    A hat bioborból csak egy tartalmazott rovarirtót, az is csak nyomokban, és feltételezhetően az is csak úgy, hogy a szomszédos szőlőkben használtak vegyszert.

    Hiltrud Breyer, az Európai Parlament német zöld képviselője riasztónak minősítette a vizsgálat eredményét, és sürgette, hogy az EU tagállamai tiltsák be a veszélyes rovarirtókat.

    Módosítva: 2008.03.27 09:37, Megjelenés: 2008.03.27 09:37
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Vitiligo

    Vitiligo

    Dr. Csuth Ágnes

    Bármely életkorban, minden rasszban kialakulhat ez a bőrbetegség.

    Bőrápolás kisokos

    Bőrápolás kisokos

    Budai Allergiaközpont

    A száraz, érzékeny bőr ápolása még nagyobb odafigyelést igényel.

    Az időskori alultápláltságra figyelmet kell fordítani

    A sovány embereknek általában az anyagcsere lebontó folyamata zajlik gyorsabban, felfokozottan. Ez gyakran alkati kérdés, aminek genetikai háttere nyomon követhető. A soványabb testalkatú emberek többsége nem eszik tudatosan kevesebbet, noha sokan ügyelnek az egészséges étrend megválasztására, gyakran érzik azt, hogy többet esznek, mint kellene, mégsem híznak. Az alultápláltak szervezete ezzel szemben fontos tápanyagokból szenved hiányt, aminek következtében számos hiánytünet, hiánybetegség alakulhatnak ki náluk.

    A nyár hűsítő kedvencei - Fagylaltok és jégkrémek

    Perzselő napsütés - szinte vibrál a levegő a hőségben, mégis hosszú sor kígyózik az egyik cukrászda előtt... A nyár egyik legkedveltebb édes hűsítőjére várnak: mindenki fagylaltozással szeretné biztosítani magának a felfrissülést.

    A bőr emlékszik: miből lesz a daganat?

    Bőrünk a káros hatásokra emlékezik, vagyis egyetlen napfényben eltöltött perc sem telik el úgy, hogy azt ne raktározná el legnagyobb kiterjedésű szervünk, a bőrünk. Dr. Vincze Ildikó, bőrgyógyász szakorvos a rizikófaktorokról és rendszeres szűrésekről beszélt.

    Foltok a bőrön: ártalmatlan vagy veszélyes?

    A túlzásba vitt napozás több elváltozást is okozhat a bőrön. A kisebb, esztétikai problémák mellett megjelenhetnek súlyosabb, rákmegelőző állapotra utaló jelek is.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA