Rovarirtóval fertőzött borok az EU-ban?

Szerző: FH

Az Európai Unióban árusított borok rendszeresen tartalmaznak nyomokban rovarirtó szereket - állítja egy nemzetközi környezetvédő mozgalom. A kimutatott vegyszerek az EU-normák szerint rákkeltőek vagy genetikai elváltozást okozhatnek.

Az osztrák, francia és német szervezeteket tömörítő Pesticide Action Network Europe (PAN Europe) elnevezésű csoportosulás nyolc országból vett 40 minta megvizsgálása alapján jutott erre a következtetésre. A vizsgált borok Ausztráliából, Ausztriából, Chiléből, Dél-Afrikából, Franciaországból, Németországból, Olaszországból, Portugáliából származtak. Volt közöttük hat biobor is.

A nem bioborokban átlagosan négy féle rovarirtószert lehetett felfedezni, de akadt olyan is, amelyben 10 különböző növényvédőszert tudtak azonosítani. A zöld csoport azt állítja, hogy összesen 24 rovarirtó vegyszert különített el a borokból, köztük öt olyat, amely az EU normái szerint rákkeltő vagy genetikai elváltozást okozhat.

A hat bioborból csak egy tartalmazott rovarirtót, az is csak nyomokban, és feltételezhetően az is csak úgy, hogy a szomszédos szőlőkben használtak vegyszert.

Hiltrud Breyer, az Európai Parlament német zöld képviselője riasztónak minősítette a vizsgálat eredményét, és sürgette, hogy az EU tagállamai tiltsák be a veszélyes rovarirtókat.

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Macskajaj - Mi az, ami segíthet?

Az ünnepnapok, a szilveszter, a születésnapi partik, az esküvők és még számos esemény alkalmat szolgáltathat arra, hogy a résztvevők igyanak...

Egészségügyi és biztonsági tippek...

A szilveszter minden szempontból különleges ünnep, sajátos varázsa, az új kezdet és az új lehetőségek ígérete miatt még a visszahúzódóbbak is...

A bőr emlékszik: miből lesz a...

Bőrünk a káros hatásokra emlékezik, vagyis egyetlen napfényben eltöltött perc sem telik el úgy, hogy azt ne raktározná el legnagyobb kiterjedésű...

Bőrgyógyászati szűrés...

A bőrrák gyógyítható, ha időben észlelik. A szűrésre többféle módszer áll rendelkezésünkre: a klasszikus dermatoszkópon túl manapság nagyon...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.